2020. aug. 9. vasárnapEmőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lesznek többnyelvű helységnévtáblák Kolozsváron

2017. április 07. 14:29, utolsó frissítés: 16:03

Nemcsak magyar, hanem német felirat is lesz, de az egészet megfejelik a latin névvel.


Románul, magyarul, de németül is kiteszik Kolozsvár bejárataihoz a helységnévtáblát, a feliratok másfél hónapon belül kikerülnek - jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Emil Boc kolozsvári polgármester. A tábla fölé az egykori római város megnevezése is kikerül.

A városvezető a Babeș-Bolyai Tudományegyetem történelmi kara vezetőinek véleményezésére döntött a Napoca megnevezés kiemelése mellett, amelyet a történész Ioan-Aurel Pop, a BBTE rektora is aláírt.

>> A véleményezés szövege és a polgármesteri hivatal álláspontja itt elérhető >>


"Ez a megoldás tudományosan és történeti szempontból is megalapozott, emellett azt sugallja, Kolozsvár a mindannyiunké, ahol mindenki otthon érzi magát. Egy olyan megoldás, amely összehozza, nem pedig elszakítja a közösséget, tükrözi a város történelmének különböző mozzanatait és multikulturális jellegét" - mondta Emil Boc, aki szerint ez a döntés okafogyottá teszi a helységnévtábla ügyben a pereskedés folytatását is, és alkalmas arra, hogy minden jogi konfliktust megszüntessen.


A Musai-Muszáj élőben közvetítette Emil Boc sajtótájékoztatóját:A bejelentés után Bethlendi András, a Musai-Muszáj aktivistája elmondta a sajtónak: üdvözlik a döntést, és sajnálják, hogy ezért pereskedni kellett.

A kolozsvári törvényszék február 21-én hozott ítélete szerint első fokon megnyerte a kolozsvári többnyelvű táblák perét a Minority Rights Egyesület, s ki kell helyezni a román-magyar helységnévtáblát.A március 23-án közölt indoklásban a törvényszék a 2001/215-ös törvényre, a 2001/1206-os kormányrendeletre és a 2002/99-es önkormányzati határozatra való hivatkozást elfogadta. Szőcs Izabella, a felperes Minority Rights Egyesület képviselője a Transindexnek akkor elmondta, szerinte az a legfontosabb az indoklásban, hogy a 2001-ben kiadott törvény, illetve a kormányhatározat alkalmazásakor az 1992-es népszámlálás adataihoz kell viszonyítani a lakosság számarányát, tehát minden olyan településen, ahol legalább 20%-os volt a magyarság számaránya - így Kolozsváron is -, érvényben marad az a törvény, hogy a település nevét magyarul is ki kell írni, függetlenül attól, hogy időközben csökkent ez az arány.

Csütörtökön három kolozsvári szervezet arra kérte Emil Boc polgármestert, hogy nyújtson be fellebbezést.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS