2024. március 4. hétfőKázmér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Csép Andrea: példáértékű a családon belüli erőszak miatt európai bírósághoz forduló nő bátorsága

Ambrus István 2017. május 25. 13:58, utolsó frissítés: 2017. május 26. 12:30

Az áldozatok sok esetben elrettennek, feladják - mondja a Nőszervezet alelnöke.


“Az Emberi Jogok Európai Bíróságához forduló nőnek a bátorsága rendkívül értékelendő és példaértékű, ugyanis rengeteg olyan eset van, amelyben a családon belüli erőszak áldozatává válók elrettennek, feladják, nem védik meg igazukat” - mondta Csép Éva Andrea parlamenti képviselő, az RMDSZ Nőszervezetének alelnöke. A képviselőt azzal a EJEB-döntéssel kapcsolatosan kérdeztük, amely elmarasztalta a román államot egy családon belüli erőszakkal kapcsolatos ügyben. Az EJEB-en pert nyerő nőnek 9800 euró erkölcsi kártérítést kell, hogy kifizessen a román állam, mert illetékes szervei képtelenek voltak megvédeni őt agresszív férjével szemben.

Az ítéletet május 23-án mondta ki az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) az Emberi Jogok Európai Egyezménye 3. és 14. cikkelyének megsértése miatt, miszerint senkit sem lehet kínzásnak, illetve embertelen, megalázó bánásmódnak vagy büntetésnek alávetni, továbbá ezt az elvet minden – például nemi – megkülönböztetés nélkül kell biztosítani.

Csép Andrea képviselő, a Nőszervezet alelnöke a Transindexnek elmondta, szerinte ennek az esetnek arra kell ösztönöznie Romániát, hogy az Isztambuli Egyezmény ajánlásait mielőbb ültesse át saját törvényeibe.

Az egyik legfontosabb törvénymódosítás a távoltartási rendelet azonnali, a helyszínen történő kibocsátása lenne. A rendőröket fel kell ruházni azzal a joggal, hogy amikor egy családon belüli erőszak kapcsán riasztják őket, a helyszínen kibocsáthassák a távoltartási rendeletet, és azonnal eltávolíthassák az agressziót elkövető családtagot a közös otthonból. Jelenleg ugyanis ezt a rendeletet az agresszió bejelentését követő 72 órán belül adhatja ki a bíróság a bántalmazott által megfogalmazott kérés nyomán.


A politikus ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy ki kell alakítani egy olyan rendszert, amely biztonságot nyújt a teljes család számára, és rendkívül fontos az is, hogy minél többen tisztában legyenek a jogaikkal, mert csak így lehet a családi erőszakot visszaszorítani.

„A bántalmazott nők túlnyomó többsége éppen azért nem tesz feljelentést, mert nem ismeri a jogait, vagy azért, mert a hatóságok hozzáállása sem mindig megfelelő. Például az Emberi Jogok Európai Bírósága is aggasztónak tartotta azt, hogy a bántalmazást kivizsgáló román hatóságok áldozathibáztatást követtek el, amikor a nyomozati anyagban úgy ítélték meg: a nő volt az, aki kiprovokálta az agressziót” – mondta a Nőszervezet alelnöke.

Csép Andrea szerint azonban tovább sorolhatók az okok, amiért a bántalmazott nők nem tesznek feljelentést: sokan például azért nem fordulnak a hatóságokhoz, mert a bántalmazóval egy lakhelyen élnek, és félnek a megtorlástól.

A politikus kiemelte, Romániában évente 200 nő veszti életét a családon belüli erőszak miatt.

„Az RMDSZ és a Nőszervezete is azon dolgozik, hogy minél hamarabb benyújtsuk a nőknek valódi védelmet nyújtó törvénymódosításokat. Emellett az a feladatunk, hogy az emberi- és családjogvédő, valamint a nőket védő civil szervezetekkel összefogjunk, és szorosabban együttműködjünk. A Nőszervezet nők elleni erőszak visszaszorítását célzó kampányának is ez a szerepe” – mondta Csép Andrea.

A politikus szerint fontos a fiatalok nevelése és bevonása ebbe a törekvésbe, ugyanis a jelenlegi 16-20 éves fiatal generáció szociálisan sokkal érzékenyebb. Ugyanakkor számítanak a férfiak hozzájárulására is a nők elleni erőszak visszaszorításában, hiszen ez egy össztársadalmi probléma, nemcsak a nők ügye.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS