2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Maros Megyei Főtanfelügyelőség kihagyná a katolikus iskolát az iskolahálózatból

K. M. 2017. március 30. 16:58, utolsó frissítés: 16:58

A végső döntést az önkormányzatnak kell meghoznia. Király András szerint nem a tanfelügyelőség dolga az iskola működésének törvényességéről véleményt alkotni.


A Maros Megyei Tanfelügyelőség vezetőtanácsa kedden, március 28-án döntött az önkormányzat által korábban elküldött iskolahálózat-dokumentumról, amelynek eredményeként nyolc tanintézet, köztük a Római Katolikus Teológiai Líceum és a Református Kollégium sem kapta meg a jóváhagyási nyilatkozatot (aviz conform). Az iskolahálózat véglegesítéséről szóló döntést a helyi tanácsnak kell meghoznia. „Az RMDSZ álláspontja szerint ez nem tűr további halasztást, hiszen a gyerekeink oktatását és jövőjét mindennél fontosabbnak tartjuk. Véleményünk szerint Marosvásárhelyen minden jelenleg működő oktatási intézményre szükség van, azaz mindeniknek szerepelnie kell a végleges iskolahálózatban” - írja közleményében a marosvásárhelyi városi tanács RMDSZ-frakciója.

Király András kisebbségi oktatásért felelő államtitkár megkeresésünkre elmondta, nem a tanfelügyelőségnek a dolga eldönteni azt, hogy van-e jogalapja az iskola működésének, és főleg nem arra hivatkozva, hogy bírósági és ügyészségi eljárás folyik az iskolát illetően.

Az iskolahálózat elfogadásának procedúráját az oktatási törvény lépésről lépésre leírja. Eszerint a polgármesteri hivatal tanintézményekért felelő igazgatóságának egy indokló jelentést kell elkészítenie az önkormányzat által fenntartott iskolákkal kapcsolatosan. A következő lépés az, hogy ennek az indoklásnak az alapján a főtanfelügyelőség kiállít egy dokumentumot – ez történt meg kedden – a helyi tanács pedig ennek alapján hozza meg a maga határozatát az iskolahálózatról. Ezt az iskolahálózatról szóló dokumentumot juttatják el az oktatási minisztériumnak.

A marosvásárhelyi városi tanács RMDSZ-frakciója közleményében azt írja, kezdeményezi, hogy sürgősségi tanácsülésen döntsenek az iskolahálózat véglegesítéséről.


Jelenleg a katolikus iskola esetében a beiskolázás le van állítva. Kedden Gabriel Ispas, az oktatási minisztérium államtitkára és a szülők küldöttségei Bukarestben egyeztettek az iskola sorsáról.

Király elmondta, a szülők távozása után beszélt az államtitkárral, és arra kérte, hogy elemezzék ki a helyzetet, és nézzék meg a lehetőségét annak, hogy miként lehet a beiskolázási procedúrát elindítani. „Erről a kérésről az államtitkár a minisztert is tájékoztatta, ezt követően a tanfelügyelőségtől elkérték az iskolával kapcsolatos összes papírt, egy több mint 40 oldalas anyagot. Remélem, hogy jövő hét folyamán azért születik egy olyan döntés, ami előremutató az iskola szempontjából” - mondta megkeresésünkre Király András.

Szerinte most annak a döntésnek kellene megszületnie – várhatóan jövő héten – hogy az iskolának joga van elindítani a következő tanévre a kezdő osztályokat, tehát az előkészítő osztályt, az ötödik és kilencedik osztályokat.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS