2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sokat fizethetünk, ha olcsón vásárolunk dízel autót

2017. május 15. 12:14, utolsó frissítés: 12:14

Európában évente 450 ezer ember veszti életét a légszennyezés miatt, ezért nyugaton kitiltanák a dízelt a nagyvárosokból. Így hozzánk még több érkezhet.


Világszinten kénytelenek voltak belátni a politikusok, hogy drasztikusabb megoldásra van szükség az autók széndioxid kibocsájtásának szabályozásáért, ami pozitív lépés, de ha Románia nem tartja a lépést, súlyosabb egészségügyi problémával kell szembenéznünk.

A Tiszta Közlekedés Nemzetközi Tanácsa (ICCT) Euro6 normát teljesítő gépjárműveket tesztelt, és kiderült, hogy azok a megengedett érték hétszeresével szennyeznek. Összesen 15 járművet vizsgáltak városi használat közben. A tanulmány a jelenlegi legátfogóbb a témában, az elkészítése során a legkorszerűbb dízel autók működését vizsgálták, 140 óra tesztidő alatt 6400 kilométeren át tesztelték a 2014 óta gyártásban lévő euró 6-os járművek károsanyag kibocsájtását. Európában a használatban lévő autók fele dízel üzemű.

A dízelautók károsanyag kibocsájtása a Volkswagen kapcsán kirobbant Dieselgate miatt került a figyelem középpontjába tavaly. A német autógyártó illegális szoftvert alkalmazott az autók számítógépes rendszerében, amely érzékelte, ha a jármű károsanyag kibocsájtását tesztelik, így csökkentette a motor teljesítményét, hogy jobb eredményeket érjen el az ellenőrzés alatt. Később kiderült, hogy a legtöbb autógyár alkalmazta ezt a technikát, például a Suzuki vagy a Fiat is. Barcelonában azt fontolgatják, hogy a közeljövőben kitiltják a dízel üzemű autókat a városból, illetve Angliában és már Magyarországon is szóba jött a dízelautók kitiltása a nagyvárosokból. Ez azt eredményezheti, hogy még több, viszonylag olcsó használt gépkocsi kerül Romániába. Ez elsőre nem is hangzik rosszul, de a légszennyezés miatt többet fizethetünk, még ha nem is környezetvédelmi adó formájában.


Autókra vagy egészségügyre, de többet fogunk fizetniA szennyezett levegő okozta légúti megbetegedések terén leggyakoribb az asztma, amelynek kiváltó oka a leggyakoribb esetben a szennyezett levegő. Európában az ilyen betegségben szenvedők száma 30 millió, világszinten pedig eléri a 230 milliót.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint az asztmások kezelésére költött összeg az Európai Unióban eléri a 17 milliárd eurót. A szennyezett levegő, elsősorban a széndioxid 450.000 idő előtti elhalálozást okoz.

Az elmúlt években Romániában is egyre szennyezettebb a levegő. A D&D Research erre vonatkozó internetes közvélemény-kutatásából kiderült, Galaţi-on, Szatmárnémetiben, Bákóban, Brăilan rosszabb a helyzet, mint pár évvel ezelőtt. Kolozsvár ebben az első tíz romániai város közt szerepel, ezen belül pedig a Györgyfalvi és a Hajnal negyedben, az Andrei Mureşanu, valamint a Fellegvár környékén legjobb a levegő minősége.

A Dieselgate óta az Európai Bizottság arra akarja kötelezni az autógyártókat, hogy teszteljék gépjármű modelljeiket a forgalomban, így kiküszöbölhetőek lennének az olyan mértékű törvénytelenségek, amelyekre a múlt évben derült fény. Ez Romániát illetően csak hosszú távú megoldásokat hozna, ugyanis idén a környezetvédelmi adó eltörlésével rekordot döntött a beíratott, használt autók száma. A Román Statisztikai Hivatal szerint az idei év első negyedében 150.000 autót helyeztek forgalomba, ami 74,4%-kal több, mint 2016 első negyedében. Múlt évben összesen 400.000 autó került forgalomba.

A témában ellentmondásos következtetésekre jutottak a szakemberek azt illetően, hogy az előírásoknak megfelelő környezetkímélő dízel autók gyártása mekkora költséggel járna. Az ICCT tanulmányában azt állítja, létezik az “olcsó” és egyben környezetkímélő dízel technológia, ezzel szemben pedig egyes gyártók azt hangoztatják, hogy a környezetbarátabb dízelautók nagyban emelik a gyártás költségeit, amit végül a vásárlók fognak megfizetni.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS