2021. január 25. hétfőPál
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A kormányválság elhúzódása Dragnea pozícióját gyengíti a párt élén

Kertész Melinda kérdezett: Kertész Melinda 2017. június 15. 19:20, utolsó frissítés: 19:20

Illyés Gergely politológus szerint Grindeanu nincs egyedül, és a pártban több csoport is készül a poszt-Dragnea időszakra.


Precedens nélküli helyzet állt elő a román politikában, a PSD elnöke a saját kormányának megbuktatását erőlteti, attól sem riadva vissza, hogy bizalmatlansági indítvánnyal távolítsa el a magától lemondani nem akaró miniszterelnököt. Noha három héttel ezelőtt Dragnea elégedett volt Grindeanuékkal, most arra hivatkozik, hogy a kormány rosszul halad a kormányprogram életbe léptetésével, azonban Illyés Gergely politológus szerint ez csak ürügy. Arról kérdeztük, hogy mi állhat a történések hátterében.

Illyés Gergely: - Nem újdonság az, hogy a PSD-n belül kialakultak különböző csoportosulások. Azt is tudjuk, hogy Liviu Dragneának folyamatban van egy korrupciós ügye a bíróságon, amiben, ha elmarasztalják, bármilyen büntetést kap, akkor életbe lép a felfüggesztett börtönbüntetése is, magyarán letöltendő börtönbüntetést kap, és a romániai politikai életből ideiglenesen biztosan, de inkább hosszútávra távozik. Egy akkora méretű pártban, mint a PSD, ez mindenképpen beindította egyeseknek a fantáziáját, és sokan készültek a Liviu Dragnea utáni időszakra. Nehezen lehet beazonosítani ezeket a PSD-n belüli csoportosulásokat, akik Sorin Grindeanunak szánnak szerepet ebben a poszt-Dragnea időszakban. Azt gondolom, hogy elhitették Sorin Gindeanuval, hogy ő lehet a párt egyik erős embere, amikor Dragnea távozik. A pártbeli mozgások ellenőrzéséhez amúgy is nagyon jó érzékkel rendelkező Dragnea látta, hogy jobb, ha már most elejét veszi annak, hogy Sorin Grindeanu a mögötte felsorakozó emberek révén megerősödjön. Sorin Grindeanu önmagában nem gondolom, hogy képes lenne bármilyen változásra a Szociáldemokrata Párton belül, de azok az erőcsoportok, amelyek mögötte állnak, akár Victor Ponta is – bár neki is problémái vannak az igazságszolgáltatással – látták Grindeanuban azt az embert, aki Dragnea után a pártvezetésnek legalábbis az arcát adhatná. Az a tény, hogy Grindeanu nem hajlandó lemondani, azt mutatja, hogy még mindig vannak, akik a háttérből arra biztatják, hogy minél inkább húzza el ezt a válságot.

Ezzel együtt afelől kétségünk ne legyen, hogy a válság végén Grindeanu már nem lesz miniszterelnök. Ebből a szempontból nincs más út, vagy lemond, vagy egy bizalmatlansági indítvánnyal a szociáldemokraták saját kormányukat buktatják meg. Ez mindenféleképpen, még a román politikában is egy olyan unikum lesz, amire méltán lehetünk büszkék, mert nem hiszem, hogy még létezik ilyen ország, ahol ilyesmi megtörténhetne. Azt hiszem, hogy a Grindeanu mögött állók bele akarják hajszolni a PSD-t abba, hogy a saját kormányát buktassa meg bizalmatlansági indítvánnyal a PSD, mert egy ilyen húzás Dragneát gyengíti, és azoknak, akik Grindeanu mögött állnak, éppen ez az érdekük.

Egyébként ez a politikai válság nem következett volna be akkor, ha Liviu Dragneának nem lenne büntetőjogi pere és nem lenne az kérdés, hogy meddig marad a román politikában. A kormányprogram kivitelezésével kapcsolatos elégedetlensége nem több, mint egy ürügy. Az ő legfontosabb problémája az, hogy nemigen körvonalazódik jogi megoldás az ő problémájára. Dragnea és köre azzal elégedetlen, hogy az igazságszolgáltatási reformok elhúzódnak, nem mennek végbe a hírhedt 13-as rendelethez hasonló jogi változtatások a büntető törvénykönyvben, amelyek az ő helyzetét esetleg megmenthetnék. Úgy tűnt az utóbbi időben, hogy ezen a téren Grindeanu kivárásra játszik, és az igazságügyi miniszter, Tudorel Toader is húzza-halasztja ennek a törvénycsomagnak a beterjesztését. Ez Dragneát nagyon zavarta, mert úgy érezte, hogy szándékos ez az időhúzás, ami azért történik, hogy neki ne is legyen esélye megmenekülni. Dragnea arra számított, hogy a btk-módosítás megtörténik, és a népharagot is bevállalta volna még egyszer, de Grindeanu már nem.


A tegnap Grindeanu egy másik arcát láttuk a kormánynál tartott késő esti sajtótájékoztatóján. Egy olyan embert láttunk, aki elmondja a véleményét, nevén nevezi a dolgokat, és nyíltan szembemegy a párt vezetőjével. Ilyen szempontból lehet arra számítani, hogy a következő napokban bekövetkezik egy párharc Grindeanu és Dragnea között?

– Az elmúlt hetekben, napokban is volt már egy ilyen fajta párharc, csak mindez a színfalak mögött zajlott, vigyáztak arra, hogy a sajtóba ne kerüljön ki egyértelműen. Grindeanu támogatóinak nem érdekük az, hogy nyilvánosan kiálljanak mögötte, nem mernek egyelőre nyitottan szembemenni a pártvezetéssel, úgyhogy ez a politikai válság elhúzódhat, és még Klaus Johannis államfőnek is lesz ebben egy-két szava. Emlékezzünk vissza arra, hogy amikor Dragnea Sevil Shhaidehet akarta kineveztetni, akkor Johannis visszadobta a javaslatot. Tehát számítani lehet arra, hogy az államfő akárkit nem fog kinevezni, akit Dragnea előhúz a kalapból. Sokan a mostani belügyminisztert, Carmen Dant emlegetik, aki teljesen a Liviu Dragnea befolyása alatt áll, ő Dragnea megyéjéből, Teleormanból jött, és a megyei tanácsnál dolgozott, amikor azt az intézményt Dragnea vezette, tehát egyértelműen a szövetségese lenne, így nem biztos, hogy Johannis kinevezné. Tehát itt létrejöhet egy alkuhelyzet. Grindeanu és a mögötte levő PSD-sek is tudják, hogy mi lesz ennek a helyzetnek a vége, de az az érdekük, hogy minél inkább gyengítsék a Liviu Dragnea-féle pártvezetést.

Mennyire árt a PSD-nek és népszerűségének ez a kormányválság?

– Most a népszerűség szempontját nem veszik figyelembe, mert választások nem lesznek. Egyébként azt láttuk, hogy a kormányrendelet utáni tüntetések sem ütöttek nagyot a PSD népszerűségén. Ami Dragneát illeti, szándékosan időzítette a PNL-kongresszus idejére ezt a politikai válságot, hogy hátha az csillapítja annak zaját. Emellett a PNL részéről sem várható különösebben akciózás, mert el vannak foglalva a saját kongresszusukkal, és a szokásosnál is bénultabb állapotban vannak. Most nem nagyon tudnak erre a helyzetre koncentrálni, mert egy Orban-Busoi párharc várható a PNL kongresszusán.

Dragnea vélhetően azt gondolta, hogy belátható időn belül lemond Grindenu és a válság gyorsabban megoldódik, ezt a tervét azonban Grindeanu meghiúsította, amikor kijelentette, hogy nem nyújtja be a lemondását.

Grindeanu azt mondta a tegnap, hogy csak akkor mond le, ha az államfő garantálja, hogy helyére ugyancsak PSD-s miniszterelelnököt nevez ki. Ez a kijelentés is az időhúzásról szól?


– Ezek olyan feltételek, amelyeket nem lehet teljesíteni, ezt mindenki tudja. Nem fogja Klaus Johannis azt mondani, hogy „jól van, Sorin, mondj le, és én egy PSD-s miniszterelnököt nevezek ki a helyedre”. Ez egy fantazmagória. Johannis egyébként már jelezte is, hogy alkotmányos szempontok szerint a miniszterelnök a helyén van, a kormány működik, és ő majd akkor tud bármit is lépni, ha nem lesz miniszterelnök, tehát vagy lemond, vagy bizalmatlansági indítvánnyal elmozdítják. A miniszterek hiába nyújtották be a lemondásukat, a Grindeanu-kormány a helyén van.

Szerdán szavaznak a bizalmatlansági indítványról. Borítékolható az, hogy megszavazzák ezt az indítványt?

– A PSD helyi vezetői közül nagyon kevesen örülnek ennek a kormányleváltási kísérletnek, és nagyon sokan gondolják azt, hogy Liviu Dragnea a saját hatalma biztosítása érdekében játssza ezt a játékot. Ez biztos, hogy gyengíti a Dragnea pozícióját helyi szinten. De egyelőre nem látszik alternatíva, mert Dragnea arra nagyon vigyáz, hogy a kulcsfontosságú testületekben az ő támogatói többségben legyenek. A bizalmatlansági indítvány viszont gyengítheti a pozícióját, mert egyre több lehet az olyan hang a párton belül, hogy ez már túlzás, és ezt nem kellett volna megtenni. Ugyanakkor nem kérdés, hogy a bizalmatlansági indítványt meg fogják szavazni, és a kormány meg fog bukni.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS