2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Jövő csütörtökön dőlhet el: része marad-e a katolikus iskola a marosvásárhelyi iskolahálózatnak

K. M. K. M. 2017. március 31. 19:15, utolsó frissítés: 19:19

A tanácsülésről kivonuló RMDSZ mind a nyolc, a hálózatból törölt iskola mellett kiáll.


Április 6-án, rendes tanácsülésen terjeszti elő az RMDSZ-frakció a marosvásárhelyi iskolahálózatra vonatkozó tervezetét azok után, hogy a Maros Megyei Főtanfelügyelőség keddi ülésén többek között a Római Katolikus Teológiai Líceumot is törölte a városi iskolahálózatból, az erre vonatkozó döntését pedig tegnap iktatta az önkormányzatnál. A főtanfelügyelőségi döntés nyomán a katolikus iskola mellett az iskolahálózatból kikerült további hét tanintézmény, közötük a Református Kollégium sem kapta meg a jóváhagyási nyilatkozatot.

A marosvásárhelyi tanács a héten, csütörtökön már ülésezett és elfogadta a város 2017-es költségvetését, azonban az RMDSZ-frakció erről a tanácsülésről a katolikus iskola megoldatlan ügye miatt tiltakozásképpen kivonult.

A rendes ülést jövő csütörtökre azért kell most összehívni, mert a testület az RMDSZ-frakció hiányában csak az egyszerű többséget igénylő tervezetekről tudott szavazni, viszont egy sor, kétharmados többséget igénylő tanácshatározat-tervezetet nem sikerült elfogadnia. A Népújság helyszíni beszámolója szerint Csíki Zsolt, az RMDSZ-frakció vezetője a kivonulást azzal indokolta a polgármesteri hivatal előtt felolvasott tiltakozó nyilatkozatában, hogy a frakció számára a Római Katolikus Teológiai Líceum sorsa egy olyan ügy, amelynek megoldása minden egyéb politikai és adminisztratív döntést fölülír.

„Az RMDSZ frakciójának álláspontja tiszta a katolikus iskola tekintetében: az iskolahálózatra vonatkozó határozatot mi csak úgy tudjuk elképzelni, ha a másik hét iskola is jelen lesz benne” - hangsúlyozta a frakcióvezető. Elmondta, arra kérték a tanács többi frakcióját, hogy egyöntetűen álljanak ki az iskolák mellett, és ne játsszák el azt, hogy elvileg támogatják a nyolc iskolának a hálózatban való megmaradását, és aztán kihátrálnak.


A Szabad Emberek Pártjának (POL) frakciója egyébkét a tegnapi tanácsülésen azt az álláspontot képviselte, hogy megoldást kell találni a katolikus iskola ügyére, és ebben a tekintetben a diákok, a szülők és a tanárok pártján állnak. Ugyanakkor a tanácsülésről való kivonulással nem értettek egyet, mert úgy gondolták, a költségvetés elfogadását – amelyhez mind ők, mind az RMDSZ-esek hozzájárultak, és amelybe szinte az összes, számukra fontos tétel belekerül – nem szabad zsarolás tárgyává tenni.

Az RMDSZ-frakció a tanácsülés előtt egyeztetett a POL-lal, Csíki Zsolt ismertette a háromtagú frakció egyik tanácsosával, Herman Mark Christiannal a szövetség álláspontját, miszerint kivonulnak az ülésről az iskola ügye miatt. „Ha ők úgy döntöttek, hogy részt vesznek az ülésen, tiszteletben tartjuk, de mi a római katolikus iskola ügyében nem alkuszunk. 400 gyerek sorsáról van szó, nem lehet ezt politikai játszmák eszközévé tenni” - mondta. Reméli, hogy mind a nyolc iskola része lesz a hálózatnak. „2017-ben mind a PSD, mind a PNL nyugodtan elfogadhatná, hogy a magyar közösségek kell egy római katolikus iskola” - vélekedett Csíki Zsolt.

A főtanfelügyelőség döntése az iskolahálózat kapcsán (mely nyolc iskolát kizárna a hálózatból) egy javaslat, elvileg ennek alapján dönt a tanács az iskolahálózatról, amelyet egy tanácsi határozatban véglegesítenek. „Most már a jogászok át kell rágják magukat a törvényeken, hogy megfelelő indoklással tudják kérni a nyolc iskolának a hálózatban való megtartását. Meg kell találnunk a megfelelő jogi formát ehhez, hogy az indoklás ne legyen támadható” - mondta a tanácsos.

A frakcióvezető elmondta, ami a cikluskezdő osztályok indítását illeti a katolikus iskolában, ezt nem akadályozhatja meg a főtanfelügyelőség azzal az indokkal, hogy ügyészségi, bírósági eljárás folyik az iskola alapítási körülményei kapcsán. „Egyébként meg van támadva a főtanfelügyelőség azon döntése, miszerint megtiltja az előkészítő, ötödikes és kilencedikes osztályok indítását, most az a kérdés, hogy mennyi időbe telik ennek az ügynek az elbírálása” - tette hozzá.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS