2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Feltárási engedély nélkül kezdődött el a kolozsvári főtér felújítása

Ambrus István 2017. február 24. 16:53, utolsó frissítés: 2017. február 27. 16:50

A városháza nem rendelkezett engedéllyel, a kivitelező ennek hiányában kezdte el a felújítási munkákat, a régészek pedig leállították azt.


Február 20-án lezárták a főtér nyugati oldalát az autós forgalom elől, és elkezdődtek a több mint két éve húzódó felújítási munkálatok, melynek során gyalogos övezetté alakítják az autóútként használt területet. A Szabadság napilap beszámolója szerint szerdán a főtéren feltárt római leletektől alig ötven méterre lévő területen, munkagépekkel, csatornázás céljából elkezdték egy majdnem egy méter mély árok ásását, melynek során faldarabok illetve egy faragott kő is a felszínre került. A lap felhívására az Erdélyi Történeti Múzeum munkatársai a helyszínre siettek, de addigra már betömték a Rhédey-házzal szembeni gödröt. A múzeum és a polgármesteri hivatal egyeztetését követően a főtéri munkálatokat leállították.

A Transindex megkeresésére Gergely Balázs városi tanácsos elmondta, a Kolozsvár központjára vonatkozó városrendezési terv értelmében a főtéren jelenleg zajló csatornázási munkálatok elvégzése nem folytatható régészeti felügyelet nélkül. A tanácsos szerint mulasztás történhetett, ugyanis a kivitelező cég és a városháza közti félreértés kapcsán nem vált egyértelművé, hogy melyik félnek áll kötelességében tájékoztatni a régészeti feltárásokkal foglalkozó intézményeket. Ilyen esetben Kolozsváron a Román Akadémia Régészeti Intézete, az Erdélyi Történeti Múzeum, vagy a Babes-Bolyai Tudományegyetem Történeti Intézete végezhet régészeti tevékenységet.

Gergely Balázs elmondta, gyakorlatilag régészeti felügyelet nélkül kezdődtek a munkálatok. „A tegnap én magam is kint voltam a helyszínen a Történeti Múzeum régészével, Csók Zsolttal, illetve Viorica Crişannal, a múzeum igazgatóhelyettesével, valamint a városi önkormányzat munkatársaival. A helyszínen megbeszélés zajlott, és tudomásom szerint a hiányzó régészeti felügyeletet biztosítása érdekében szerződést kötöttek, illetve kötnek egymással az illetékes intézmények” - számolt be.

Gergely Balázs elmondta, a villany- és vízvezetékek kis mélységben, már korábban is létező nyomvonalán kezdődött el az árkok kiásása. Hozzátette, lesznek kisebb feltárások a térfelújítás alkalmával, ami fontos Kolozsvár esetében, és „nem kell senki megijedjen, ezek nem elhúzódó, és nem a kilencvenes évek funári ásatásaihoz hasonló akciók, hanem szakszerűen zajló munkálatok, várhatóan nagyon komoly eredményeket hoznak, amelyek mindannyiunk és egyáltalán a kutatás számára is rendkívül érdekesek lehetnek”.


Szerinte a csütörtöki nap a szerencsésebb esetek közé tartozik, ugyanis a történtek után rögtön le lehetett állítani a munkálatokat. A szükséges engedélyek kiváltása legrosszabb esetben egy hónapot vesz igénybe.

Gergely Balázs hozzátette: „Tanácsosként nem volt erre ráhatásom, nem látunk bele a városháza által folytatott eljárásba, mégis érintett vagyok. Régészként is, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezőjeként is. A TIFF és a Magyar Napok is a főteret lakják be elsősorban, úgyhogy mindannyiunknak halmozottan érdeke, hogy ez a probléma minél hamarabb megoldódjon, és végre Kolozsvár főterének nyugati oldalán is gyalogos övezetben folyjanak a rendezvények”.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS