2021. október 22. péntekElőd
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Veszélybe sodorta a kormány a civilek által végzett szociomedikális munkát

Kertész Melinda Kertész Melinda 2017. április 27. 15:22, utolsó frissítés: 2017. május 03. 11:25

Most az önkormányzatoknak kell megoldást keresniük a civil szervezetekkel arra, hogy ezeknek ne kelljen lemondaniuk az otthon gondozott betegek és idősek segítéséről. Maros megyében ma erről tárgyalnak.


Csütörtökön ülnek tárgyalóasztalhoz Maros megyében a szociális ellátási és otthongondozási szolgáltatásokat nyújtó civil szervezetek és a Maros megyei önkormányzat illetékesei, hogy megvitassák annak a költségvetési kiesésnek a pótolási lehetőségeit, amelyekkel ezek a szervezetek szembesültek azt követően, hogy az új kormány csökkentett a kormányzati költségvetésből bizonyos juttatásokat, és akadályokat gördített a pénzek folyósítása elé. A 2016. december 31-én lejárt partnerségi megállapodásokat nem hosszabbították meg a civil szervezeti alapon működtetett szociomedikális szolgáltatókkal, így év elejétől kezdve a közbeszerzési folyamat végéig ezek a civil szervezetek nem kaphatnak anyagi támogatást, így veszélybe került a támogatás folytonossága. Az otthoni beteggondozás esetében például februárban a teljes kormányzati támogatást elvették, és márciusban ugyan visszaadta azt a minisztérium, azonban csak 75%-ban.

A csökkentéssel párhuzamosan egy sürgősségi kormányrendelet is született, amelyet a szenátus március elején fogadott el. Ez a rendelet azt írja elő, hogy az önkormányzatok alárendeltségükbe tartozó szociomedikális központokat hozzanak létre.

A mostani gyakorlat szerint a szociális munkát végző szervezetek önkormányzati forrásokra pályázva finanszírozzák azokat a szolgáltatásokat, amelyeket gyakorlatilag az államtól átvállalva végeznek.

A szociális ellátórendszer fenntartása a megyei önkormányzatok hatáskörébe tartozik, tehát azoknak a személyeknek a szociális ellátását kell biztosítania a megyei tanácsoknak, akik valamilyen szociális otthon bentlakói, míg a nappali foglalkoztatások kapcsán a helyi önkormányzatok az illetékesek.


A megyei tanácsoknak két eszköz áll rendelkezésére, hogy kezeljék a szociális problémákat, illetve hogy támogassák azokat a szervezeteket, amelyek szociális tevékenységeket folytatnak. Az egyik lehetőség, hogy szerződést kötnek a törvény által a megyei tanács hatáskörébe utalt szociális szolgáltatások biztosítására az adott területen akkreditált szervezetekkel.

A másik lehetőség, hogy a megyei önkormányzatok pályázati rendszerben vissza nem térítendő támogatást nyújtanak a civil szervezetek különböző programjaira, amelyek a helyi közösségi igényekre válaszolnak.

Hargita megyében április 19-ig lehetett pályázni az önkormányzati költségvetési pénzekre, most zajlik ezeknek a pályázatoknak az elbírálása – tájékoztatott Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke. Külön pályázatokat írtak ki a mozgássérülteket ellátó szervezetek tevékenységének támogatására, és külön összegekre lehetett pályázni a gyermekellátó központok nappali foglalkozásokat lebonyolító személyzetének foglalkoztatására. Vannak gondok, nincs megoldva például a nem intézményes körülmények között élő, fizikailag vagy szellemileg sérült gyerekeket ellátó, kisegítő személyzet bére.

Borboly elmondta, tartják a kapcsolatot a helyi önkormányzatokkal a szociális ellátás finanszírozásának kérdésében, azonban a költségvetési hiányosságok mellett az is problémát jelent, hogy nem világosak az erre vonatkozó jogszabályok, ebben a tekintetben lenne még javítanivaló.

Az egyik legnagyobb, szociális szolgáltatásokat nyújtó civil szervezet a Gyulafehérvári Caritas, amely már a 2000-es évek elejétől működtet idősgondozói szolgáltatásokat Hargita megyében is. Maros megyében mintegy 2000 személynek nyújtanak szociális szolgáltatásokat, a költségvetési alapok kormányzati megvágása miatt most azt fontolják, hogy ha nem találnak megoldást a pénzek pótolására, akkor 500 otthoni gondozásban lévő vidéki személy ellátásáról lemondanak.

Márton András
, a Gyulafehérvári Caritas igazgatója hétfőn azt nyilatkozta, hogy a szociális szolgáltatásokat nyújtó magánszervezetek a csőd szélén állnak Maros megyében. A Transindexnek elmondta, örömmel vette tudomásul, hogy a Maros Megyei Tanács nyit a civil szolgáltatók felé, és csütörtökön tárgyalóasztalhoz ülnek a finanszírozás-kiesés kérdésének megoldása végett.

„Év elején lejártak a tavalyi költségvetési évre kötött együttműködési megállapodások, az újak pedig nem lettek aláírva. Így most már negyedik hónapja fedezzük a kormányzati pénzek kiesését szervezeti tartalékokból, és tovább nem tudjuk pótolni a költségvetési hiányt” - mondta el megkeresésünkre Márton András. Az önkormányzatok a támogatásokat nem tudták elbírálni, mert időközben változott a közbeszerzési törvény is, és körükben is nagy a bizonytalanság. Fehér megyében például találtak megoldást a finanszírozásra a speciális igényű gyerekek segítése esetében, azonban a törvény félreérthetősége miatt az önkormányzatok félnek lépni.

A közbeszerzési törvény alapján kell a megyei tanácsnak beszereznie az otthoni beteggondozási szolgáltatásokat. Ennek a procedúrája az, hogy feltérképezik az igényeket, amelyek alapján meg kell hirdetni a közbeszerzést, amire az akkreditált civil szervezetek pályázhatnak. Ez azonban egy elhúzódó folyamat, és most többek között ez is közrejátszott a pénz biztosításának elakadásában.

„Mi egy közfeladatot látunk el, és nem tudjuk ennek a költségeit előteremteni, és nem is gondolom, hogy ez a mi feladatunk lenne” - mondta Márton András. A csütörtöki megbeszélésnek éppen az a tétje, hogy közösen találják meg a problémára a megoldást.

Amennyiben nem sikerülne eredményre jutni, akkor fel kell mérni, hogy kik azok a kedvezményezettek, akiknek van valamilyen támaszuk, például a családjuk el tudja látni a gondozásukat, és nem lesz abból probléma, ha a Caritas munkatársai ritkábban látogatnának el hozzájuk. Márton András szerint nincs két egyforma helyzet, azonban az emberséges megközelítés lesz minden esetben a vezérelv, emellett a helyi önkormányzatokkal is tárgyalnának az egyes esetek kezelését illetően.

„Amikor mi a 2000-es évek elején elkezdtük építeni az otthoni beteggondozói hálózatot, vidéken találkoztunk a legnagyobb szükséggel, ezért mi a vidéket stratégiai prioritásként kezeltük, hogy az ott élő rászorulók is részesülhessenek a segítségből. Tudva levő, hogy vidéken nem mindenhol találunk munkatársakat, ezért a Caritas akkreditált idősgondozói és szociális gondozói képzéseket is tartott a munkatársaknak. Tehát gyakorlatilag mi magunknak képeztük a munkatársakat, és folyamatos volt a továbbképzésük is. Bejárható régiókban működtetünk csapatokat, minden csapatnak van egy csapatfelelőse, így megoldható a hétvégi helyettesítések kérdése is. Időbe telik, amíg egy-egy ilyen csapatban a csapatdinamika kialakul, és működőképes lesz. Az év elejétől tartó bizonytalanságnak több ilyen csapat látta kárát, mert sajnos, nem mindenki bírja egyformán a kiszámíthatatlanságot, és többen is elmentek a szervezettől” - mondta Márton András.

Amennyiben nem találnak most kiutat a pénzügyi válságból, a helyzet tovább súlyosodhat, hiszen a Caritasnak hozzá kell igazítania a gondozói munkáját a rendelkezésére álló költségvetéshez. Ha a megyei tanáccsal történő egyeztetésen valamilyen konkrét, kézzel fogható megoldást találnak, akkor átgondolják a megszorításokat, de ha nem járnak sikerrel, akkor nem tudják folytatni a munkájukat a mostani keretek között. Ez pedig a szociális gondozók munkaidejének csökkentésével jár.

A Maros Megyei Tanács sajtóirodája megkeresésünkre közölte, az önkormányzat törekszik arra, hogy mielőbb megoldja a szociális téren felmerülő pénzügyi problémákat, a mostani késés a törvényes lépések betartásának számlájára írható.

“Igyekszünk minél rövidebb időn belül elindítani a szerződéskötéseket, és úgy tervezzük, hogy a jövő hét folyamán meghirdetjük a szociális pályázatokat is. Ezt a pályázati keretet egyébként növeltük idén, a tavalyi 400.000 lejről 600.000 lejre, éppen azért, hogy nagyobb támogatást nyújthassunk a civil szférának. Ezt fogjuk elmondani a civil találkozó résztvevőinek is, illetve válaszolunk a felmerülő kérdéseikre. Köszönjük azoknak, akik az elmúlt időszakban javaslatokkal segítették a munkánkat, és biztosítok mindenkit arról, hogy a megyei tanács számára nagyon fontos a szociális problémák megoldása, és minden tőlünk telhetőt megteszünk ennek érdekében, de csak a törvény által adott keretek között tudunk cselekedni” - áll a Maros Megyei Tanács sajtóirodája válaszában.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS