2021. január 27. szerdaAngelika
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Péntektől tüntet Marosvásárhelyen a katolikus iskola szülői közössége

kérdezett: B. P. E. 2017. augusztus 23. 16:35, utolsó frissítés: 2017. augusztus 24. 16:13

Minden szükséges engedély megvan ahhoz, hogy a város főterére vonuljanak a szülők, ahol egy hétig készülnek követelni gyerekeik helyzetének rendezését.


Továbbra sem oldódott meg a Római Katolikus Teológiai Líceum és az oda járó gyerekek sorsa Marosvásárhelyen, ezért a szülők tüntetéssorozatot szerveznek. Csíky Csengele, a a Civilek a katolikus iskoláért szülői csoport képviselője szerdán délben a polgármesteri hivatalban egyeztetett a rendőrséggel “Nem volt rövid ez az egyeztetés, de túl vagyok rajta, és megkaptuk az engedélyeket a tüntetéshez” – számolt be a Transindexnek. Csíky Csengelét a tüntetéssorozat részleteiről és az iskolaügy jelenlegi állásáról kérdeztük.

Mikor és hol fognak zajlani a tüntetések?

Augusztus 25-től, péntektől augusztus 31-ig Marosvásárhely főterén, a főispáni hivatal előtt lévő kisparkban, a Latinitás szobránál minden délután 16-tól 17 óráig (a szövegben eredetileg tévesen 14-17 óra szerepelt - szerk. megj.), szombatot és vasárnapot is beleértve.

Kik fognak részt venni a tüntetésen?


– Elsősorban az iskola szülői közössége, és ezen kívül azok, akik szeretnének csatlakozni ehhez a tiltakozó-követelő akciósorozathoz. Szeretettel várunk mindenkit, aki támogatja az iskolánk ügyét. Annál is inkább, mert Marosvásárhelyen éppen zajlik a Forgatag, és elég sokan vannak itt Marosvásárhelyen kívülről is, és őket is várjuk. Úgy gondoljuk, hogy bár pillanatnyilag minket érint elsősorban, de ez nem csak a mi ügyünk, hanem mindenki ügye.

Az engedélyeket úgy kaptuk meg, hogy egyszerre 10-15 személy állhat a szobornál, és ha szükséges, akkor 5-10 percenként váltjuk egymást, hogy minél többen részt vehessenek a tiltakozó akcióban.

Kinek a kérése volt, hogy egyszerre csak ennyien legyenek ott?

– Ennyit tudunk szervezőként bevállalni biztonsági okokból. Egy nagyobb méretű megmozdulás egészen más törvényi követelményeknek kell hogy megfeleljen, és azt mi nem tudjuk biztosítani, mert nem kívánjuk bevonni a politikumot és a különböző intézményeket. Ez egy teljesen civil akció, amit a szervezőknek kell biztosítaniuk. Egy nagyon kényes kérdésről van szó, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy elkerüljük az etnikai színezetét ennek a történetnek, és ennek ez a legbiztonságosabb módja. Másrészt mivel egy héten keresztül minden nap kint leszünk, ez nem egy nagy tömegű egyszeri akció, hanem egy sorozat, és ez azt jelenti, hogy maximum 70-80 ember vesz részt egy alkalmon. Ez így elegendő.

Konkrétan mik lesznek a tüntetésen a szülők kérései?

– Az első és legfontosabb, hogy szeptember 1-jével bezáróan az illetékes intézmények, tehát a város, a megyei tanfelügyelőség és a minisztérium hozzon döntést az iskolánkkal kapcsolatban, azzal kapcsolatban, hogy mit kívánnak tenni a gyerekeinkkel. Hiszen szeptember 11-én kezdődik a tanév, és még senki nem tudja, hogy az iskolánk milyen intézményi formában fog működni, és ezek a gyermekek melyik intézmény diákjaiként fognak továbbtanulni.

A második pont, hogy ne kényszerítsenek arra, hogy az Unirea Főgimnáziumba járassuk a gyerekeinket. Már megszülettek bizonyos bírósági döntések, és az első ilyen bírósági döntés az, hogy az iskolánkat létrehozó egyik okiratot első fokon megszüntették, egy másik perben pedig ezt az okiratot másodfokon, tehát véglegesen felfüggesztették. Ez azt jelenti, hogy az alapítás előtti formába vissza kellene állnia az iskolának, ami együtt járna azzal, hogy a 0-8 osztály vissza kellene kerüljön az Unirea Főgimnázium égisze alá. Ez ellen a szülők teljes mértékben tiltakoznak, egyikünk sem kívánja az Unirea diákjaként látni a gyermekét. Annál is inkább, mivel azon osztályok közül, amelyek az Unireából jöttek át ebbe az iskolába, két évfolyam már végzett, és egy évfolyam van már csak. Az iskola összes többi diákja ide jött, ide felvételizett, ide iratkozott be, tehát semmi közünk nem volt alapvetően az Unirea Főgimnáziumhoz, így nem kényszeríhetnek bennünket arra, hogy abba az iskolába járassuk a gyerekeinket.

A harmadik pont az, hogy biztosítsanak minket arról, hogy nem csak a közvetkező tanévben, de hosszú távon is biztosítják ezeknek a gyerekeknek az iskolát. Akár úgy, hogy ennek a jogi formáját helyreállítják – hiszen mi még mindig azt állítjuk, hogy egy procedurális és adminisztratív hibasorozatnak a törvény lehetővé teszi a kijavítását. Másrészt ha a dolgok jogilag másképp alakulnak, akkor pedig azt kérjük, hogy egy évig a Bolyai Farkas Elméleti Líceum leányintézeteként működjön az iskolánk, és ez alatt az egy tanév alatt készítsék elő az új tanintézménynek az alapítását, ami tulajdonképpen ugyanez az iskola lenne, csak új alapító okiratokkal.

Az iskola vezetőségével történt egyeztetés a tüntetésekről?

– Az iskola vezetőségével nem, a szülői bizottsági tagokkal igen. Ebben az esetben az iskola vezető tanácsa a tüntetéses akcióban nem résztvevő. Nem azért, mert nem akar, hanem mert így tudjuk őket megvédeni a legjobban. Ez egy szülői akció, nem pedig az iskola által szervezett akció.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS