2024. február 27. keddÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Sikeres volt a Pata-Cluj projekt, de ez csak a kezdet vége

Ambrus István 2017. április 28. 19:18, utolsó frissítés: 2017. április 29. 13:30

Lezárult a Pata-Cluj projekt, melynek során 35 családot sikerült elköltöztetni a szeméttelep környékéről.


Sajtótájékoztatón ismertették pénteken Kolozsváron a 2014 októberében kezdődött Pata-Cluj nevű projekt eredményeit, melynek célja a Pataréten élők lakhatási gondjainak megoldása és a társadalomba való integrálása. A projekt keretében 35 családnak sikerült lakást biztosítani Kolozsváron vagy környékén.

Tonk Gabriella projektmenedzser elmondta: „Patarét elsősorban strukturális okokból létezik, komplex gazdasági és társadalmi folyamatok eredménye. Négy különálló, eltérő történettel, sajátosságokkal és szükségletekkel rendelkező közösség él ezen a területen. A problémát, amit Patarét jelent, nem lehet pusztán szociális szolgáltatásokkal megoldani, ugyanis egy mélyszegénység és társadalmi kirekesztés sújtotta területről beszélünk. A Pata-Cluj projekt egy olyan koordinált intervenciót jelent, amely az első lépés Patarét területi deszegregációja érdekében."

Coraian Zoltán Csaba, Kolozsvári Metropolis Övezet Közösségfejlesztő Egyesülete igazgatója elmondta, a projekt keretében a szervezeteknek közös együttműködésük során amellett, hogy sikerült megvalósítaniuk 35 család lakhatását, egy olyan rendszert is sikerült létrehozniuk, amely hozzájárul a szegregált közösségek integrációjához. Ennek alapján, a szociális lakások elbírálása során figyelembe vették az érintettek anyagi forrásait, a munkahelyi régiséget, illetve számításba vették, hogy a gyermekeik járnak-e iskolába, valamint minden egyéb olyan körülményt mely bizonyítja, hogy a szülők képesek fenntartani a családot. Az így biztosított lakhatási feltételek közé tartozik a lakbér, valamint a járulékos közköltségek időbeni rendszeres befizetése.

A megvásárolt 35 lakás a Kolozsvári Metropolis Övezet Közösségfejlesztő Egyesület tulajdonába tartozik, ebből 9 Szászfenesen, 3 Bácsban, 12 Apahidán, további 12 pedig Kolozsváron található. A lakások mérete 6 – 36 m2 között változik, mindegyikben van hűtő, mosógép, és gáztűzhely.


Coraian Zoltán szerint azonban a legnagyobb megvalósítás abban rejlik, hogy a projektbe bekapcsolódó személyek integrációja fenntartható. „Sok pataréti lakos magatartása megváltozott. Ők az elején nem hittek a projekt sikerességében, de utólag belátták, hogy van értelme. Jelenleg azzal foglalatoskodnak, hogy elkészíttessék okirataikat, arra törekednek, hogy megfeleljenek azoknak a kritériumoknak, amelyek lehetővé teszik, hogy előbbre kerüljenek a listán”- mondta az egyesület elnöke.

A projekt keretében, több mint két év alatt 308 érintettnek állítottak ki személyi igazolványt, 70 embernek segítettek a sikeres munkavállalásban, 297 pataréti lakosnak pedig orvosi vizsgálatokat biztosítottak, és 340 családnak juttattak tűzifát 80 ezer euró értékben.

A szakemberek azt is hangsúlyozták, hogy a hosszútávú gyakorlati cél egy olyan módszer kidolgozása, melyek a helyi önkormányzat felelős intézményei is adaptálhatnak, hogy megfelelő módon kezelhessék a sajátos pataréti problémákat. A legnagyobb gondot az okozza, hogy a szeméttelep közelében élő szegregált közösség nem fér hozzá olyan alapvető társadalmi közszolgáltatáshoz, mint az egészségügyi ellátás, vagy az oktatás.

A projekt során 140 vállalkozást is felkerestek, hogy segítsék a perifériára szorultakat a munkavállalásban, de a tapasztalatok azt mutatták, hogy legtöbb esetben a vállalkozók nem akartak roma etnikumú személyt alkalmazni.
Tonk Gabriella elmondta, az önkormányzat aktív szerepvállalása nélkül a fennálló probléma nem fog megoldódni 2022-ig. Azt is hozzátette, ahhoz hogy minden családnak a város metropolis övezetében lakhatást tudjanak biztosítani, további 300 lakásra lenne szükség.

A Pata-Cluj projekt a pataréti romák többségi társadalomba való inklúzióját célzó integrált projekt, amely többek közt szociális, oktatási, kulturális, foglalkoztatottsági területen folytatott tevékenységet jelent. Megvalósítói a Kolozsvári Metropolisz Övezet Közösségfejlesztő Egyesülete és partnerei, az AltArt Alapítvány, a Habitat for Humanity Kolozsvár és a Coastei Utcai Romák Közösségi Egyesülete.

A Pata-Cluj projekt, teljes nevén „Társadalmi intervenciók a Kolozsvár Metropolisz Övezetben élő sérülékeny csoportok, különösen a hátrányos helyzetben élő romák deszegregációja és szociális inklúziója érdekében” a norvég kormány által a Norvég Finanszírozási Mechanizmuson (2009-2014) keresztül, a Szegénység Elleni Program (RO25) keretében nyújtott támogatás révén valósult meg, amelynek összértéke 4 095 864 euró.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS