2020. október 31. szombatFarkas
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Marosvásárhelyi katolikus iskola: a szülők kihallgatása után a gyerekek következnek?

Kertész Melinda Kertész Melinda 2017. február 28. 19:17, utolsó frissítés: 19:17

Az ügyészség egy beidézett, tanúként kihallgatott szülő számára kilátásba helyezte gyereke kihallgatását is. Nem ez az egyetlen rossz hír.


Szintet lépett a Korrupcióellenes Ügyészség a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Líceum ügyében: már nemcsak a szülőket hallgatná ki teljesen indokolatlanul, hanem az iskolába járó gyermekek kihallgatását is kilátásba helyezte. A marosvásárhelyi iskola ügyében a szülők kihallgatása ezen a héten is folytatódik, és nem ez az egyetlen rossz hír. Miután szóban közölte az iskolával, hogy nem veheti be a nulladik osztályba jelentkezők dossziéját, hétfőn délután a Maros Megyei Főtanfelügyelőség az iskola vezetőségét hivatalos átiratban arról értesítette, hogy nemcsak nulladik osztály, de egyetlen cikluskezdő – sem új ötödik, sem kilencedik – osztály nem indítható a 2017-2018-as tanévben a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Líceumban.


A DNA vizsgálódására hivatkozva nem engedélyezik az osztályindítást

Székely Szilárd, a katolikus iskola igazgatóhelyettese megkeresésünkre elmondta, ma reggel kapta kézhez a főtanfelügyelőség átiratát, amely szerint nem hagyják jóvá ezeknek az osztályoknak az indítását. Az igazgatóhelyettes hozzátette, nem lehetetlenítik el teljesen az iskola működését, a jelenlegi osztályok megmaradnak, viszont új osztályokat nem lehet bevinni a rendszerbe, mert - a főtanfelügyelőség indoklása szerint - a DNA vizsgálja az iskolának a törvényességét.

Az igazgatóhelyettes elmondta, a szülők az iskola vezetőségét nem tájékoztatták a DNA kihallgatásairól. A DNA sem a tanári kart, sem az iskola vezetőségét nem hívta be. „Nem tudok arról, hogy valaki a tanári karból tanári minőségében be lett volna hívva. A vezetőséget sem hívták be, a továbbiakban kiderül, hogy azért nem, mert még nem kerültünk sorra, vagy azért, mert békén hagynak minket” - mondta a Transindexnek az igazgatóhelyettes.
Kincses Előd ügyvédnek jutott tudomására, hogy gyerekek kihallgatását sem zárja ki a DNA

Kincses Előd marosvásárhelyi ügyvéd jelezte, a DNA beidézésének eleget kell tenniük a szülőknek, azonban joguk van ügyvédi kísérethez. Néhány szülőt ő maga kísért el a kihallgatásokra. "Azt mondták az egyik szülőnek, hogy a gyerekét is ki fogják hallgatni. Ezt a szülőt hétfőn 11.30 órakor hallgatták ki, én pedig 14 órától részt vettem egy másik szülő kihallgatásán. Az én jelenlétemben már nem mondott ilyent az ügyész, hogy a gyereket is ki fogják hallgatni" – számolt be az ügyvéd.

Szerinte visszaélés, törvénysértő, és nincs jogalapja annak, hogy a szülőket illetve a gyerekeket tanúként hallgassa ki az ügyészség, hiszen a nyomozás az iskola létrehozása körüli jogi problémákról szól. Ehhez képest a szülők és a gyerekek a már létező iskolával kerültek jogviszonyba. Kérdésünkre, hogy véleménye szerint el lehet-e azt mondani, hogy megfélemlítés zajlik, az ügyvéd úgy nyilatkozott: „teljesen egyértelmű, hogy megfélemlítésről van szó, és meg akarják fojtani az iskolát”.

Az ügyvéd elmondta, a szülőkkel megegyeztek, hogy a DNA túlkapása ellen feljelentést tesz a Legfelsőbb Bírói Tanácsnál. Ezt a feljelentést az Országos Bírói Tanács mellett tudomásul vétel céljából a DNA vezetőjének, Laura Codruța Kövesinek is továbbítja. „Mind postán, mind e-mailen elküldöm, és ha akarnak válaszolni, akkor azonnal reagálhatnak” - mondta el Kincses.


Az RMDSZ a CSM-hez és az Államelnöki Hivatalhoz fordul

Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke lapunknak elmondta, hogy a sajtóból értesült a diákok kihallgatásának a kilátásba helyezéséről. „Ez egyértelműen megfélemlítés, a diákokat nincs miért kihallgatni, még a szülőket sincs miért kihallgatni, hiszen ők jóhiszeműen jártak el akkor, amikor a katolikus iskolába íratták a gyerekeiket. Semmi közük nincs az iskolalapításhoz, tehát nem jogszerű a kihallgatásuk tanúként sem, ezt súlyos visszaélésnek tartjuk” - mondta Porcsalmi Bálint.

Felidézte, a múlt héten Kelemen Hunor szövetségi elnök is megfogalmazta: egy megfélemlítési kampánynak, hadjáratnak vagyunk a tanúi, aminek során régi szekus módszerekhez is nyúl az ügyészség, hogy elbátortalanítsa a szülőket attól, hogy a magyar iskolába, a katolikus iskolába írassák a gyerekeiket.

Kérdésünkre, hogy konkrétan mit tud tenni az RMDSZ, Porcsalmi elmondta, a hétvégén tájékoztatták az Államelnöki Hivatalt a jogi és politikai helyzetről, illetve a DNA visszaéléseiről. Emellett a szövetségi elnök a kialakult helyzetről szerdán tájékoztató levelet küld a Legfelsőbb Bírói Tanács keretében működő Bírói Felügyeletnek, annak a szervnek, amely az igazságszolgáltatási eljárás során történő visszaélések kivizsgálással foglalkozik.

Elmondta, nagyon fontos, hogy a szülők ne hagyják magukat megfélemlíteni. „Nem szabad azt hagyni, hogy a DNA egy iskolát bezárjon csupán azáltal, hogy elindít egy eljárást, bármilyen bírósági döntés nélkül” - mondta Porcsalmi.


Magyarországi politikusok is megszólaltak az ügyben

A katolikus iskola ügye nemcsak itthon kavart port, az ügyben két magyarországi államtitkár is megszólalt. Potápi Árpád János nemzetpolitikáért, valamint Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár élesen bírálta a román hatóságok eljárását, ami tovább ronthatja az amúgy is történelmi mélyponton levő román-magyar kétoldali viszonyt.

Az államtitkárok szerint bírói döntés hiányában "megpróbálják az iskola jövőjét is ellehetetleníteni", és „a korrupcióellenes harc leple alatt a magyarság jogainak tudatos szűkítése folyik, ami elfogadhatatlan egy jogállamban”.

A két államtitkárnak a Miniszterelnökség által az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében az áll: elfogadhatatlan, hogy az egy-másfél órán át tartó kihallgatásokon egyebek mellett arról kérdezik a szülőket, hogy miért íratták be gyermekeiket a katolikus gimnáziumba, illetve hogy önként vagy külső nyomásra döntöttek-e így. "Ezek a kihallgatások korábbi, más rendszerek módszereit idézik" - írták.

Arra hívták fel a figyelmet: köztudott, hogy a szülők elégedettek az iskolában folyó szellemi-erkölcsi neveléssel, az intézmény tanári karával, valamint az igazgató munkájának színvonalával. A marosvásárhelyi katolikus gimnázium létét mind a társadalmi igény, mind a szakmai felkészültség indokolja - emelték ki.

Potápi Árpád János és Soltész Miklós felszólította a román hatóságokat, hogy fejezzék be az oktatók és a szülők megfélemlítését és a líceum tevékenységének ellehetetlenítését, mivel a folyamat visszafordíthatatlan károkat okoz nem csupán a magyar közösségnek, hanem Romániának is.


Az MPP elnöke a parlamentet tájékoztatta

Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt elnöke, parlamenti képviselő kedden a parlamentben napirend előtti felszólalásban hívta fel a figyelmet a marosvásárhelyi líceum helyzetére.

„Egy jogállamban nehezen értelmezhető az, ami több mint egy hete zajlik Marosvásárhelyen, ahol a DNA egyenként hallgatja ki a római katolikus iskolában tanuló diákok szüleit. A vádhatóság dolga az igazság kiderítése, tanúk beidézése, de megengedhetetlen a szülők zaklatása csak azért, mert gyerekeik számára egy egyházi szellemben működő, és e szellemben nevelő oktatási intézményt választottak. Egy olyan iskolát, amelyet az iskolahálózatban meghirdettek, a tanfelügyelőség és a minisztérium is engedélyezett. Jóhiszemű emberekről van szó, akik körében csak fokozza a már említett bizonytalanságot ez az eljárás! Miközben a tegnapi napon elkezdődött az iratkozási időszak, Marosvásárhelyen négyszáz diák nem tudja, hol kezdi meg a 2017-2018-as tanévet! Kit terhel ezért a felelősség?” - zárta felszólalását az MPP elnöke.

Az RMDSZ pénteken közleményben ítélte el a DNA túlkapásait. "Az elmúlt három napban a DNA megkezdte a szülők kihallgatását: tanúként hívja be azokat, akik ezelőtt két évvel átíratták gyermekeiket a római katolikus gimnáziumba. Egyértelmű megfélemlítés zajlik a DNA részéről, amely elfogadhatatlan egy jogállamban" - áll az RMDSZ által kiadott közleményben.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS