2021. szeptember 22. szerdaMóric
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tényleg halott a Szamos? Leleplező videó készült a folyószennyezésről

Ambrus István 2017. május 10. 17:11, utolsó frissítés: 2017. július 29. 19:11

A román-magyar határ közelében lévő Unicarm húsfeldolgozó üzem állati maradványokat, ürüléket és vegyszert tartalmazó szennyvizet enged a Szamosba - állítja egy politikus.


Baranyi Krisztina, a magyarországi Együtt párt tagja Facebookon tett közzé egy felvételt, melyben azt mutatja meg, hogy a román-magyar határ közelében, Vetésen lévő Unicarm húsfeldolgozó üzem egy hatalmas csövön keresztül hogyan szennyezi a Szamost. A folyó Magyarország területén 50 kilométeres szakaszt tesz meg, majd a Tiszába ömlik, szennyezve annak az élővilágát is. A Miért halott a Szamos? című videóbejegyzésben magyarországi halászok is megszólalnak, elmondásuk szerint időnként zsíros szennyeződés borítja be a folyó felszínét, a folyóparton a bűz kibírhatatlan, és halból is egyre kevesebb van. Szatmárnémetiben és annak környékén több élelmiszeripari vállalat is működik, amelyek melléktermékei szintén megterhelést jelentenek a folyóvizek élővilágára.

Megkeresésünkre Ilyés Gyula, Vetés polgármestere elmondta, nem állandó a vízszennyezési folyamat, az érintett húsfeldolgozó pedig fel van szerelve a szükséges tisztító berendezésekkel, amelyeket évekkel ezelőtt európai uniós beruházásból valósított meg Vasile Lucuţ, az Unicarm vállalat tulajdonosa.

„A papírforma szerin a gyár jól működik. Az előfordulhat, hogy esetenként kikerülik a tisztító berendezések használatát, vagy az meghibásodik” -mondta a polgármester, aki hozzátette, ha komoly problémáról lenne szó, az illetékes szakhatóságoknak lenne tudomásuk róla. A sajtóban megjelent hírek kapcsán a polgármester elmondta, nem érti, hogy miért említik az ő nevét az eset kapcsán, hiszen ez a kérdés elsősorban a víz minőségét ellenőrző intézmények hatáskörébe tartozik.

Ugyanakkor Ilyés Gyula azt is nehezményezte, hogy az említett videóanyagból hiányoztak a magyar szakhatóságok erre vonatkozó, részletes mérési adatai. A vetési polgármester, aki korábban Szatmárnémeti városvezetője volt, elmondta, a városi szennyvíztisztító elévült berendezései miatt korábban voltak problémák a folyóba visszaengedett víz szennyezettségét illetően, de abban az esetben rögtön jelezték az illetékes szervek a problémát. A szatmárnémeti szennyvíztisztító korszerűsítésével azonban ez a probléma megoldódott.


Ilyés Gyula szerint politikai indíttatásból készülhetett a videóanyag. „Ez egy nagy vállalat, ami rengeteget termel, és a környezetvédelem nem a szíve ügye, ameddig nem figyelnek oda, és nem veszik elő őket. Ha ez az akció ezért történt, akkor nagyon szerencsés, és jól jött. Ha valami másról van szó, akkor le kell tisztázni a hatóságoknak” - tette hozzá a polgármester.

Az Erdélyi Kárpát Egyesület Szatmár megyei szervezete is felkereste a polgármestert, aki a szervezet egyik tagjától úgy értesült, hogy a Greenpeace is tervez egy figyelemfelkeltő akciót az eset kapcsán. Ilyés Gyula felajánlotta, hogy amennyiben a húsüzemet működtető vezetőség és a Greenpeace tagjai is nyitottak, segít közvetíteni a párbeszéd kezdeményezésében, az ügy tisztázása végett.

Az ügy kapcsán megkérdeztük a magyarországi Országos Vízügyi Főigazgatóságot is, melynek sajtóreferense közölte, a Szamos folyón az elmúlt 10 évben az őrök nem jelentettek olyan jellegű szennyezést, ami a húsüzemből származó magas szervesanyag tartalmú szennyvízre utalt volna. Az illetékes román vízügyi hatóságot is felkerestük, a részletekkel visszatérünk.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS