2020. szeptember 21. hétfőMáté, Mirella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hogyan egyezteti össze a családi életét a munkájával?

G. L. - K. M. 2017. július 24. 10:53, utolsó frissítés: 11:21

Férfi politikusoknak tettük fel azt a kérdést Tusványoson, amit mindig a nőknek szoktak.


Kósa Lajos

Nehezen, mert nagyon sokat kell dolgoznom és ugyanakkor jó nagy a család, hatan vagyunk. De igyekszem minél több időt tölteni velük, ami szerintük még mindig nagyon kevés. Gyakran járok haza, ugye Debrecenben lakom, de Pesten dolgozom, mert a frakció vezetés döntő többségben Pesten történik. Meg azért szaladgálni is kell, most éppen Tusnádon vagyok. Hogy is mondjam, sok egyeztetés szükséges, nincs más lehetőség, telefonozás, Viberezés, mindent csinálunk, ami csak a modern technikától lehetséges. Én is rászoktam erre, még így a legkönnyebb mindennapi információt kapni.

Biró ZsoltIdőnként elég nehezen, de hála Istennek szerencsés helyzetben vagyok, amiért köszönet a feleségemnek - és a három gyerekemnek -, akik nagyon megértőek tudnak lenni. Ha feleségemmel nem lenne ez az együttműködés, ha nem tartaná, irányítaná a gyerekeket, akkor biztos, hogy sokkal nehezebb helyzetben lennék. Viszonylag jól tolerálják a gyerekek is, hogy apának el sokszor kell menni. Most például nagyon fáradtak vagyunk, mert megszakítottam a nyaralást. Tegnapi egész napos vonatozás után az éjszaka autóztam azért, hogy itt legyek ezen a beszélgetésen. De ahogy tudok, megyek haza, hogy a megszakított szabadságot folytatni tudjuk. Nem mindig könnyű, mert össze kell hangolni, meg kell tervezni sok mindent, de azt gondolom, hogy ez egyfajta rendszer visz a gyerekek életébe.

Tánczos BarnaPolitikusként rettenetesen nehéz. Egy nehéz hét után mindig jól jön a szombat és vasárnap a családdal. De a hétvégi rendezvények, főleg nyáron, rengeteg időt elvonnak a hétvégi családi programból is. Egy család centrikus feleséggel, megértő gyerekkel és minden percemet beosztó kollégákkal úgy érzem, hogy ez többé-kevésbé egyensúlyban lehet tartani.

Szilágyi ZsoltKöszönöm jól. Nem kell ahhoz politikusnak lenni ahhoz, hogy a munka elvonjon a családtól. Én amikor tudom, akkor a családdal töltöm az időmet. Amikor nem tudom, akkor természetesen a munkahelyi kötelességeknek teszek eleget.

Gulyás GergelyNehezen. Ez szerintem a közéletben részt vevők számára mindig egy nehéz feladat. Én még nem házasodtam meg, így könnyebb, mint annak, aki megházasodott és több gyereke is van. Azt kell mondjam, hogy innen nézve az lehet az igazán nagy feladat, de kétség kívül kevesebb szabadidőm van, mint ezt megelőzően. Főleg, hogy ügyvédként legalább utaznom nem kellett, mert az utazás önmagában is sok időt vesz igénybe. A rövid válaszom, hogy nehezen, és valószínűleg rosszul.

Gergely BalázsA feleségemtől kellene ezt megkérdezni, hogy az én munkámat a családi életünkkel hogyan egyezteti. A poént félretéve nem könnyű, főleg ha több gyerek van. Azért esetemben a politikai tevékenységem messze nem olyan artikulált, mint egy parlamenti képviselő, polgármester, alpolgármester esetében. A fő foglalkozásom azért továbbra is sokkal inkább a civil szférához kötődik. Egyáltalán a munkát összeegyeztetni a gyerekneveléssel, mert minden egyes perc amit elvonunk a gyerekneveléstől egy veszteség, én legalábbis így élem meg. Igyekszem minél több időt tölteni a gyerekeimmel, és úgy érzem, hogy politikából való részleges kivonulás segítette ezt a folyamatot.

Vass LeventeNehezen. A gyerekeim sínylik szerintem a legjobban meg, utána pedig én és a feleségem. Húsz éve csinálom, a feleségem már megszokta, a gyerekeim kevésbé. Remélem, hogy nem hagy olyan nyomokat, amit nem tudok majd elsimítani. Azt nagyon kevés időt, amit együtt töltünk próbálom intenzíven élni. A baj az, hogy nem elég egy-két nap, mert ameddig kizökkenek a politikai munkából, a civil szervezeti munkából, a közösségépítő munkából eltelik egy-másfél nap. Minimum 4-5 napos együttléteket kell tervezni, hogy tudjam magamat adni, tudjak apaként és férjként működni.

Ráduly Róbert
Meg kell mindig határozni a prioritásokat. 2015. április 29-ig azt hittem, hogy előbb a munka, és csak utána a család. De amikor megjelentek a símaszkosok, eltévesztették a bankbetörést, és hozzám érkeztek egy hajnalon, akkor rájöttem, hogy a család az, amelyre bármikor, bármilyen körülmények között számítani lehet, így aztán azóta változtattam a prioritásokon, és előbb van a család, ami ugye számos és népes, mert öt gyereket próbálunk nevelni a feleségemmel együtt. Nem messze tőle pedig ott van a közösségi munka és a munka általában.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS