2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Hegyimentő Szolgálatot kérdeztük, mi a teendő szélsőséges időjárás esetén

Ambrus István 2017. január 07. 09:41, utolsó frissítés: 2017. január 09. 14:02

A fél ország készültségben van a hétvégére várható hideg miatt, Konstancán megfagyott a szenteltvíz, de síelni azért lehet.


Havazásra és hóviharra vonatkozó sárga jelzésű figyelmeztetést adott ki csütörtökön az Országos Meteorológiai intézet Románia déli, központi és keleti megyéire vonatkozóan az erős lehűlés és hóviharok miatt. Az előrejelzések szerint az ország egyes részein a hőmérséklet –25 fokig csökkenhet, ezért valószínű, hogy a hétvégére harmadfokú, vörös előrejelzést bocsátanak ki, a Romániát szombaton elérő sarki hideghullám miatt. Az illetékes hatóságok azt javasolják, hogy amennyiben lehetséges, senki ne induljon útnak a hétvégén, de ha ez mégis szükséges, tájékozódjanak a várható időjárásról, és érdeklődjenek a vonat és repülőgépjáratok indulását illetően is.

A Hargita Megye Tanácsának Hegyi és Barlangimentő Közszolgálata vezetője, Fekete Örs a Transindexnek elmondta, gyakori, hogy még jó időjárási viszonyok közepette is eltévednek a hegyekben a turisták, éppen ezért a hétvégére vonatkozóan azt javasolta, senki ne induljon túrázni.
„Ha viszont mégis nekivágnak, akkor a meleg ruházat egyértelműen fontos, de a váltóruha is” - mondta Fekete Örs, aki szerint, ha útnak indulunk a szélsőséges időjárási körülmények ellenére, legyen nálunk tartozékként pót – vagy külső akkumulátor, ugyanis vészhelyzet esetén a hegyimentők telefonkapcsolatban tudnak maradni a bajba jutott turistákkal.

Fekete Örs szerint nem csak ilyenkor, egyéb esetekben is fontos szólni egy közeli ismerősnek, rokonnak, hogy hová indultunk túrázni, mi a célállomás, és mikorra terveztük az érkezést, mert adott esetben ez a személy riaszthatja az illetékes hatóságokat, a megadott információk alapján pedig már tudják a hegyimentők, hogy merre keressék az eltűnteket. Vészhelyzetben a 112-es hívószámot kell tárcsázni, és az eset súlyosságától függően mozgósítják az illetékes hatóságokat, rendőrséget, tűzoltóságot vagy a hegyimentőket.


Az eltévedt turistáknak sokszor elegendő a telefonos útbaigazítás

„A hegyimentők általában akkor avatkoznak be, amikor valaki testi sérülést szenved, vagy fennáll annak a lehetősége, hogy az eltévedt személyt a kihűlés fenyegeti. Ha turistaösvények mentén indulnak el az emberek, akkor általában telefonon keresztül is útba tudjuk igazítani őket. Néha az is elég, ha telefonon keresztül a turista elmondja, hogy milyen jelzéseket lát. Mi már abból rájövünk, hogy hol van, de ha mégsem sikerül telefonon keresztül eligazítani valakit, akkor kimegyünk a helyszínre, és felkutatjuk” – nyilatkozta a Hegyimentő Közszolgálat vezetője.

Fekete Örs elmondta, szinte mindennaposak a riasztások, az elmúlt két napban is bajba került néhány túrázó. „Az egyik esetben három személy tévedt el Hargitafürdőn, egy nappal később pedig egy család a Gyilkos-tó környékén. Az ilyen és ehhez hasonló eseteket általában egy óra alatt sikerült megoldani, „ráadásul a téli évszakban, ilyen időjárási körülmények között az emberek is jobban figyelnek, és ha eltévedtek, akkor rögtön hívnak bennünket”.


Ne fogyasszunk alkoholt

Télen a kihűlés veszélye a legnagyobb, ezt kell elkerülni, éppen ezért nagyon fontos a ruházat megválasztása, és hogy legyen nálunk váltóruha. Az is nagy segítségünkre lehet, ha a kirándulás vagy utazás alkalmával termoszban forró innivalót viszünk magunkkal. „Alkoholt ilyen körülmények között ne fogyasszunk, ugyanis elősegíti a kihűlést. A szeszes italtól azt a képzetérzést kapjuk, hogy kimelegszünk, viszont valójában nem ez történik, ráadásul az alkohol hatására csökken a figyelmünk, bátrabbnak érezzük magunkat, ezért nem gondolkodunk annyira logikusan” – mondta Fekete Örs.

Ennek ellenére nem feltétlenül javasolja a hétvégére tervezett síelős programok lemondását, ugyanis ez a tevékenység ellenőrzött körülmények közt zajlik sípályákon, ahol fűtött helyiségek is vannak, ugyanakkor ezeken a helyeken folyamatos készenlétben állnak a hegyimentők. Jelenleg a Hargitai Hegyi és Barlangimentő szolgálatnak 6 állandó alkalmazottja van, ezen kívül pedig 50 önkéntes segíti a munkájukat.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS