2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A mostani negyedikesek a középiskolában is idegen nyelvként tanulják majd a románt

Kertész Melinda kérdezett: Kertész Melinda 2017. február 10. 17:30, utolsó frissítés: 2017. február 13. 09:41

Király András kisebbségi oktatási államtitkár szerint ősztől valószínűleg már számukra írt román tankönyvekből tanulhatnak a magyar diákok.


Készül a magyar 5-8. osztályos diákok számára az új tanterv, amely révén a román nyelvet idegen nyelvként sajátíthatják el. A tanterv tervezetét, amely a nyelvi kompetenciák fejlesztésére erősítene rá, közvitára bocsátotta az oktatási minisztérium. Király Andrást, a szaktárca kisebbségi oktatási államtitkárát többek között arról kérdeztük, hogy milyen ütemterv alapján készül a magyar diákok számára az új tanterv, és ki vehet részt annak közvitáján.

>> A magyar 5-8 osztályos diákok számára készülő tanterv tervezete itt érhető el >>


Király András: – Ez a folyamat már nagyon rég, a tankönyvek írásával, többszöri átnézésével elkezdődött. Külön öröm számunkra az, hogy sikerült egy jó tanári gárdát verbuválni a kimondottan magyar osztályok számára írt specifikus román tanterv kidolgozására. Ebben a munkacsoportban egyetemi, középiskolai és gimnáziumi tanárok egyaránt részt vesznek, ők konzultáltak az 1-4-es tanterveket kidolgozókkal, és így összeállt egy olyan tantervcsomag a gimnáziumi oktatás számára, amely most közvitán van a minisztériumnak a honlapján. Ez a közvita egy háromhetes folyamat lesz, a minisztérium elsősorban a szakértőknek a véleményére kíváncsi, tehát nem a kívülről beleszólók, hanem kimondottan a szakmában tevékenykedő személyek véleményét várjuk. A beérkezett véleményezéseket, eseteges tanácsokat össze fogjuk gyűjteni. Március végére minden tantervnek el kell készülnie, és jóvá is lesznek hagyva.Mikorra várható az, hogy az új tanterv alapján elkészülnek a magyar gyermekeknek szánt új román tankönyvek, tekintettel arra, hogy az elemi osztályok számára készülő tankönyvek megjelenése több esetben is késett a közbeszerzési eljárások elhúzódása miatt?

– Először is elkészül az új tanterv, hiszen a tankönyvek erre alapoznak. Most folynak azok a megbeszélések, amelyek a tankönyvkiadásnak a gyorsítását, megkönnyítését próbálják elérni. Az oktatási miniszter eltökélt abban, hogy szeptemberre, a 2017-2018-as tanév kezdetére elkészüljön az 5-es diákok számára az új tanterv alapján írott tankönyv. A most 5. osztályos diákok lesznek az utolsó generáció, akik nem az új tanterv szerint tanulják a románt. Organikus lesz a váltás, hiszen a most negyedikes generáció eddig is idegen nyelvkén tanulta a románt, és ötödikben is így tanulják. Tehát ez a most 4. osztályos generáció az első haszonélvezője ennek az új tantervnek, amely már specifikus tanterv alapján tanulhatja a román nyelvet.

A záróvizsga hogyan fog lezajlani? A magyar és a román diákok külön anyagokból vizsgáznak 8. végén?

– A tanuló azon tanterv alapján fog vizsgázni, amilyen tantervből tanult. A magyar diákok nem alternatív, hanem a hivatalos tanterv alapján fognak tanulni. A felvételikor nem éri semmiféle hátrány a magyar tagozaton tanuló diákokat, mert a román nyelv idegen nyelvként történő oktatását törvény szabályozza. A minisztérium a törvényt alkalmazni akarja, és alkalmazni is fogja.

Mi történik 9. osztálytól? Amikor a most 4. osztályos diákok eljutnak a 9. osztályba, addig a középiskolai oktatásban is átszervezik a román nyelv oktatását a magyar anyanyelvű diákok számára?

– Ott is lesz kontinuitás, nekünk megvannak a koncepcióink a 9-12-ik osztályra is, ezek alapján is ki fogunk dolgozni egy tantervet, így a mostani negyedikeseink a középiskolában is folytathatják a román nyelv idegen nyelvként történő tanulását.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS