2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A katolikus líceum ügyében a tanügyminisztérium térfelén a labda

A. I. 2017. április 22. 14:07, utolsó frissítés: 14:07

A tanügyminisztériummal május másodikán egyeztet Bukarestben a küldöttség, amely azt szeretné, hogy az intézmények helyzete felsőbb utasításra oldódjon meg.


Szerdán és csütörtökön rendkívüli tanácsülés keretében vitatták meg a marosvásárhelyi iskolahálózat, valamint a katolikus teológiai líceum helyzetét. A tanácsülés napirendjén az RMDSZ-frakció által benyújtott két határozattervezet szerepelt, amelyek megvitatása után arra a következtetésre jutottak, hogy ismét a tanügyminisztériumhoz kell fordulniuk az illetékes intézményeknek a 8 oktatási tanintézmény, köztük a katolikus teológiai líceum helyzetének tisztázása végett.

Peti András helyi tanácsos a tanácsi határozat kapcsán kifejtette, ez két részből áll: egyik konkrétan a Római Katolikus Főgimnázium helyzetének a tisztázásáról szól, amely kapcsán felkérték a minisztériumot, hogy akár miniszteri rendelettel, akár más jogszabállyal tisztázza az intézmény körül kialakult helyzetet. A tanácsi határozat másik pontja az iskolahálózat helyzetét kívánja tisztázni.

Peti András a Transindexnek elmondta, az iskolahálózat elfogadásával kapcsolatos metodológiával odáig jutott az ügy, hogy már csak a minisztériumnak áll hatáskörében megoldani azt. Ennek következtében az a döntés született, hogy a marosvásárhelyi polgármesteri hivatalnak a Maros megyei Tanfelügyelőséghez valamint a tanügyminisztériumhoz kell fordulnia a Római Katolikus Teológiai Líceum és az iskolahálózat ügyében.

Csiky Csengele
, a szülői bizottság tagja elmondta, a minisztériumtól újabb meghallgatást kértek, amelynek időpontja május másodika. A tíz főből álló küldöttség a szülők kétfős képviseletéből, a városi tanács küldöttségéből, az iskolákért felelős hivatal igazgatójából és a főtanfelügyelőség két tagjából áll. A küldöttség azt szeretné, ha a minisztérium záros határidőn belül biztosítaná az iskolák legális jogi keretek között történő működését bizonyos feltételek mellett. Ennek során a minisztériumnak kellene meghatároznia, hogy a polgármesteri hivatalnak, a városi tanácsnak és a tanfelügyelőségnek milyen konkrét lépéseket kell tennie, hogy megoldják az iskolahálózat esetében kialakult helyzetet.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS