2021. július 30. péntekJudit
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Megszűnhet a civil szervezetek 2%-os támogatása?

Ambrus István 2017. május 08. 14:57, utolsó frissítés: 14:57

A globális adózási törvény bevezetésével a civil szférában működő szervezetek támogatási rendszere is módosulhat. De azért lenne más a 2% helyett.


Az új adótörvény hatályba lépésével a civil szervezeteknek juttatható támogatási rendszer is megváltozhat. A Pénzügyminisztérium azt fontolgatja, hogy a globális jövedelemadó bevezetésével, a civil szervezeteknek utalható, az abból származó 2 százalék helyet egy új támogatási rendszert, az adományozást vezetnék be. Az Agerpresnek eljuttatott közlemény szerint ez az új módszer lehetőséget teremt a civil szervezetek számára, hogy a jelenleginél nagyobb támogatásban részesüljenek. Ugyanakkor az is szerepel a közleményben, hogy amennyiben megváltozik a jelenlegi támogatási rendszer, az adóból finanszírozott adomány összege nem haladhatja meg háztartásonként az évi 1000 lejt. A kormány jövő év elejéig kidolgozza az új adótörvényt, amelyet ezt követően a tervek szerint közvitára bocsájtanak.

A Civil Szféra Fejlődéséért Alapítvány (FDSC) készített egy tanulmányt a magán és jogi személyek jövedelemadójából utalt 2 százalékos támogatások arányáról. Ebből az derül ki, hogy az elmúlt években jelentős mértékben növekszik a támogatók száma. 2010-ben az adófizetők 47,9%-a, 2016-ban pedig 70,9%-a támogatott valamilyen civil szervezetet. Ilyenek lehetnek állatmenhelyeket működtető polgári kezdeményezések, oktatási vagy egészségügyi feladatokat ellátó alapítványok, vagy idősek gondozásával foglalkozó szervezetek.A támogatások számának növekedéséhez a sok éve zajló tudatosító kampány is hozzájárult, amely széles körben ismertette a támogatás lehetőségét, valamint a civil szervezetek fontosságát. A FDSC által közzétett dokumentum szerint a 2015-ös adatokat figyelembe véve, a nem profitorientált szervezetek 65%-a jutott az egyéb anyagi források mellett 2%-os támogatáshoz, további 10% pedig kizáróan az adóból utalt összeg által tett szert a működéséhez szükséges pénzre. Ez konkrét összegekre lebontva azt jelenti, hogy 1,82 millió adófizető állampolgár 143,4 millió lejt juttatott a civil szervezeteknek. A tanulmány szerint ez az arány növelhető, ugyanis ha minden potenciális adófizető így járna el, a támogatásra összeg elérné a 482 millió lejt.


A reprezentatív mintavételen alapuló kutatásban a megkérdezettek 46%-a válaszolta azt, hogy érintett legalább egy civil szervezet működésének támogatásában, ezt leginkább az idősebb korosztály tartja fontosnak. A romániai társadalom szociális érzékenységét illetően az is kimutatható, hogy milyen arányban avatkoznak be a közösséget érintő problémák megoldásába személyesen az emberek. 2010-hez képest ilyen téren javult a helyzet, a romániai állampolgárok kevésbé közömbösek a társadalmi kérdéseket illetően. A válaszadók 52%-a mondta azt 2016-ban, hogy támogatott valamilyen szociális kezdeményezést, például adakozott a templomban, ez az arány 6 évvel ezelőtt 52% volt. Múlt évben 21%-kal többen adakoztak valamilyen humanitárius felhívást támogatva, amelyről az újságból vagy a televízióból értesültek. Azok aránya, akik egyházi vagy egyéb közösségi önkéntes munkát vállaltak, 9%-kal emelkedett 2010-hez képest.

A tanulmány szerint Romániában néhány éve kezdtek egyre nagyobb szerepet kapni a civil szervezetek a társadalom életében, ami a dokumentum szerint a civilek által folytatott, egyre nagyobb mértékű információs kampánynak tudható be.

Romániában a civil szervezetek 75%-át városon jegyzik, de a vidéki régiókban is növekszik ezek száma. 2007-től ezek aránya 13%-ról 35%-ra emelkedett.A Pénzügyminisztérium tervezett adótörvény-módosításai terén még számos kérdés adódik. A tervezet értelmében a személyi jövedelem helyett a globális adózást vezetnék be, amely a részmunkaidős szerződéseket is érintené, melyek száma Romániában 360 000. Ezek egyetlen jövedelmi forrásként vannak regisztrálva, így a szürkegazdaság részének is tekinthetők. Az új törvény szerint azok a háztartások, amelyekben az összjövedelem nem éri el a havi 2000 lejt, teljes adómentességet élveznének. (Agerpres/szerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS