2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nekünk Snowdenből is csak egy Ghiță jutott

Kertész Melinda Kertész Melinda 2017. január 16. 09:24, utolsó frissítés: 09:24

Szögezzük le, Ghiță nem egy freedom-fighter. Neki nincs vesztenivalója. De amennyiben igaza van, egy következtetést levonhatunk: csúnya állapotban van a romániai demokrácia. Háttér.


Sebastian Ghiță, a szökésben levő vádlott, volt parlamenti képviselő által nyilvánosságra hozott ügyek egy hollywoodi forgatókönyvbe, vagy legalábbis egy tabloid-sorozatba illő történések, azonban amíg a részletein elcsámcsog egy teljes ország, az már kevésbé tűnik fel, hogy nagyobb horderejű manőverek állnak a háttérben, amelyek akár az ország jövőjét is súlyosan befolyásolhatják.

Ghiță a SRI második emberét, Florin Coldeát és Laura Codruta Kövesi volt főügyészt, a DNA jelenlegi vezetőjét támadó nyilatkozatai legalábbis erre engednek következtetni.

Amennyiben a Ghiță által elmondottak megállják a helyüket, a történetből az rajzolódik ki, hogy mekkora befolyással lehet az ügyészség és a titkosszolgálat az ország politikai történéseinek alakulására, ami tulajdonképpen a képviseleti demokráciát ingathatja meg alapjaiban.

Amennyiben Ghițának igaza van, felmerül, hogy a közvetlen választások útján legitimált politikai hatalom kiszolgáltatottjává válik a háttérben tevékenykedő erőknek. Eljuthatunk oda, hogy a SRI bármely pillanatban képes olyan információkat szolgáltatni a korrupcióellenes ügyészségnek, amelyek alapján bármilyen „zavaró tényező”, nem kívánatosnak megítélt személy félreállítható, gyakorlatilag megnyílik a karaktergyilkosságok előtti út. Ráadásul ez a korrupciót elítélő néptömegek széles támogatásával mehet végbe. A korrupcióellenes harc első számú áldozatai tehát a román állampolgárok lehetnek, akik még tapsikolnak is a folyamathoz.


Ebből nem azt kell kiérteni, hogy Sebastian Ghiță makulátlan morális tartású személy, de célszerű lenne ebben a pillanatban megmaradni az ártatlanság vélelmének elve mellett. Az a tény, hogy Ghiță a nyilvánosság elé állt, elsősorban nem a népet szolgálja, egyszerűen annyiról van szó, hogy egy olyan személy, akinek nincs veszíteni valója.

Ennyit bevezetésképpen, és most lássuk, ki is az a Sebastian Ghiță, és melyek voltak azok a mozzanatok, amelyek ehhez a helyzethez vezettek.


Mit kell tudni Sebastian Ghițáról?

A 38 éves Sebastian Ghiță üzletemberként kezdte a tevékenységét, ő volt az egyik legfiatalabb romániai üzletember, akinek a neve bekerült a leggazdagabb romániai üzletemberek toplistájába. 29 éves korára már 35 millió eurós vagyont gyűjtött össze. Ghiță már 9. osztályos korában nekilátott a pénzkeresésnek, és ezzel párhuzamosan a kapcsolatépítésnek: szülővárosában, Ploiești-en névjegykártyákat gyártott, ez a tevékenység számos fontos ismeretséget hozott számára a város üzletembereinek körében. Az informatikából brillírozó Ghiță előbb számítógép-forgalmazással foglalkozott, majd szoftokat fejlesztett, és nem sokkal a líceum elvégzése után megalapította az Asesoft informatikai céget, amellyel elsősorban az önkormányzat által kiírt közbeszerzéseken vett részt. Vagyona jelentős részét ezekből az állami szervezetekkel kötött szerződésekből guberálta össze. Időközben rengeteg per indult ellene, többnyire pénzmosással, megvesztegetéssel vádolták. A cégét sokszor elmarasztalták amiatt, hogy működésképtelen informatikai programokat adott le. Ennek ellenére az Asesoft exponenciálisan nőtt, mára egész cégcsoporttá fejlődött.

Ghițának a bortermelésben is komoly érdekeltsége van, ő alapította a Tohani Szőlészetet, emellett ingatlanügyi érdekeltségei és egy kosárlabdacsapata is van. Az üzletember neve akkor került be a köztudatba, amikor összebalhézott Sorin Ovidiu Vîntu üzletemberrel, médiamágnással a Realitatea TV kapcsán. Ghiță 2010 októberében lett a Realitatea TV menedzsere, és jelentős támogatást is nyújtott cége révén a tévének. Menedzserként az volt a dolga, hogy az Asesoft révén a tévét HD-minőségű sugárzásra állítsa át. Alig fél év telt el, és kitört a balhé: Sebastian Ghiţă feljelentette Vîntut, mert ez 150 ezer eurót kért tőle annak fejében, hogy ne bontsa fel a Realitatea Media és a Realitateát átvevő Asesoft közötti szerződést, majd megzsarolta, sőt, halállal is megfenyegette. 2011 októberében a Realitatea tévé gárdájának egy része mellette maradt, és velük együtt megalapította a România TV-t. A jelenlegi botrányban ennek a tévécsatornának jelentős szerep jutott.

A következő években Ghiță szürke eminenciásként viselkedett, több pártot, a PDL-t, a PNL-t és a PSD-t is pénzzel támogatta. Gyakori vendége volt a PSD vezetőségének, de a párt vezérkarának ülésein nem vett részt. Jellemzően a párt ülései végére ékezett, emblematikus bőrtáskájával kezében, és megvárta, míg mindenki szétszéledt, majd a pártvezérekkel négyszemközt beszélgetett.Victor Ponta kebelbarátjává vált, és hamarosan egymást segítették különböző pozíciók elnyerése érdekében. Erre először 2012-ben Tony Blair látogatása kapcsán derült fény, majd két év múlva az akkor már parlamenti képviselő Ghiță eldöntötte, hogy a párt vezérkarának körébe lép. A terve az volt, hogy miután Victor Pontából államfő lesz, a pártelnöki funkcióra pályázó Dragneával egy csapatban indul a PSD ügyvezető elnöki tisztségéért.


Ghiță bűnvádi ügyei

A Ploiesti-i Korrupcióellenes Ügyészség azzal vádolja Ghițát, hogy 2012-ben 220 ezer eurót nyújtott át Victor Pontának, hogy az meghívja Romániába Tony Blair akkori brit miniszterelnököt. A vád szerint a pénzért cserébe Ponta odahatott, hogy Ghiță felkerüljön a PSD parlamenti választási listájára.

További két bűnvádi eljárás is indult Ghiță ellen. Az egyik bűnvádi dossziéban Ghițát – Liviu Tudose és Aurelian Mihăilă, a Ploiesti-i Táblabíróság ügyészségének volt vezetőivel, Viorel Dosaruval, a Prahova megyei rendőrség volt vezetőjével és Constantin Ispasszal, a Prahova megyei Korrupcióellenes Ügyészség volt vezetőjével együtt állították a Legfelsőbb Bíróság és Semmítőszék elé. A vád nem nyilvános információkkal való visszaélés, megvesztegetés, befolyásvásárlás, zsarolás és pénzmosás. A Legfelsőbb Bíróság és Semmítőszéknél levő másik dossziéban Ghițát Iulian Bădescuval, Ploiești volt polgármesterével együtt állították bíróság elé. A vád szerint Ghiţă egy házat adott Bădescunak azért, hogy a kosárlabda-klubja, a Basket Club Asesoft helyi önkormányzati forrásokat kapjon.

Sebastian Ghiţă ellen egy további bűnvádi dossziéban is per folyik, amelyben Victor Ponta sógorát, Iulian Herţanut európai alapok kapcsán csalással vádolnak. A büntetőper emellett kiterjed Ghiță két jó barátjára, Mircea Cosmára, a Prahova Megyei Tanács volt elnökére és ennek fiára, Vlad Cosmára is.


A reality show-nak is beillő cirkusz kezdete

Ghiță tavaly decemberben megszegte a bírósági felügyeletet. A bírósági felügyelet és megfigyelés alatt levő Ghițát december 19-én este látták utoljára. Az üzletember Bukarestből tartott hazafelé ploiești-i otthonába, amikor is rálépett a gázpedálra, és óránkénti 180 kilométerre gyorsulva elhagyta az őt követő hatósági autót. Ennek az volt az előzménye, hogy Ghiță perének tárgyalását – amelyben megvesztegetéssel, nem nyilvános információk kiközlésével, befolyásvásárlással, zsarolással és pénzmosással vádolják – egy hónappal előrehozták január 5-re, mert attól tartottak, hogy elhagyja az országot. Az országelhagyásra vonatkozó korlátozás alól december 16-án mentette fel egy háromtagú bírói testület. Ghiță elveszítette a 60 milliós óvadékát is, mert december 20-án nem jelent meg a Prahova megyei rendőrségen a hatóságok felszólítására. A DNA európai és nemzetközi elfogatóparancs kibocsátását kérte a bíróságon, január 5. óta előzetes letartóztatási parancs van érvényben Sebastian Ghiţă nevére.


Ghita leleplezéséhez asszisztáló tévécsatorna

A Romania TV-t Ghiță alapította, nem véletlen, hogy ez a tévé sugározta a leleplező felvételeket. A felvételeken egy steril környezetben látjuk Ghițát, amint egy asztalnál ülve, bizonyítékokkal a kezében számol be a román politikummal és a különböző hatóságok magasrangú vezetőivel való kapcsolatairól és azokról a bűntettekről, amelyeket ezek a személyek szerinte elkövettek. Kiütötte a biztosítékot, hogy a felvételek bemutatását a Romania TV bemondója azzal vezette fel, hogy a felvétel már egy hete a szerkesztőség birtokában van – ebből arra lehet következtetni, hogy Ghiță előre eltervezte szökését. Valentin Juncan, az Országos Audiovizuális Tanács tagja bejelentette, hogy bűnpártolás miatt az Országos Korrupcióellenes Ügyészségen feljelenti a Romania TV-t.


Mikkel állt elő Ghiță a felvételeken?

A volt képviselő nagyhalakkal számol le a felvételeken. Florian Coldea tábornok, a SRI második embere ellen a vádjai hatására a SRI vezetője belső kivizsgálást indított. A felvételen Ghiță azt állította, hogy Klaus Johannis államfőre és Laura Codruța Kövesi DNA-főügyészre is nyomást gyakorol Coldea, Johannis attól fél, hogy mandátumának lejárta után neki és a feleségének is "ügyei" lesznek.A másik vád is igencsak hangzatos: Ghiță szerint Florian Coldea megzsarolta az akkor miniszterelnöki tisztséget betöltő Victor Pontát, hogy Laura Codruţa Kövesit javasolja az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) élére.

„Florian Coldea az én jelenlétemben mondta neki, hogy amennyiben nem teszi ezt meg, lefújják az Amerikai Egyesült Államokba tervezett látogatását, amelynek alkalmával Bidennel vagy Obamával kellett találkoznia. Mi több: azt is mondták neki, hogy a látogatás elmaradásáról szóló bejelentést egy, az államfőválasztások körüli időpontra időzítik, és hogy ez majd tönkreteszi őt" - állítja a felvételen az üzletember-politikus” - mondta a felvételen Ghiță.

A volt képviselő azt is elmondja a felvételen, hogy 2008-ban ismerte meg Florian Coldeát, családi barátok lettek, majd rajta keresztül került baráti kapcsolatba Laura Codruţa Kövesivel.

Egy másik felvételen Ghiță azt állítja, a DNA azt akarta elérni, hogy Liviu Dragneából ne lehessen miniszterelnök, és a cél érdekében a zsarolástól sem riadtak vissza. Ghiță szerint a vádhatóság egyik ügyésze megzsarolta, azt mondta neki, hogy amennyiben nem tesz feljelentést Dragnea ellen, akkor meghurcolják családját és barátait, akikkel „a börtönben fog találkozni”. Azonban ha Dragnea ellen vall, akit 15 éve ismer, akkor békén hagyják családját és barátait.Ghiță egy további felvételen arról beszél, hogy Kövesi a saját szolgálatába akarta állítani a Realitatea TV-t. Az üzletember szerint Kövesi sugallatára vette át a Realitatea TV menedzseri tisztségét és nyújtott jelentős támogatást az akkor a Vîntu kezében levő tévécsatornának. Ghiță elmondása szerint a SRI-nél bejáratos Kövesi a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) K2-nek nevezett épületében vetette fel neki az ötletet. Ghiță szerint Kövesi vélhetően arra számított, hogy leszámol Vîntuval és a Ghiță-vezette tévé dicshimnuszokat zeng majd a DNA tevékenységéről.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS