2020. október 24. szombatSalamon
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nacionalista hangulatkeltés a szentgyörgyi tankönyv elleni támadás Szabó Ödön szerint

K. M. K. M. 2017. január 06. 16:34, utolsó frissítés: 16:34

Az az igazán súlyos probléma, hogy nem lesz új tankönyvük a negyedikes diákoknak, ezzel kellene foglalkoznia a tanítóegyesületnek - mondja a képviselő.


Inkább amiatt kellene aggódnia a romániai tanítók egyesülete (AGIRO) vezetőségének, hogy a negyedik osztályt kezdő diákokat nem várják az iskolapadon az új programnak megfelelő tankönyvek ősszel, és nem a magyar tankönyvek miatti nacionalista hangulatkeltéssel kellene foglalkoznia, vélekedik Szabó Ödön RMDSZ-es képviselő, az alsóház oktatási bizottságának alelnöke.

Az új év első napjain több országos sajtóorgánum is történelemhamisítással vádolta meg a sepsiszentgyörgyi T3 kiadót, amiért a 11 éve használt negyedikes magyar nyelvű történelem-tankönyvében székely zászlóval jelölte Románia helyét Európa térképén. A román médiában hirtelen nagy nyilvánosságot kapott, 2005-ból származó Európa-térképen a Románia és Bulgária csatlakozása előtti Európai Unió akkori 25 tagállamának mindegyikét az ország zászlajával, Romániát pedig egy székely zászlót tartó mesefigurával jelölte a tankönyv szerzője.

Az Adevărul erről szóló január 3-i írásának címében azt emelte ki, hogy “közpénzen nyomtatott, az oktatási minisztérium által jóváhagyott tankönyvben hamisítják Románia történelmét a székely diákok számára”.

“Nyilvánvalóan rosszindulatú volt az a megközelítés, amivel ezekhez a tankönyvekhez viszonyultak az év első napjaiban a tanítók szövetsége részéről. Ráadásul elég furcsán, minthogyha a vakáció ideje alatt semmi másra nem lett volna lehetőségük, csak éppen a 11 évvel ezelőtt megjelent tankönyvekkel foglalkozni, és ráadásul meghamisítva a valóságot” - mondta megkeresésünkre Szabó Ödön.


A képviselő szerint két fontos szempontot hallgattak el a kritikát megfogalmazók a magyar szerkesztők által készített, Sepsiszentgyörgyön kiadott tankönyvre vonatkozóan: az egyik az, hogy ez a tankönyv 2006-ban jelent meg, és mint ilyen, az akkori valóságot ábrázolja, amikor Románia nem volt EU-s tagállam, a térkép alatt pedig van egy nagyon fontos pontosítás: az EU-s tagállamokat ábrázolja.

„Most vagy hiányos a tudásuk, vagy nem figyeltek arra, hogy Románia csak 2007 január elsejétől került az uniós tagországok sorába, tehát eleve nem kerülhetett fel egy 2006-ban kiadott tankönyv EU-s térképére az ország neve. És azt is elhallgatták, hogy Bulgária sincs megjelölve ezen a térképen, pontosan azért, mert nem volt uniós tagállam” - mondta a képviselő.A másik szempont, amit elhallgatnak, a székely zászlót tartó kabalafigurára vonatkozik. Szabó Ödön szerint ez a kabalafigura valóban kezében tart egy székely zászlót, viszont itt is kontextusukban kell látni a dolgokat.

„A székely zászló használatával kapcsolatosan nem létezett ebben az időszakban semmilyen negatív visszajelzés a hatóságok, bíróság részéről. De nem ez a lényeg, hanem az, hogy aki végignézte a könyvet, az láthatta, hogy ez a kabalafigura a mesélő minőségében végigkíséri a fejezeteket. Ez a figura jelenik meg a térképen is. Ezért nagyon nagy túlzás az kijelenteni, hogy valamilyen formában is tendenciózusan lett volna elkészítve a könyv, és hogy az félretájékoztatja, félreneveli a diákokat” – mondta Szabó.

Kiemelte, a tankönyv ma csak segédanyagként használható, mert időközben elkészült egy új program, azonban nem sikerült mindeddig hozzárendelni az új tankönyveket, mert nem voltak sikeresek a tankönyv-pályázatok, és így nem készültek tankönyvek a magyar diákok számára. Az új program életbe lépése óta egy román tankönyv nyerte meg a licitet, de azt még nem fordították le.

A diákoknak nem az új programnak megfelelően íródott ez a tankönyv, hanem 2006-ban, és az akkori realitásokat mutatja be - mondja a képviselő.

Szabó Ödön szerint nem a 2006-ban kiadott tankönyv szerzőjének a hibája, hogy azóta nem volt egy sikeres magyartankönyv-licit sem. „Hangulatkeltés céljával, a kormány megszavazásának napjára időzített, az utóbbi, politikailag intenzív napok miatti hangolásról van szó. A tanítóknak sokkal fontosabb kérdésekkel kellene foglalkozniuk. Ha vannak gondjaik, akkor az a normatív finanszírozás, vagy az, hogy nem lesznek új negyedikes tankönyvek. Nemcsak a kifogásolt helyett nem lesz új tankönyv, hanem szinte semmilyen tankönyv nem lesz az ősszel negyedik osztályt kezdő diákoknak, mert nem sikerül kiadni idejében a tankönyveket. Ezekkel a dolgokkal kellene foglalkozni, nem egy ilyen nacionalista hangulatot generálni év elejére” - mondta.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS