2020. szeptember 19. szombatVilhelmina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Negyvenegy családot akarnak kilakoltatni Kolozsváron

Ambrus István 2017. augusztus 02. 13:18, utolsó frissítés: 13:31

Az ingatlan a Kolozsvári Mezőgazdasági Főosztály tulajdona, a lakosok jelentős része hátrányos helyzetű.


Július 28-án, pénteken megmozdulást szerveztek a Bükkfa (Fagului) utcai, a Kolozsvári Mezőgazdasági Főosztály tulajdonát képező ingatlan lakosai. Az épület előtt az a 100 személy gyülekezett, akiknek augusztus 5-ig el kell hagyniuk az otthonukat. Az érintetteket a kilakoltatás végrehajtása előtt 15 nappal tájékoztatták írásban, arra hivatkozva, hogy a rossz állapotban lévő ingatlan életveszélyes.

A bérlők több alkalommal is tárgyaltak a Kolozsvári Mezőgazdasági Igazgatóság vezetőségével a helyzet rendezése végett, a jelenlegi lakók közül többen kérvényeztek szociális lakást a kolozsvári önkormányzatnál. A ziardecluj.ro szerint a Bükkfa utcai lakosok jelentős része idős, betegeskedő, kiszolgáltatott személy, akik az évek során a lehetőségeikhez képest igyekeztek karbantartani a lakásaikat.

Az érintettek közt van olyan fogyatékkal élő, akinek a havi nyugijának összege nem haladja meg a 600 lejt. A Ziar de Cluj szerint a Polgármesteri Hivatalnak törvény szerint kötelessége lenne szociális lakást biztosítani az érintetteknek, és csak ezt követően lehetne végrehajtani a kilakoltatást.

Az eset kapcsán Oláh Emese, kolozsvári alpolgármester elmondta, a sajtóból értesült az esetről és hozzátette, azoknak az érintett személyeknek a kérést, akik igényeltek szociális lakást, a következő erre vonatkozó időszakban fogja elbírálni a polgármesteri hivatal. Mivel a kilakoltatott személyek egy része idős, vagy valamilyen betegséggel küzd, megfelel a szociális lakások igénylése esetén előírt törvényes feltételeknek.


„Reméljük, hogy ezeknek a kényes eseteknek nagy részét meg tudjuk oldani. A törvény egyértelműen meghatározza, hogy milyen esetben biztosíthat szociális lakást az önkormányzat. Kizárólag természeti katasztrófák, balesetek esetén, vagy abban a helyzetben, ha egy ingatlant lebontanak, hogy annak területén közérdekű befektetéseket valósítsanak meg. Ha jól értesültem, ebben az esetben nem közérdekű befektetésről van szó”- mondta az alpolgármester.

A Kolozsvári Mezőgazdasági Igazgatóság a helyi önkormányzattól független intézmény, a kilakoltatást nem a polgármesteri hivatal kezdeményezte, hanem az Agrárigazgatóság. Oláh Emese szerint az önkormányzat érintettsége abban merül ki, hogy társadalmi jellegű kérdésről van szó, amelyre megoldást kell találni.

A helyzet megoldásában további akadályt jelent, hogy a szociális lakások kérvényezésének határideje idén július 31-én lezárult. Legközelebb csak 2018-ban folyósít szociális lakásokat az önkormányzat, ez alól az olyan személyek sem képeznek kivételt, akik minden minden feltételnek megfelelnek.


A Bükkfa utcai tiltakozáson jelen volt Alexandru Cordoş, az Egységes Románia Párt (PRU) elnöke, aki elmondása szerint szeretné felhívni a helyi hatóságok figyelmét a kiszolgáltatott személyek helyzetére. Cordoş igazságtalannak nevezte az intézkedést, arra hivatkozva, hogy sok idős és fogyatékkal élő személyt, nőket és gyermekeket is érint.

„A kollégáimmal közösen írásban fordultunk a polgármesteri hivatal, a prefektúra, valamint a Mezőgazdasági Igazgatóság munkatársaihoz és arra kértük őket, legyenek jelen a megmozduláson. Sajnos senki nem jelent meg közülük, nem érdekük megoldást találni erre a problémára”- mondta az Egységes Románia Párt elnöke.

Adrian Dohotaru, a Mentsétek Meg Romániát (USR) képviselője maga is kiállít az épületben lakók mellett, és felszólította Emil Boc polgármestert, hogy szervezzen közvitát az ügy megoldása érdekében, és növelje a szociális lakások számát.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS