2020. szeptember 27. vasárnapAdalbert
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Navracsics Tibor a FUEN-kongresszuson: 2018 a Kulturális Örökség Éve lesz Európában

Kertész Melinda Kertész Melinda 2017. május 18. 18:10, utolsó frissítés: 20:44

Az EB célja lehetővé tenni azt, hogy minden európai állampolgárnak már fiatal korától lehetősége legyen legalább két idegen nyelv elsajátítására.


Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatás-, ifjúság- és kulturális ügyekért felelő biztosa a FUEN Kongresszus csütörtök délutáni panelbeszélgetésén vett részt, amelynek résztvevői az őshonos kisebbségnek az európai kulturális örökséghez való hozzájárulásáról értekeztek.

Hegedüs Csilla, a panelbeszélgetés moderátora elmondta, a térségben a magyarok a többi néppel együtt építette örökségét, ami jelentősen hozzájárul mindahhoz, amit ma Európa jelent. Beszélt Bartók Béla zeneszerző gyűjtéseiről, és arról, hogy az Europa Nostra díj éppen ma, csütörtökön lesz ünnepélyes keretek között átadva egy másik gyűjtőnek, Kallós Zoltánnak 70 éven át tartó tárgyi és szellemi kulturális értékmentő munkájának elismeréseként.

Hegedüs elmondta, az épített örökségre szánt összegeknek csak az 1%-át fordítják magyar vonatkozású épületek restaurálására, noha ezek az épületek az ország épített örökségnek 20%-át teszik ki.

Szerinte függetlenül attól, hogy ki építette, a kulturális örökség egyformán fontos kell legyen mindannyiunknak, fontos, hogy megfelelő figyelmet és pénzt fordítson ezeknek az értékeknek a megőrzésére az állam.


Navracsics Tibor beszédét annak kiemelésére szánta, hogy 2018 a Kulturális Örökség Európai Éve lesz, ami szerinte remek alkalomként szolgál arra, hogy megünnepeljük a múltat és elgondolkodjunk a jövőn. Elmondta, hogy bevonják a fiatalokat is a kulturális örökség évébe, ezért azt tervezik, hogy szorosan együttműködnek az iskolákkal. Ki fogják emelni a kulturális örökség gazdasági és társadalmi értékét is, hiszen ez a szektor mintegy 300 ezer személynek ad munkát, és további 7,8 millió ember a kulturális örökséghez indirekt módon kapcsolódó munkahelyeken dolgozik, például a turizmusban. A tematikus év során megosztják azokat a jó gyakorlatokat, amelyek a kulturális turizmushoz kapcsolódnak, és amelyek fellendíthetik azt.

Hangsúlyt fektetnek a többnyelvűségre

A nyelvi és kulturális örökség egy hatalmas érték, amelynek kiemelésére szolgál a 2018-as Kulturális Örökség Európai Éve, fejtette ki Navracsics. Noha az Európai Bizottságnak nem áll hatáskörében beleszólni abba, hogy az egyes tagállamok milyen nyelvi politikákat ültetnek gyakorlatba, elkötelezett a többnyelvűség eszméje mellett. Az EU-ban több mint 60 őshonos regionális vagy kisebbségi nyelvet beszél mintegy 40 millió ember. EU-s szinten prioritásként kezelik a többnyelvűség kérdését, nyelvtanulás elősegítését és a nyelvi sokszínűséget népszerűsítését, hiszen, mint mondta, a több nyelven értés képessége elősegíti a másik megértését, és új távlatokat nyit, fontos az üzleti életben, és a hallgatók számára is megkönnyítheti az áthallgatást egy másik ország egyetemén.

A közintézmények szintjén szorgalmazzák a többnyelvű közönség saját nyelvén történő kiszolgálását, legyen szó kórházakról, iskolákról, vagy közigazgatási egységekről. Az Európai Bizottság együttműködik az országos és helyi hatóságokkal annak érdekében, hogy az állampolgárok anyanyelvüket és kultúrájukat tudják megőrizni a globalizálódó világ közepette is. Elmondta, az EB célja lehetővé tenni azt, hogy minden európai állampolgárnak már fiatal korától lehetősége legyen legalább két idegen nyelv elsajátítására.

Címoldali fotó: Mihály László/FUEN

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS