2020. aug. 9. vasárnapEmőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Oláh Emese: Kolozsvár magyar lakosságának szüksége van magyar alpolgármesterre

Kertész Melinda kérdezett: Kertész Melinda 2017. április 04. 12:51, utolsó frissítés: 13:14

Ma választhatják meg alpolgármesternek a tanácsost. Arról kérdeztük, hogyan képzeli el annak a munkának a folytatását, amelyet Horváth Anna elkezdett.


Oláh Emese alpolgármesteri tisztségre való jelölését pénteken fogadta el a kolozsvári RMDSZ választmánya. A második mandátumánál tartó kolozsvári tanácsos azt követően pályázta meg a tisztséget, hogy a korábbi alpolgármester, Horváth Anna lemondott, miután a hatóságok további 60 napra, második alkalommal, is meghosszabbították a hivatalától való eltiltását is tartalmazó rendeletet.

Önt jelölte az RMDSZ választmánya az alpolgármesteri tisztségre. Hogyan döntötték el az RMDSZ struktúrái, hogy ön legyen a jelölt egyfelől, másrészt önt mi motiválja a tisztség elvállalására?

Oláh Emese: – Sajnálatos módon Horváth Anna alpolgármester az ismeretes okok miatt beadta a lemondását, és megürült az RMDSZ számára fenntartott alpolgármesteri tisztség. Múlt hét pénteken a kolozsvári szervezet választmánya úgy döntött, hogy bizalmat szavaz nekem abban, hogy a soron következő tanácsülésen a városi tanács elé kerüljön a nevesítésem. A döntést a Megyei Állandó Tanács is megerősítette. Egyedüli pályázó voltam az alpolgármesteri tisztségre, más nem jelentette be indulási szándékát a múlt pénteki választmányi ülésen.

Az RMDSZ városi tanácsi frakcióján belül egyeztettek önök arról, hogy ki legyen a jelölt, vagy ön egyéni döntést hozott?


– Természetesen a frakción, de az RMDSZ-en belül is megbeszéltük, tehát nem az én egyéni döntésemről van szó. Egyeztettem Horváth Annával, mint leköszönő alpolgármesterrel, illetve a Kolozs megyei vezetőséggel is, ezek után az egyeztetések után döntöttem úgy, hogy megpályázom ezt a tisztséget, és kértem a választmány bizalmát.

Ha a DNA akcióira gondolunk, nem túl kecsegtető egy ilyen köztisztség betöltése, nem sokan vállalják a feladatot. Milyen érvek szóltak a tisztség elvállalása mellett?

– Nagy megmérettetés áll előttem. Már eleve nem könnyű feladat Kolozsvár alpolgármestere lenni, de az adott körülmények között mindenre fokozottan oda kell figyelnem. Ezzel együtt úgy gondoltuk, hogy Kolozsvár magyar lakosságának szüksége van magyar alpolgármesterre. Megpróbálom a legjobb tudásom szerint betölteni ezt a tisztséget, a munkát a közösség érdekében szeretném végezni.

Mennyire lesz zökkenőmentes az ön megválasztása a keddi tanácsülésen? Kérte az RMDSZ-frakció szövetségesének, a PNL-frakció tagjainak a támogatását?

– A PNL-frakció sajnálja, hogy Horváth Anna a múlt ülésen benyújtotta a lemondását, ezért úgy gondolom, a támogatás a PNL részéről nem kétséges. De azt nem tudom, hogy a PSD hogy fog szavazni, mindenesetre az előző tanácsülésen nem nevesítettek alpolgármester-jelöltet. Lehet, hogy nem fognak részt venni a szavazáson, lehet, hogy tartózkodnak, de az is elképzelhető, hogy megszavaznak. Nem tudom, hogyan döntenek, mindenesetre a PNL- és az RMDSZ-frakció szavazata elégséges az alpolgármesteri tisztség megszerzéséhez.

Az RMDSZ azt latolgatta, hogy amennyiben a helységnévtábla-perben a többnyelvű feliratozás mellett szóló ítéletet megtámadja a polgármesteri hivatal, akkor kenyértörésre kerül sor a tanácsbeli szövetségesével, a PNL-vel, és a szövetség az alpolgármesteri tisztségről is lemond. Egyeztettek önök az utóbbi időszakban Emil Boc polgármesterrel, lehet tudni, hogyan viszonyul a helységnévtábla kérdéséhez?

– A helységnévtábla kapcsán nem született döntés. A választmányi ülésen az fogalmazódott meg, hogy ebben a pillanatban alpolgármestert kell nevesítenünk, és egy következő választmányi ülés során fogunk dönteni arról, hogy mi fog történni akkor, ha a polgármesteri hivatal megtámadja az alapfokú döntést.

Milyen forgatókönyvek merültek fel?

– Több forgatókönyv is megfogalmazódott. Felmerült az, hogy ha megtörténik a fellebbezés, akkor az alpolgármestert visszahívja az RMDSZ.

Alpolgármesterként – amellett, hogy folytatja a Horváth Anna által elkezdett munkát – milyen saját célokat fogalmazott meg?

– Természetesen továbbra is napirenden lesznek azok a projektek, amelyeket Horváth Anna elindított. Fontosnak tartom Kolozsvár főtere épületeinek felújítását, illetve, ha már megoldódott valamennyire a központon áthaladó forgalom kérdése, akkor sétálóutcák kialakítását fogom kezdeményezni. Emellett mindent megteszek azért, hogy a magyar közösség érdeke megfelelően képviselve legyen. Horváth Anna biztosított a támogatásáról, és remélem, hogy az együttműködésünk szoros lesz.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS