2021. július 30. péntekJudit
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

"Migránsos" szerepjátékot adtak elő általános iskolások Oroszhegyen

szerk. 2017. február 27. 16:53, utolsó frissítés: 16:53

Nem bizonyult egyedi esetnek a tavalyi kommandói migránsos szerepjáték. Az iskola igazgatója is megszólalt az ügyben.


Menekültellenes zenés-verses dramatizálással készült a Székelyudvarhely melletti Oroszhegyen, a Petőfi Sándor Általános Iskola két diákja az idei farsangi bálra: egy kislány és egy kisfiú migráns-rendőr szerepjátékot adott elő. A jelenetben egy fejkendős „migránst” játszó kislány egy babát szorongatva játssza el a szíriai menekültet, akit a rendőr börtönbe akar zárni, és azzal fenyegeti, hogy ha nem fogja be a száját, akkor megpofozza.

A „migráns” végül kérlelni kezdi a rendőrt, hogy engedje szabadon, hogy kereshesse meg a határon bujkáló családját. A történet azzal ér véget, hogy a köteg eurót tartó „migráns” lefizeti a román korrupt rendőrt, majd táncra perdülnek. A felvételből kiderül, hogy a jeleneten a szülők rendkívül jól szórakoznak.

A jelenetről készült filmet a "migránst" játszó kislány édesanyja osztotta meg a Facebook-oldalán. A bejegyzéshez előbb gratuláló üzenetek érkeztek, majd a filmecske terjedni kezdett a Facebook-felhasználók között, és már olyan kommentek is érkeztek, amelyek számon kérték a gyűlöletkeltő szerepjátékot. Feltehetően emiatt a kislány édesanyja törölte a filmet tartalmazó bejegyzést az oldaláról.Az eset kapcsán megkerestük Mihály Tibort, a helyi Petőfi Sándor iskola igazgatóját, aki elismerte, hogy a farsangi rendezvénynek valóban az oktatási intézmény adott otthont.

Elmondta azt is, hogy az előadás előtt nem volt főpróba, így ő maga nem ismerte a gyermekek által előadott szerep témáját sem. Az igazgató azt is elmondta, hogy Oroszhegyen - kis közösség lévén - előfordul, hogy nem értelmeznek megfelelően bizonyos társadalmi jelenségeket.

„Az intézmény vezetőjeként nagyon sajnálom a történteket. Idáig fel sem merült ilyesmi, nem voltak ilyen témájú jelenetek. Itt mindentől el vagyunk zárva, nem vagyunk annyira tudatában ezeknek a dolgoknak, mint azoknak az országoknak a lakói, akiket érintett a menekültáradat. Mi, székelyek, mindenből viccet csinálunk” - mondta Mihály Tibor.

Az iskolaigazgató a Transindex megkeresése után értesült arról, hogy a Facebookra feltöltött videót már több mint harmincezren látták. „Ez elég baj, nem kellett volna ennek megtörténnie, és Facebookra sem kellett volna feltölteni ezt a videót. Eddig a pálinkáról volt híres Oroszhegy” - mondta.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS