2021. április 14. szerdaTibor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A Pride megmutatta: súlyos gondok vannak Kolozsváron, és nem amiatt, mert felvonulhattak a melegek

Kulcsár Árpád Kulcsár Árpád 2017. július 02. 18:06, utolsó frissítés: 2017. július 03. 12:12

A polgármesteri hivatal elérte, hogy “otthon vonuljanak fel, a négy fal között”, a csendőrség meg megmutatta, mi lesz akkor, ha a nyilvánosság elé lépnek.


Kolozsváron szombaton lezajlott az első Pride. Magam is ott voltam, és amikor délben eljöttem, azt hittem, más történések miatt lehetek dühös és szomorú, mint amik miatt végül lettem.

A polgármesteri hivatal, azt hiszem, eljátszotta a mesebeli okos leány példáját: meg is engedte a Pride-ot meg nem is, volt is nyilvánossága, meg nem is. Úgyhogy ők moshatják kezeiket, hiszen két tucatnyi tüntetési kérelem visszadobása után mégis csak találtak egy helyszínt, a Garibadi hidat, és adtak engedélyt a felvonulásra is a Napoca szállodáig. Igaz, ott is csak a járdán.

Akik kolozsváriak, azok jól tudják, hogy milyen útszakaszról van szó: a körülbelül 500 méternyi, Szamos melletti útvonal felében az autós forgalom is minimális, csak néhány kertvárosi lakó láthatja, hogy ott felvonulás zajlik. Persze feltéve, ha azoknak nincs jobb dolguk szombat reggel 10-kor, minthogy kibámuljanak az ablakon.

A kolozsvári Pride-nak, mint minden Pride-nak, a nyilvánosság az egyik célja, éppen az, hogy a melegek megmutassák magukat, hogy léteznek, és hogy nem holmi fiktív kisebbség követeli magának a jogokat. Ezt a reprezentációs munkát elvégzi a sajtó. Csakhogy a sajtónak az a része, amelyik eleve homofób szokott lenni, elfelejti megemlíteni, hogy a kolozsvári felvonulás nem tartalmazta azokat az elemeket, amelyektől általában az egyszeri homofób polgár meg szokott pukkadni, hogy ti. nem “vonaglottak férfiak csupasz fenékkel a Kincses város utcáin”. Mégis csak jó lett volna, hogy az egyszeri homofób polgár, mielőtt a feje a főtt rák vörösétől lopná el a színeket, kinéz az utcára, és látja, hogy sok fehér pólós, többnyire fiatal ember sétálgat ott csendben, a béke és a szolidaritás üzenetét közvetítve, mintegy szelíden, nem hivalkodóan és agresszíven kérve a jogait, a méltányosságot. Ennek azonban szombaton Kolozsváron nem adatott meg a lehetősége.


A kolozsvári polgármesteri hivatalt nem először hatja át a félelem a város polgáraitól, hogy nehogy túlságosan progresszív legyen hozzájuk képest. Bár tudtommal erre nincsenek felmérések, de úgy gondolom, a város sokkal toleránsabb a kisebbségekkel szemben, mint azt a városvezetés képzeli. Végül is a Pride helyszínére is csak három szerencsétlen izompólós jött el tiltakozni, ők is a Szamos túlfeléről próbáltak átkiabálni, de oda sem hallatszott, hogy mit. Vagy egyszerűen csak az a helyzet, hogy a városvezetők tetszelegnek a multikulturalitás rózsaszín tangájában, de amikor valós tettekre kerülhetne a sor, akkor rögtön előjönnek a nacionalista, homofób és mindenféle -ista meg -fób reflexek: egy, az idegengyűlöletéről híres figura a kulturális osztály élén, Patarét, kétnyelvű táblák, ilyesmik. Most meg a Pride, aminek kapcsán az újfasisztáknak engedélyt adnak a város román lakosságának szimbolikus főterére, Avram Iancu szobra mellé tüntetni - mintegy ezzel összekapcsolva a hazafiságot a homofóbiával -, a melegek jogaiért felvonulókat pedig elrejtik a város egyik legcsendesebb zugába, annak is a kertvárosibb részére. A felvonulást pedig, hiába a több száz ember, a járdára kényszeríti a csendőrség, nehogy annak a tíz autósnak, aki ott elhaladt, öt percre meg kellene állni, vagy sávot kellene váltania.

És a városvezetés nem először csinálja azt, hogy mintegy atyai mosollyal megsimogatja az újfasiszta Noua Dreapta buksiját: a magyar- és zsidó- meg újabban bevándorlóellenes, újlegionárius mozgalom rendszeresen kap engedélyt a város fő utcáin gyűlölködni, holott ez a 217/2015-ös törvény értelmében nem lenne engedélyezhető (a törvény olyan csoportok gyülekezését és felvonulását tiltja meg, akik gyűlöletbeszédet terjesztenek). De ki kell fogni a szelet a nacionalisták vitorlájából, és össze is kell kacsintani velük: látjátok, militarista barátaink, tudjuk, hogy ezek a magyarok meg ezek a melegek ilyenek, de mit csináljunk na, ez Európa, megértitek ti is, ha megértünk mi is titeket.

Sokkal súlyosabb tünetekre mutat rá az, ami a Reactor színházi tér kezdeményezőjével, Oana Mardare színésznővel történt, aki fogta magát, és a Pride után elment az ellentüntetőkhöz, meghallgatni, hogy a “normalitásért” protestálók miről és hogyan beszélnek. Majd amikor az egyik szónok azt mondta, hogy a melegfelvonulók szemérmetlenek voltak, ő bekiabált, hogy ez nem igaz. Ami ezután következett, az a lehető legijesztőbb: rövid szóváltás után, miután nem akarta elhagyni a teret, a csendőrök (későbbi közleményükben azt mondták, hogy az ő védelmében), leteperték, kicsavarták a karját, és betuszkolták egy furgonba, majd elszállították a kapitányságra.Az incidensről készül felvételeken jól látszik, hogy mindezt a neonácikkal teljes egyetértéseben, akik biztatják a rend őreit, hogy intézkedjenek, hiszen a színésznő provokál, és nem része a “mítingjüknek”. Azaz, amennyiben közterületen tartózkodva felhívod a figyelmet arra, hogy egy szónok hazudik, akkor te provokátor, rendbontó vagy. Vagyis a rend mostanság Kolozsváron az, ha a város egyik legnagyobb terén gyűlölködők tucatjai kiabálhatják megafonba uszító hazugságaikat, és nem ők jelentik a veszélyt a városra nézve, sőt, őket kell megvédeni egy biciklis színésznőtől, őt kell eltávolítani, hogy a normalitás büszke ifjai zavartalanul harsoghassanak tovább.

Néhány éve szállóigévé vált a budapesti Pride után az a mondat, amit egy rendőr kiáltott a melegfelvonulást támadó magyar gárdás felé: “Ne dobáld a köcsögöt”. Az erőszakszervek tagjai, a politikum ímmel-ámmal akarja megvédeni az állampolgárokat, amint azok kilépnek a vallás-nemzet retorikai ernyő alól. Az emberi jogok kiterjesztése, a másság elfogadása afféle nyugati hóbort mifelénk, nem tenne jót a megítélésünknek, ha hagynánk agyonverni a melegeket, szóval izzadva valahogy megoldjuk, hogy felvonulhassanak, de azért vigyázunk rá, hogy érezzék, esélytelen, amit el akarnak érni, esélytelen a párbeszéd is, egyáltalán nem kíváncsi rájuk senki. A polgármesteri hivatal elérte, hogy “otthon vonuljanak fel, a négy fal között”, a csendőrség meg megmutatta, mi lesz akkor, ha a nyilvánosság elé lépnek, és párbeszédet kezdeményeznek: ellenségnek tekintendők.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS