2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A leégett kommandói iskola informatika laborját szerelte fel az OTP Bank alapítványa

(x) 2017. július 21. 12:40, utolsó frissítés: 14:31

Íróasztalokat, székeket és számítógépeket adományoztak a januárban tűzvész martalékává vált kommandói Horn Dávid iskolának.


A kommandói iskola egyik épületszárnya teljesen leégett, a leginkább sérült termek között van az informatika labor is. Az OTP Bank Oktatáshoz való jog Alapítványa ezért 18 asztal, 18 szék és 15 számítógép adományozásával járult hozzá ahhoz, hogy az iskolában újra zavartalanul működhessen az informatika oktatása. A felszerelés szállításában a Melinda-Impex Instal SA. nyújtott segítséget.

"Január 9-én leégett az iskolánk, az informatika laboratórium teljesen megsemmisült. Az OTP Bank Románia Oktatáshoz való jog Alapítványa erről tudomást szerzett, felajánlották, hogy segítenek, amivel csak tudnak. Valószínűleg a héten meg fog érkezni az adományuk, számítógépekről és bútorokról van szó" - mondta el megkeresésünkre Opra-Béni Béla az iskola igazgatója.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy a tűzesetet követően hogyan zajlott az oktatás az iskolában, az igazgató elmondta, hogy a baleset után egy hétig az oktatás szüneteltetésére kényszerültek. "A tanárok és gyerekek segítségével újra tudtunk szerveződni, és a megmaradt épületrészben folytattuk az oktatást, kissé mostoha körülmények között, de mondhatni zökkenőmentesen befejeztük a tanévet. És szerencsére most már úgy néz ki, hogy ősszel gond nélkül meg is kezdjük" - mondta.

Az iskolaigazgató elmondta, a labor hiányában az informatika oktatása január után csak elméleti szinten zajlott. A szeptemberi kezdést követően viszont az 5-8. osztályok mind használhatják majd az új felszereléseket. "Egyelőre véleményem szerint ideiglenes informatika labort fogunk felszerelni, a tornaterem egyik öltözőjében, amíg meglesz az új iskolánk" - mondta Opra-Béni Béla.


Mivel az iskolának nem voltak saját anyagi forrásai a szállítás biztosítására, az OTP Bank alapítványa együttműködést kért a székelyudvarhelyi Melinda-Impex Instal SA. cégtől, ahol pozitívan reagáltak a kérésre, és bevállalták az adományok elszállítását, így ez az akadály is elhárult.

Idén január 9-én a kommandói iskola épületét lángra gyújtották a kéményből kipattanó szikrák: az ingatlan súlyosan megrongálódott, és a helyi könyvtár is a lángok martalékává vált. A tűzeset kapcsán páratlan összefogás történt, adományok érkeztek az egész országból, de nagyon sok támogatást juttattak el Magyarországról is, így felépülhet egy új iskolaépület.

Nyitókép: az új iskola látványterve.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS