2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ki lehet az RMDSZ következő ügyvezető elnöke?

A.I. - K.M. 2017. január 11. 15:59, utolsó frissítés: 15:59

Olyan RMDSZ-es politikusokat kérdeztünk meg, akik szerintünk esélyesek lehetnek a tisztség betöltésére.


Kovács Péter lemondásával megüresedett az RMDSZ ügyvezető elnöki tisztsége. Kelemen Hunor korábban azt mondta a Transindexnek, hogy január végén tartja a szövetség a választások utáni első Szövetségi Képviselők Tanácsát, ekkorra már lesz javaslata. Az ügyvezető elnököt ugyanis az RMDSZ alapszabálya szerint a szövetségi elnök javasolja, a SZKT pedig jóváhagyja a javaslatot. Ankétunk során két kérdést tettünk fel a politikusoknak: elvállalnák-e a tisztséget, illetve szerintük milyennek kell lennie az ideális ügyvezető elnöknek. A megkérdezett politikusok óvatosan fogalmaztak.

Elvállalná az ügyvezető elnöki tisztséget, amennyiben Kelemen Hunor felkérné önt erre?

Antal Árpád: Úgy gondolom, hogy az ügyvezető elnöknek 24 órából 24 órát az ügyvezetői munkájával kell foglalkoznia. Én Sepsiszentgyörgy polgármestere vagyok, szeretem azt, amit csinálok.Nemrég kaptam új mandátumot a sepsiszentgyörgyiektől, nem tudnám vállalni az ügyvezető elnöki tisztséget. Biztos vagyok abban, hogy Kelemen Hunor szövetségi elnök megkeresi és megtalálja a megfelelő személyt, aki Kolozsváron él, vagy oda tud költözni.Birtalan József: “Kelemen Hunor szövetségi elnök el tudja dönteni, hogy kit javasoljon. Ő az, aki dönthet az új jelölt személyét illetően, a kritériumait már megfogalmazta. Meg vagyok győződve arról, hogy már akkor, amikor Kovács Péter bejelentette az újságban, hogy le fog mondani, elegendő idő állt a szövetségi elnök rendelkezésére, hogy gondolkodhasson.Cseke Attila: Ez teljesen a szövetségi elnök döntése, ebbe nem kívánok belemenni. Ő mérlegel, ő tudja, hogy mi a legjobb.Hegedüs Csilla: Én a tények embere vagyok, nem szeretem a "mi lenne, ha" kezdetű mondatot. Nem volt erről szó. Ha esetleg szóba kerül, (amin eléggé meglepődnék), akkor visszatérünk erre a kérdésre.Horváth Anna: Ebben a pillanatban sajátos helyzetemből kifolyólag is az egyetlen dolog és egyetlen irány, amiben gondolkodni szeretnék és tudok, az a mandátum, amit kaptam a kolozsvári magyaroktól, az alpolgármesteri munka folytatása. Hogy erre lesz-e lehetőségem, az ma egy kérdés, amire sajnos én sem tudom a választ. Azt hiszem, hogy ezt a helyzetet további fel nem tett kérdésekkel bonyolítani nem lenne észszerű.Korodi Attila: Nem vállalnám. Nekem számos feladatom van, ami teljes energiaráfordítást kíván.Nagy Zoltán: Nem kívánok nyilatkozni ebben a kérdésben a sajtónak.Szabó Ödön: Maga Kelemen Hunor kell, hogy ebben a történetben döntsön. Az RMDSZ alapszabályában az áll, hogy az ügyvezető elnök a szövetségi elnökkel együtt dolgozik, az ő javaslatát erősíti meg az SZKT szavazatával. A szövetségi elnök dönti el, hogy kivel szeretné továbbvinni ezt az együttműködést. Őrá kell bízni.Tánczos Barna: Teljesen valószínűtlen, hogy Kelemen Hunor felkérjen erre a tisztségre. Csíkban élek, szenátor vagyok, és háznagy, bizottsági alelnöki tisztséget töltök be.


Milyen tulajdonságokkal kell bírnia ön szerint az ideális ügyvezető elnöknek? Meg tudná rajzolni a fantomképét?

Antal Árpád: Én úgy gondolom, hogy az ügyvezető elnök az a szövetségi elnök úr profilját kell, hogy kiegészítse. Egy olyan emberre van szükség, aki azokban a dolgokban tud segíteni, tanácsot adni, amire éppen szüksége van a szövetségi elnöknek. Éppen ezért nem véletlen, hogy az ügyvezető elnököt a szövetségi elnök nevezi ki, mert nagyon fontos, hogy a két személy közötti kommunikációtól elkezdve a bizalomig minden maximálisan jól működjön. Persze, én is látom, hogy mire van szükség, de a legjobban mégiscsak Kelemen Hunor látja. Mindenképp fontosnak tartom azt, hogy az ügyvezető elnök nagy hangsúlyt fektessen a közösségszervezésre, és legyen jó stratéga. Ezt a két tulajdonságot emelném ki. Az elmúlt években – és ez nem egy Kovács Péter kritika, hanem merem azt mondani, hogy már Markó Béla szövetségi elnöki mandátuma végén az RMDSZ a hangsúlyokat áttette Bukarestbe. Jó döntésnek tartom azt, hogy az ügyvezető elnökség átkerült Kolozsvárra, és a közösségszervezést kell szerintem nagyobb hangsúllyal képviselnie a következő években is.

Birtalan József: Nem vagyok abban a helyzetben, hogy javasoljak, mellesleg SZKT tag sem vagyok, mert ugye ezt a szövetségi elnök fogja javasolni, és a szövetségi képviselők tanácsa fogja megszavazni az alelnököt.

Cseke Attila: Ha erre a kérdésre válaszolok, akkor a szövetségi elnök hatáskörébe mennék bele, ezért inkább nem nyilatkozom. Én Kelemen Hunor szövetségi elnökben megbízom, és biztos vagyok abban, hogy megteszi a megfelelő javaslatot.

Hegedüs Csilla: Nagyon fontos az, hogy egy olyan ember legyen az ügyvezető elnök, aki tud és akar csapatot építeni. Aki ismeri a gondokat, aki pragmatikus, ismeri az erdélyi magyarság igényeit, problémáit, és a megoldásokat keresi azokra. Szerintem olyan emberre van szükség, aki munkája során végig szem előtt tartja a célt, amit a kampányban meghatároztunk: jövőt építeni Erdélyben. Ezzel bíztak meg bennünket az erdélyi magyarok, ezért kell dolgoznunk.

Horváth Anna: A szövetségi elnöknek a hatásköre, hogy javaslatot tegyen konkrét személyre, de amennyiben tanácsot kérne, illetve rákérdezne, hogy milyen típusú embert, személyiséget látnánk mi jónak az ügyvezető elnökség élére, abban az esetben az én véleményem az, hogy egy szervezeti beágyazódottsággal, ismertséggel és elfogadottsággal rendelkező ember lenne a legmegfelelőbb. Olyan, aki hozzá tudna járulni és meg tudná erősíteni a kapcsolatot az önkormányzatok, területi szervezetek, illetve a parlamenti és európai parlamenti érdekképviselet között.

Korodi Attila: Először is a szövetségi elnök hatásköre ebben a kérdésben dönteni. Olyan személyre van szükség, aki képes az RMDSZ választási programjában megfogalmazott célokért dolgozni. Tehát mindenképpen egy energikus személyre van szükség, és Kelemen Hunor szövetségi elnöknek megvan a tapasztalata ahhoz, hogy meghozza a megfelelő döntést.

Nagy Zoltán: Egy olyan személyre lenne szükség, aki ismeri a szervezetet, másrészt a szervezet is ismeri őt, és valamennyire el is ismerik. A legfontosabb ez kellett volna legyen, egy kiegyensúlyozott, racionális gondolkodású, jó munkabírású csapatember.

Szabó Ödön: Takács Csaba. Tudom, hogy nem vállalja, de az ő habitusa kell ehhez a tisztséghez. Ő egy olyan ember, aki kint van a szervezeteknél, beszél velük, nagyon sokat dolgozik, jelen van. Én őt tartom a legmegfelelőbbnek.

Tánczos Barna: Nem gondolkodtam ezen.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS