2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem ússza meg a kolozsvári magyar iskolahálózat az osztályfelszámolást

Ambrus István 2017. január 26. 19:30, utolsó frissítés: 20:06

Ennek a gyereklétszám-csökkenés az oka. Kolozsváron a 9. osztályt 80-nal, az 5.-et pedig 100-zal kevesebb iskolás kezdi meg ősszel.


Két 9. és egy 5. magyar osztály fog megszűnni Kolozsváron a gyermeklétszám-csökkenés miatt a 2017-2018-as tanévben: a 9. osztályt 80-nal, az 5.-et pedig 100-zal kevesebb iskolás kezdi meg ősszel. Csoma Botond RMDSZ-es parlamenti képviselő a Transindexnek elmondta, az eredeti terv szerint a Kolozs Megyei Főtanfelügyelőség négy 9. és öt 5. magyar osztályt akart megszüntetni, de az intézménnyel folytatott tárgyalások után végül sikerült kevesebb osztály megszüntetésében megegyezni.

Csoma Botond szerint a megszűnő osztályok aránya a demográfiai csökkenést figyelembe véve “nem egy nagyon rossz arány.”

A képviselő dolgát a főtanfelügyelővel való egyeztetés során megnehezítette az, hogy az iskolaigazgatókkal sem ment gördülékenyen a tárgyalás. Elmondta, mielőtt a főtanfelügyelővel tárgyalt, megbeszélést kezdeményezett az iskolák igazgatóival. Ennek a megbeszélésnek az lett volna a célja, hogy közösen dolgozzanak ki egy objektív kritériumrendszert, amely alapján el lehet dönteni, hogy hol szűnjenek meg osztályok. De ezen a találkozón nem született érdemi megállapodás. A jelenlévők, az RMDSZ képviselete valamint a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) tisztségviselőinek csupán egy állásfoglalást sikerült megfogalmazni, amelyben azt kérték a Kolozs megyei tanfelügyelőségtől, hogy a “kisebbségi oktatás fennmaradásához elengedhetetlenül szükséges pozitív diszkrimináció elvét figyelembe véve döntsön”.

Csoma Botond elmondta, nem kapott egyértelmű mandátumot, hogy mely osztályok megmentését vagy megszüntetését kérje, ez megnehezítette a tárgyalást. “Az RMDSZ nem döntőbíró, és nem a Kommunista Párt. Akkor tud egy álláspontot képviselni egy állami hatóságnál a szövetség, ha mandátuma van rá. Nekem nem volt mandátumom arra, hogy bármilyen álláspontot képviseljek, szubjektíven pedig sem én, sem az RMDSZ nem döntheti el, hogy melyik iskolában milyen osztály szűnjön meg. Ha az iskolaigazgatók meg tudtak volna állapodni a kritériumrendszerben, akkor ezt az álláspontot képviseltem volna a főtanfölügyelőnél. Tekintve, hogy nem volt semmifajta egyezség, én nem tudok partizánakcióval egyik vagy másik iskolára rámutatni, hogy ott szűnjön meg egy osztály”-mondta a képviselő.


Csoma Botond elmondta, ennek ellenére számos kérdésben sikerült elvi egyezséget kötni Valentin Cuibus főtanelügyelővel. Az egyezség alapján a tanfelügyelőség vidéken nem szünteti meg az alacsony létszámú magyar osztályokat.

Csoma Botond elmondta, arról is egyezség született, hogy ugyanabban az iskolában 5. és 9. osztályt nem szüntet meg egyszerre a tanfelügyelőség.

“Abban is megegyeztünk, hogy a magyar szakoktatáshoz sem nyúlunk hozzá, és hogy Kolozsváron lakótelepi iskolában sem szűnik meg magyar osztály, mert tulajdonképpen ezeket a nagy lakótelepeket, mint a Monostor, ahol 120 ezer ember lakik, különálló közigazgatási egységként is kezelhetjük. Ha ott megszüntetjük a magyar 5. osztályt, akkor nem biztos, hogy bejönnek a belvárosba a tanulók, lehet, hogy helyette a helyi román iskolát választják. Így maradt meg az 5. osztály mindenhol – az Onisifor Ghibu Elméleti Líceumban, a Nicolae Titulescu Általános Iskolában és a Monostoron, az Octavian Goga Általános Iskolában is. A Zenelíceumra sincs alternatíva, szóval ott sem lesz osztály-megszüntetés, így csak a kolozsvári iskolák elméleti osztályait érintette az osztálymegszüntetés”- mondta Csoma Botond.

Csoma Botond szerint az egyik megoldás a problémára az lehetne, ha sikerülne létrehozni egy olyan testületet, amely kidolgoz egy stratégiát a magyar oktatással kapcsolatos problémák orvoslására, legalább a következő négy évre. Ebben helyet kapnának az RMPSZ képviselői, oktatáspolitikusok, iskolaigazgatók és szociológusok is.

A kolozsvári Brassai Sámuel Elméleti Líceum csütörtöki közleményében azt állítja, végveszélyben van az iskola. Arra hivatkoznak, hogy egy január 25-i döntés során a 2017/2018-as tanévtől kezdődően megszüntették az iskola egyetlen líceumi elméleti osztályát, és ha ez nem változik, akkor az iskola jogi státusa módosul, szaklíceummá alakul át, és nem lehet alsós tagozata sem. A Brassai mellett a Grigorescu negyedi Onisifor Ghibu Elméleti Líceum is érintett.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS