2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem lesz centenáriumi Szent László-szobor Nagyváradon

Ambrus István 2017. szeptember 06. 14:41, utolsó frissítés: 2017. szeptember 08. 17:05

Vitát váltott ki a nagyváradi tanácsülésen az RMDSZ frakcióvezetőjének ötlete, hogy a történelmi évfordulóra Szent László-szobrot is állítsanak.


Vitát váltott ki a nagyváradi helyi tanácsosok között az RMDSZ-frakció javaslata, amelyben a Románia jövő évi centenáriumára tervezett szoborkompozíció elemeként egy Szent Lászlót ábrázoló alkotás is bekerülne. A javaslatot Kirei Melinda frissen megválasztott frakcióvezető tette, amelyre Ilie Bolojan úgy reagált, „bizonyos esetekben nem ártana, ha a helyi tanácsosok illendőséget tanúsítanának, amikor javaslatokat fogalmaznak meg”.

Az eset kapcsán Kirei Melinda a Transindexnek elmondta, válaszában azzal érvelt, hogy “amennyiben nem lett volna Szent László, most sem a hidat, sem pedig a tervben lévő szoborcsoportot nem lehetne felavatni”.

Nagyváradon a jövő évi nemzeti ünnep alkalmából lebontják a Principatelor Unite és az Emilian Mircea Chitul utcákat összekötő gyalogos hidat, helyette újat építenek, amelyen a gépjárműforgalom is áthaladhat. Az új híd a Centenárium Hídja elnevezést kapja. A pénteken elfogadott tanácsosi határozat alapján két körforgalmat is létesítenének, ennek részeként helyeznék el a centenáriumnak emléket állító szoborkompozíciót.

Az alkotásokat az önkormányzat által kiírt pályázaton keresztül választják ki. Az RMDSZ erre vonatkozóan javasolta azt, hogy a város védőszentjének, Szent Lászlónak is állítsanak szobrot, ami vitát váltott ki Ilie Bolojan polgármester és a helyi magyar tanácsosok között. Kirei elmondta, azért is álltak elő ezzel az ötlettel, mert a szoborcsoport pályázati kiírásában nem szerepelt semmilyen megkötés, csupán annyi, hogy a mű ne legyen absztrakt alkotás.


“Azt kértük, hogy amennyiben figuratív szoborcsoport elkészítése mellett dönt a városvezetés, akkor kerüljön bele Szent László szobra is. Ha az alkotás nonfiguratív lesz, akkor kerüljön be a Gyulafehérvári Nyilatkozatból a Román állam alapításának a hat fő alapelve”- mondta a képviselő.

Az eredeti határozattervezetre, amelyben a Szent László-szobor ötlete nem került be, a helyi tanácsban többséget képviselő liberális frakció igennel szavazott, az RMDSZ-frakció tartózkodott, a szociáldemokrata tanácsosok pedig nemmel szavaztak.


A Szigligeti Színház támogatása is vita tárgya volt

A tanácsülés végén Pető Dalma RMDSZ-es tanácsos felvetette, hogy az önkormányzat nem támogatja a nagyváradi Szigligeti Színházat. A nézeteltérés kapcsán Kiss Gábor, az RMDSZ helyi tanácsosa elmondta, a múlt évben kezdődött a román és a magyar színházak miatti nézeteltérés, amelynek oka a pályázati és pénzelosztási rendszerek átalakítása. Ennek során a különböző kulturális intézmények városi szinten anyagi támogatásban részesülhetnek.

A Turizmus Népszerűsítéséért Nagyváradon és Környékén Egyesület (APTOR) normatív rendezvényszervezői keret olyan elkülönített pénzalapot tartalmaz, amelyből a nagyváradi városi érdekeltségű rendezvények szervezését finanszírozzák, az önkormányzat turisztikai egyesületén keresztül, és melynek idei költségvetési kerete 4 millió lej volt. Ez a városimázs építésének is a része, amelyen keresztül Nagyvárad kulturális programokat szervez. A teljes évi kulturális programtervet a fennálló keretösszegből kell finanszíroznia a városnak. Ennek egyik feltétele, hogy az eseményt lebonyolító félnek el kell ismernie a nagyváradi önkormányzatot társszervezőként.

Az így tető alá hozott rendezvények alkalmával a helyi színházak társulatait is rendszeresen meghívják. A másik elkülönített alap civil szervezetek részéről lehívható, 300 ezer lej pénzösszeget tartalmazó keret.

Kiss Gábor azt szorgalmazta, hogy a kulturális közintézmények ne a civil szervezeteknek fenntartott alapból részesüljenek támogatásban, hanem a normatívból. „Mivel a városnak és a megyének két színháza van, azt javasoltam, hogy ezek egy-egy rendezvényét a normatív alap támogassa. Nem tartom helyesnek, hogy az állami intézmények a civil szervezeteknek elkülönített keretből kapjanak támogatást, hiszen számukra ott a normatív alap”.

A nagyváradi Szigligeti Színház nem nyert támogatást a normatív alapból, mert a fesztiválok szervezésére vonatkozó támogatási kérelmét elutasította az önkormányzat, a 300 ezer lejes támogatási alapból pedig nem pályázott, lévén, hogy nem illik bele annak profiljába - mondta Kiss Gábor. Az önkormányzati képviselő hozzátette, nem szabad a kulturális intézményeknek politikai színezetet adni, és ez nem befolyásolhatja a költségvetést.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS