2020. szeptember 21. hétfőMáté, Mirella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ezekkel a dokumentumokkal bizonyította ártatlanságát Horváth Anna az ANI-nak

Kertész Melinda Kertész Melinda 2017. március 01. 17:38, utolsó frissítés: 17:38

Az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség nem vette figyelembe a dokumentumokat, és a DNA-nál feljelentette Kolozsvár alpolgármesterét.


Nem vette figyelembe az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) azokat a dokumentumokat, amelyekkel Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere azt kívánta bizoyítani, hogy nem áll fenn érdekkonfliktus az esetében. Az ANI rendhagyó módon egyenesen az Országos Korrupcióellenes Ügyosztályhoz (DNA) fordult: február 28-án érdekkonfliktus gyanújával feljelentést tett az alpolgármester ellen, gyakorlatilag elzárva ezzel előtte annak a lehetőségét, hogy polgári per útján bizonyítsa ártatlanságát.

Az ANI két esetben állapított meg érdekellentétet: egy, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem számára, és egy, a Claudiopolis Egyesület számára megszavazott önkormányzati támogatás esetében. Első esetben egy 30 ezer lejes támogatásról, a másodikban - tévesen - egy 90 ezer lejes támogatásról számolt be a közleményében.

Az ANI szerint az érdekellentét abból adódik, hogy Horváth Anna szerződéses viszonyban állt a Sapientiával, ahol óraadó tanárként tevékenykedett, illetve a Claudiopolis Egyesületnek az elnöke volt. A Claudiopolis Egyesület azonban nem 90 ezer lejt, hanem 9 ezer lejt kapott tulajdonképpen, ez kiderül azokból a dokumentumokból, amelyek szerkesztőségünkhöz eljutottak.
Horváth Anna a Kolozsvári Rádiónak adott interjúban részletesen kifejtette, miért nem állja meg a helyét az ANI vádja.

"A tegnapi vád szerint egy olyan tanácsi határozat elfogadásában vettem részt, amely által több száz kolozsvári civil szervezet között a Claudiopolis Egyesület és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kulturális pályázatai is támogatást nyertek. A közlemény maga pontatlan – ezt mindenki magának végiggondolhatja, hogy emberi hibáról, vagy egyébről van szó, hiszen a közlemény szerint a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem 30 ezer lejes támogatásban részesült, és a Claudiopolis Egyesület 90 ezer lejes támogatást nyert. Ez nem igaz, ezt egy egyszerű Google-kereséssel le lehet ellenőrizni, 9 ezer lejről van szó" - mondta az alpolgármester.


<< A civil szervezeteknek megítélt támogatásra vonatkozó határozat itt érhető el <<

A civil szervezetek pályázatainak elbírálási procedúrájáról az alpolgármester elmondta, ezek a kulturális pályázatok egy bizottsági döntés nyomán kerülnek a városi tanács asztalára, és a tanácsosok döntenek róla.

"Január elején, amikor tájékoztattak, hogy ebben az ügyben folyik kivizsgálás ellenem, elküldtem a megfelelő dokumentumokat és bizonyítékokat az ANI-nak. Már 2012. júliusában, tehát a vizsgált tanácsi határozat elfogadása előtt nyolc hónappal közjegyző előtt lemondtam a Claudiopolis Egyesületben betöltött elnöki tisztségemről, ahogy azt a törvény előírja. Ugyancsak akkor lemondtam az Apáczai Csere János Líceum szülői közösségének az egyesülete, az Encyclopaedia Egyesület éléről is" - számolt be a Kolozsvári Rádiónak az alpolgármester.

Arról is tájékoztatta az ANI-t, hogy a tanácsosi mandátuma elnyerését megelőzően, tehát 2008-ban, 2009-ben és 2010-ben állt szerződéses viszonyban a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel, de nem a törvény által tiltott munkaszerződés vagy kereskedelmi viszony kötelékében, hanem civil szerződéssel, óraadó tanárként.

A civil szerződés alapján jövedelemként, az első szemeszterben tartott óráiért 2008-ban összesen nettó 707 lejt, 2009-ben 1725 lejt, és 2010-ben 1800 lejt fizetett ki Horváth Annának a Sapientia EMTE.>> A kifizetésekről szóló dokumentum itt érhető el >>Horváth Anna szerint az ANI által érdekkonfliktusosnak minősített tevékenysége a sokat vitatott és alkotmányellenesnek nyilvánított érdekkonfliktus-törvény hatályai alá sem esik.

Szerinte a törvény definíciójának a második része egy olyan abszurditást tartalmaz, amelyet a 13-as, sokat vitatott sürgősségi kormányrendelet el is akart törölni, mert alkotmányellenesnek lett nyilvánítva. Ez azt mondja, hogy ha valakinek élete során bármilyen haszna volt egy bizonyos magánszemély vagy jogi személy részéről, és ha alpolgármesterként aláír bármilyen dokumentumot, vagy tanácsosként részt vesz bármely határozat meghozatalában, amely ennek a magán- vagy jogi személynek kedvez, akkor az illető személy ennek a törvénynek az elbírálása alá esik.

"Érdemes ezt a definíciót átolvasni, mert ennek alapján bármely alpolgármester, aki megszavazott egy tanácsi határozatot, amelynek kedvezményezettje például a polgármesteri hivatal, ez alá a törvény hatálya alá esik, hiszen alpolgármesterként munkaszerződésben áll a hivatallal. Ez például azt jelenti, hogy bármelyik tanácsosnak, aki például a BBTE-vel szerződéses viszonyban állt, tartózkodnia kell a tanácsban a BBTE-vel kapcsolatban hozott bármely határozatról való szavazáskor" - mondta Horváth.

Az ANI tegnapi döntéséről Horváth Anna elmondta: azonnali feljelentést tett a DNA-nál az ANI, ami felettébb kivételes eljárás, és csak nagyon nagy károk esetében járnak el ebben a formában.

„Ez az én esetemben nem áll fenn, hiszen nincs szó kivételesen nagy feltételezett összegekről, és a jogi helyzet sem egyértelműen támasztja alá a vádat. A Feddhetetlenségi Ügynökség semmilyen módon és formában nem volt hajlandó figyelembe venni azokat a dokumentumokat, amelyeket elküldtem nekik. Ennek oda kellene vezetnie, hogy én egy polgári perben mutassam be ezeket a dokumentumokat, amelyek alapján a bíró eldöntheti, hogy volt-e vagy nem első körben adminisztratív jellegű érdekkonfliktus - ami egyébként nem jár büntetőjogi következményekkel. És amennyiben azt megállapítja a bíróság, akkor merülhet csak fel a büntető jellegű érdekkonfliktus gyanúja is. Azzal, hogy a DNA-nál azonnali hatállyal feljelentett az ANI, a jogi tudásom alapján azt gondolom, hogy engem megfosztanak a polgári per lehetőségétől" - mondta az alpolgármester.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS