2024. március 4. hétfőKázmér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az M1-en sorosozik Victor Ponta - de hogy jutott odáig?

S. R. T. 2017. április 14. 15:32, utolsó frissítés: 15:32

A volt kormányfő még idejében felszállt a sorosvonatra, de Orbánra régen kifejezetten haragudott. Most mégis az ő kommunikációját erősíti.


Szó szerint a szomszédba jött egy kis sorosozásért csütörtök este az M1 csatorna: Victor Ponta volt kormányfővel közöltek interjút, amelyben Ponta ráerősített arra a kommunikációra, amelyet a magyar kormány az utóbbi időben folytat a "Soros-hálózattal", "álcivil szervezetekkel" kapcsolatban.

Az MTI összefoglalója szerint amikor arról kérdezték Pontát egy régebbi nyilatkozatára utalva, hogy mekkora befolyással rendelkezik Soros György magyar származású amerikai üzletember a térségben, úgy válaszolt: "az 1989 utáni új demokráciákban párhuzamos hatalmi rendszerek épültek ki, amelyeknek normális körülmények között nem kellene beavatkozniuk a politikába, mégis bizonyos hatalommal rendelkeznek, és az emberekbe való befektetésekkel harcolnak a politikai hatalomért".

Romániával kapcsolatban azt mondta, "a politikusok demokratikus küzdelmén túl megjelentek az úgynevezett civil társadalom képviselői, és amikor alaposabban megnézed, rájössz, hogy ugyanott képezték őket, és - ha nem is ugyanaz a személy, de - ugyanaz a szervezet pénzeli őket".

A kérdező azt is felvetette, hogy egyesek szerint a "Soros-féle hálózat" közvetve vagy közvetlenül szerepet játszott a megbuktatásában, erre pedig azt felelte: "vannak ilyen jelek". Arra, hogy ezt így gondolja, egyébként korábban egyszer tett még halovány utalást.Ponta már rég felült a Soros-vonatra

Hogy miért esett éppen Pontára a választásuk, nem nehéz valószínűsíteni: a volt miniszterelnök lassan egy éve páros lábbal szállt bele a sorosozásba, még mielőtt a román sajtóban és más politikusok körében népszerű lett volna. Facebook-oldalán a kereső szerint először 2016. május 7-én jelent meg "sorosozás" - ekkor az USL-kormány 4 évvel korábbi beiktatására emlékezett, és többek között azt írta, hogy 2016-ban visszaáll az "akkori" - vagyis az USL előtti - rendszer. "Soros-márkájú civilekkel". Később többször írt hasonlókat, majd Dacian Ciolos akkori kormányfő nevével gúnyolódott ("Dacian Julien Soros"), annak az álhírnek az apropóján, amely szerint Ciolos valójában Soros György törvénytelen fia.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) kampányával kapcsolatosan is előfordult a "Soros-finanszírozás", de az amerikai választásról is jól megmondta a véleményét, vicc formájában is ("A választási eredmény után Soros menedékjogot kért Romániában"). És persze nem úszhatta meg Monica Macovei sem, akiről felfedezte, hogy Soros Györggyel szerepel egy képen. Ami nem csoda, mivel mindketten a CEU kuratóriumának tagjai, de már tíz éve.Viktor s Victor két jó barát - de legalábbis már nem ellenség

A sorosozás adott, de Orbán Viktorról Ponta véleménye jócskán megváltozott 2012 óta. Hogy csak néhány példát mutassunk, a Traian Basescu államfő leváltására szervezett referendumkor Orbánt okolták a magyarság távolmaradásáért, felháborodásáról posztolt is. 2013-ban a magyar miniszterelnök európai kommunikációs stratégiáját bírálta, úgy vélve, hogy a csőd felé tart, majd Basescut kritizálta, amiért vacsorára hívta azt az embert, akinek a politikáját még Amerika is bírálta. Orbán 2015-ös tusványosi beszéde után sértőnek és elfogadhatatlannak tartotta a viselkedését, később, Magyarország romániai nagykövetének egy interjúja kapcsán pedig kijelentette, hogy a magyar kormány provokálja Romániát.

Tavaly októberben viszont 180 fokos fordulat következhetett be, a Magyar Nemzetnek adott interjújában egyetértését fejezte ki Orbán külpolitikájával, s jó példának tartotta a visegrádi országok együttműködését. Aztán márciusban Brávó, Magyarország, brávó Orbán Viktor! kezdetű Facebook-bejegyzésben méltatta a paksi bővítést, s bár "szabadkozott" valamennyit, hogy aki csak annyit ért, hogy "a magyarokkal tart", az inkább ne szóljon hozzá, s itt is egy kis sorosozással éreztette, hogy szerinte az a baj itt, amit Magyarországon Orbán nem enged. A Közép-Európai Egyetemet ellehetetlenítő törvényjavaslat benyújtásakor pedig egyenesen ünnepelte azt, és bejelentette, hogy hasonlót fog benyújtani a román parlament elé.

A mostani interjúban Ponta úgy fogalmazott: voltak pillanatok, amikor bírálta Orbánt, és volt, amikor együttműködtek a két országnak fontos kérdésekben, de "megértettük: a helyes döntések egy ország számára az adott országban kell szülessenek, nem másutt".


Ponta nincs a népszerűsége csúcsán

Victor Ponta annak ellenére sem volt túl népszerűtlen politikus, hogy először elvesztette az államfőválasztást, majd a Colectiv-tragédia nyomán kirobbant tiltakozások után lemondott. Egy ideje nem készült felmérés politikusok népszerűségéről, de a tavaly augusztusiban első helyen végzett. A Facebookon nagyon aktív lett, politikustársai pedig kapkodtak utána a parlamenti választások előtt, különösen Bogdan Diaconu és törpepártja.

Azóta azonban, úgy tűnik, egyre kevésbé bírja pártja támogatását. Liviu Dragnea PSD-elnök szerint sokan akarták kizárni, csak ő nem engedte, pedig őt is többször kritizálta Ponta. A volt miniszterelnök ugyanakkor a Facebookon is veszít a rajongótáborából - nem látványosan, de ahhoz képest, hogy eddig folyamatosan növekedett a lájkolói száma, az elmúlt egy hónapban alig volt nap, amikor ne csökkent volna.A Transindex szavazásában is Ponta lett a második legkevésbé népszerű politikus, csak Gyurcsány Ferencet előzte meg. Több mint 2500-an szavazták nem szimpatikusnak, és csupán 195-en "lájkolták".

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS