2020. aug. 8. szombatLászló
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Porcsalmi Bálint: nem a megmondó, hanem a megmagyarázó ember leszek

Balázsi-Pál Előd kérdezett: Balázsi-Pál Előd 2017. január 19. 17:47, utolsó frissítés: 2017. január 20. 11:24

Több közös tervezés lesz, több innováció, több és alaposabb munka – ígéri az RMDSZ ügyvezető elnöki tisztségének várományosa.


Porcsalmi Bálintot nevesítette csütörtökön Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a Kovács Péter lemondásával megüresedett ügyvezető elnöki tisztségre. A végső döntésre január 28-ig kell várni, ugyanis a szövetségi elnök javaslatára az ügyvezető elnököt a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) nevezi ki.

A Nagy Zsolt, majd Kelemen Hunor bizalmi embereként ismert Porcsalmi Bálintot a Transindexnek adott exkluzív interjúban motivációjáról, terveiről és arról kérdeztük, mennyire illik rá a megmondóember szerep.

Kelemen Hunor téged nevesített az ügyvezető elnöki tisztségre. Mennyire ért meglepetésként a felkérése?

Porcsalmi Bálint: – Nagyon meglepett, nem számítottam rá. Az elmúlt néhány évben elsősorban külső tanácsadóként segítettem az RMDSZ munkáját, szakmai karriert építettem külföldön. Azért lepett meg a leginkább, mert nem fordult meg a fejemben az, hogy visszatérjek az RMDSZ élvonalába. A másik ok pedig, hogy soha nem vágytam erre a funkcióra, aki ismer, az nagyon jól tudja, hogy a feladat, a munka mindig is fontosabb volt bármely tisztségnél.


Mennyi időre szólna a mandátumod?

– A megbízást két évre kapom, a 2019-es tisztújító kongresszusig.

Érdekelne a motivációd: miért dolgozol ennyi ideje az RMDSZ-nek?

– Mert szeretem. Nagyon fiatalon kerültem ide, és büszke vagyok arra, hogy ebben a szervezetben nőttem fel. Ez a 17 év számomra jóval több egy szakmai és politikai karriernél, hiszen érzelmileg is szorosan kötődöm a Szövetséghez: a közösséghez, az emberekhez, a munkához.

Eddig háttéremberként dolgoztál az RMDSZ-ben, miért döntöttél úgy, hogy elvállalsz egy ilyen publikus szerepet?

– Nagyon nehéz döntés volt ez számomra, pontosan azért, mert eddig tudatosan vállaltam a háttérember szerepét. Az elmúlt években a szakmai karrierem is erről szólt: a nemzetközi kampánytanácsadói munkában a diszkréció nagyon fontos. De most egy új helyzet van. Ebben a szervezetben azt tanultam, ha a szövetségi elnök munkát ad, azt vállalni kell. Másrészt: fontos az, hogy Kelemen Hunor a szövetségi elnök. Hunor közeli munkatársa voltam kilenc éven keresztül: 13 kampányt csináltunk végig együtt, dolgoztam kabinetfőnökeként, leghangosabb támogatója voltam, amikor 2011-ben elnöknek választották, és legőszintébb kritikusa, amióta a Szövetséget vezeti. Hunor a barátom, ismerem és bízom benne.

A javaslatról a jövő szombati SZKT-n lesz szavazás. Belülről ismerve a szervezetet, hogy látod, lesznek ellenvélemények a személyeddel kapcsolatban?

– Jól ismerem a szervezetet, és a szervezet is jól ismer engem. Tudják, hogy mit gondolok az RMDSZ-ről és annak jövőjéről, ismerik a munkastílusomat, tudják, mire számíthatnak. Úgy érzem, hogy az SZKT-küldöttek nagy többsége támogatni fog ebben a munkában. Természetesen az elkövetkező napokban személyesen egyeztetek a Szövetség politikusaival, helyi és megyei vezetőivel, kérni fogom a támogatásukat, és bemutatom nekik az elképzeléseimet, terveimet.

Készülsz beszéddel az SZKT-ra? Mik lesznek ennek a fő gondolatai?

– Természetesen beszélni fogok az SZKT-n. Ott majd lehetőség lesz arra, hogy bárki kérdezzen, s őszintén elmondja a véleményét arról, amit akarok csinálni, és rólam is.

Milyen viszonyban voltál/vagy Kovács Péter eddigi ügyvezető elnökkel? Mennyire láttad át a tevékenységét?

– Azóta ismerem Pétert, amióta az RMDSZ-hez kerültem. Együtt alapítottuk a Magyar Ifjúsági Értekezletet, sokáig voltunk közeli munkatársak. Sokszor vitáztunk, és jó néhányszor nem is értettünk egyet, de azt tisztelem benne, hogy mindig a szervezet érdekeit tartotta szem előtt.

Egyeztettél vele, esetleg kértél tanácsot tőle, mielőtt igent mondtál a szövetségi elnök felkérésére?

– A döntésem előtt beszéltem vele, és tanácsokat is kértem tőle. Nagyon hasznos dolgokat mondott, én továbbra is számítok Péter ötleteire és javaslataira, mert hat éves ügyvezető elnöki tapasztalatot nem szabad kidobni az ablakon.

Kovács Péter egyfajta megmondóembere is volt az RMDSZ-nek, a kényelmetlenebb kérdésekről szóló, vagy erőteljesebb hangvételt megkövetelő nyilatkozatok rendszerint tőle származtak. A te munkakörödnek is része lesz ez?

– Péternek testhezálló volt ez a szerep, és jól ellátta ezt a feladatot. De én sem fogok elbújni az ilyen helyzetek elől. Számomra viszont nagyon fontos, hogy az adott döntéseket, témákat ne csupán elmondjuk, hanem meg is magyarázzuk azokat – nagyobb türelemmel, több megértéssel és nyitottsággal, de mindig meggyőződésből és őszintén. Ha úgy tetszik, én inkább a megmagyarázó ember leszek.

Mik a fontosabb (strukturális, személyi) változtatások, amiket jónak látnál végrehajtani az Ügyvezető Elnökségen?

– Változások lesznek az Ügyvezető Elnökségen, de ezeket a kollégákkal fogjuk véghezvinni. Az biztos, hogy több közös tervezés lesz, több innováció, több és alaposabb munka.

Milyennek látod jelenleg az RMDSZ-t?

– Egy megújult, karakteres szervezet most az RMDSZ, olykor keresi az útját és a hangját. Nem szabad arról megfeledkeznünk, hogy az RMDSZ csupán egy eszköz, de önmagában nem cél. Egy erős, és talán az egyedüli eszköz arra, hogy a magyar közösség jobban éljen, és biztonságban tudja jövőjét itthon.

Milyennek szeretnéd látni a mandátumod végén?

– Azért fogok dolgozni legjobb tudásommal és minden erőmmel, hogy egy nyitott, az emberekhez közelálló, bátran politizáló, erős Szövetséget építsünk, amelyben jól érezzük magunkat, és amelyre mindig büszkék lehetünk. Azt szeretném, hogy két éven belül az RMDSZ legyen a legmodernebb politikai szervezet Romániában, de akár a régióban is.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS