2021. július 31. szombatOszkár
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Már biztos, hogy nem kerülnek a katolikus líceum 9. osztályai a Bolyaihoz

K. M. K. M. 2017. június 27. 14:07, utolsó frissítés: 14:12

Az oktatási minisztérium is arra biztatja a Bolyai Farkas Líceumot, hogy "fogadja be" a Római Katolikus Líceum osztályait, azonban a Bolyai szerint ez törvénytelen.


Eléggé valószínű, hogy nem kerül a Bolyai Farkas Elméleti Líceumhoz az a három kilencedik osztály, amelyet a Római Katolikus Teológiai Líceum nem indíthatott el saját intézményén belül a Maros Megyei Főtanfelügyelőség tiltása miatt. A főtanfelőgyelőség ugyanis egy korábbi határozatában megtiltotta a katolikus iskola cikluskezdő osztályainak elindítását a 2017-2018-as tanévben, a döntés az iskolaalapítás körüli DNA-s vizsgálatokkal hozható összefüggésbe.

Múlt héten a főtanfelügyelőség vezetősége úgy döntött, hogy a Római Katolikus Líceum által igényelt három 9. osztályt szétosztja a Faipari Iskola, a Constantin Brâncuşi építészeti iskola és a Bolyai Farkas Elméleti Líceum között.

A Római Katolikus Líceum cikluskezdő osztályaival kapcsolatosan csak a 9. osztályok indulása van veszélyben: 5. osztály nem indul ősszel, mert a 2016-2017-es tanévben nem volt 4. osztálya az iskolának, a nulladik osztály kérdését pedig megoldották.

A szülők a 9. osztályok ügyének megoldását abban látták volna, ha az iskolát a Bolyai Farkas Elméleti Líceum struktúrájához sorolnák. Csíky Csengele, a katolikus iskola szülői csoportjának egyik képviselője elmondta, akkor van esély a cikluskezdő osztályok elindítására, ha a csütörtöki ülésén a városi tanács elfogadja az iskolahálózatot úgy, hogy a katolikus líceum a Bolyai struktúrájába tartozzon – szerinte a 5777/2016 minisztériumi módszertan ezt lehetővé is teszi. Úgy véli, hogy ha a tanács nem tesz eleget a szülők kérésének, akkor nincs lehetőség a kezdőosztályok elindítására. „Még az utcára vonulás sem segítene ezen” - mondta.


Nem kezdeményezi a marosvásárhelyi Római Katolikus Líceum kilencedik osztályainak a kérvényezését a Bolyai Farkas Elméleti Líceum, annak ellenére sem, hogy a minisztérium azt üzente, bátran tegye ezt meg, azonban a javaslatáról nem adott ki hivatalos átiratot.

Mátéfi István, a Bolyai Farkas Elméleti Líceum igazgatója azonban más véleményen van. Szerinte a módszertan nem teszi lehetővé a katolikus líceumnak a Bolyaihoz való csatolását. „A struktúra abban az esetben kerülhet át a Bolyaihoz, ha az önkormányzat és a tanfelügyelőség dönt ilyen irányba. De nem döntöttek így, a tanfelügyelőség el is utasította ezt, mert míg az iskolában több mint 300 diák tanul, addig nincs joguk hozzácsatolni más intézményhez. Ha a diáklétszám 300 alá esik, akkor az önkormányzat és a tanfelügyelőség közösen dönthet a katolikus líceumnak a Bolyaihoz való hozzácsatolásáról, és ezt a döntést a Bolyainak, mint kész tényt, el kell fogadnia” - mondta az iskolaigazgató.

Király András államtitkár véleménye – aki hétfőn délután távozott a tisztségéből, amit 2010 óta tölt be – a struktúra átszervezése kapcsán az igazgató meglátásával egybecseng. Ő viszont a három 9. osztály beindításának a megoldást abban látja, hogy azok névlegesen a Bolyai Farkas Elméleti Líceumhoz tartozzanak, azonban ehhez a Bolyainak kérvényeznie kell az osztályokat.

„Az összes határidőből kifutottunk. Múlt héten, csütörtökön jómagam, az oktatásügyi miniszter úr és a közoktatásért felelő államtitkár végigbeszéltük a dolgokat a Maros Megyei főtanfelügyelővel és Péter Ferenc megyeitanács-elnökkel. Elmondtuk, hogy egy lehetőség van, éspedig az, hogy a Bolyai líceumba helyezzék az osztályokat, de ezt a Bolyainak kérnie kell. A Bolyai nem kérte az osztályokat, a főtanfelügyelő pedig csak az egyik osztályt utalta a Bolyai líceumhoz, a másik kettőt a két legrosszabb iskola között osztotta szét. Pénteken újrakezdtük a beszélgetéseket és megegyeztünk abban, hogy a Bolyai kérje az osztályokat, hiszen már nem lehet ezt a kérdés tovább halasztani, mert az összes határidőből kifutottunk és a a gyerekeket valahova el kell helyezni” - mondta az államtitkár. Szerinte ha ez a forgatókönyv érvényesülne, a gyerekek akkor is csak papíron lennének Bolyais diákok, továbbra is a katolikus líceum padjaiban ülnének. A Bolyai ugyanis egy túlzsúfolt iskola, nincs is lehetőség arra, hogy oda osztályok átkerüljenek.

Novák Csaba Zoltán Maros megyei szenátor tartotta a kapcsolatot az oktatási minisztériummal, ahonnan megerősítették azt, hogy a Bolyai nyugodtan kérheti az osztályokat, azonban erről a javaslatról semmiféle írásos dokumentumot nem adnak.

Mátéfi István viszont ezt a megoldást nem tartja elfogadhatónak, sőt, még csak törvényesnek sem. „A Bolyai nem kérhet olyan osztályokat, amelyek nem tartoznak hozzá. A Bolyai a beiskolázási tervet decemberben leadta, mert ez a törvényes út. Szó sem lehet arról, hogy a katolikus iskolának az osztályait kérje a Bolyai. Abszolút minden határidő le van járva, ezt a problémát vagy a minisztérium, vagy a főtanfelügyelőség tudja megoldani” - mondta.

A tanfelügyelőség részéről is felmerült, hogy a Bolyai kérvényezze a 9. osztályokat, de nem hivatalosan, hiszen senki nem mer egy hivatalos papírt kiadni, de átdobnák a problémát a Bolyaihoz. „Már egy május végi gyűlésen született egy döntés, miszerint abban az esetben, ha a Bolyai kap egy hivatalos felkérést, amelyben le van írva, hogy felkérik az iskola vezetőségét, hogy vegye át ezeket az osztályokat, akkor ezt a vezetőtanács elé fogjuk terjeszteni, de akkor már hivatkozhatnánk erre az átiratra” – mondja az iskolaigazgató.

„Én nem kérhetem a katolikus iskolának az osztályait, mert egy jogi státussal rendelkező iskola. Ez pont olyan abszurdum, mintha a Papiu vagy az Unirea osztályait kérném. A minisztérium tanácsolhatja, hogy kérjük az osztályokat, de mi csak akkor tűzzük ezt naprendre, ha a minisztérium vagy a tanfelügyelőség erről hivatalos papírt bocsát ki. Viszont nem fogják írásba adni, mert ez törvénytelen, és ezt senki sem meri megtenni” - összegzett az iskolaigazgató.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS