2021. aug. 5. csütörtökKrisztina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Magyari Tivadar: a tankönyvkiadás bizonyos értelemben eddig is állami volt

2017. szeptember 08. 10:49, utolsó frissítés: 10:52

A tankönyvkiadás központosítása által csökkenhet a bürokrácia, így elkerülhető lenne a tanévkezdésre jellemző fejetlenség. De mik lennének a hátrányai?


A tanárok a béreik miatt elégedetlenek, a szülőket pedig leginkább az aggaszthatja, hogy az idei tanévkezdésre több tantárgyból nem kerülnek tankönyvek az iskolapadra. Jó hír viszont, hogy az ötödikesek idén könyvből tanulhatnak testnevelést. A nyár folyamán nem csak ez váltotta ki a szülők felháborodását, hanem a tankönyvlicit miatti kialakult helyzet is.

Az idei ötödikes tankönyvek esetében 18 versenytárgyalás kapcsán nyújtottak be óvást a vesztes kiadók, így az új ötödik osztályos tantervben szereplő 25 tantárgy közül csak hét esetében sikerült lezárni a licitet. A többi esetében a könyveket egy 296 oldalas oktatási segédanyaggal helyettesítik, amelyekből két hónapig tanulhatnak az ötödikesek. Ebből 117 ezer példányt nyomtattak, melynek egy részét már hétfőn szétosztották. Liviu Pop oktatási miniszter ígérete szerint iskolakezdésig az összes érintett tanintézménybe eljuttatják ezeket.

A tankönyvek licitjére vonatkozó bürokratikus eljárás egyszerűsítése végett az oktatási miniszter egy törvénytervezetet nyújtana be szeptember közepén. Ennek értelmében a Didaktikai és Pedagógiai Könyvkiadó venné át a tankönyvek nyomtatásának feladatát. A Romániai Kiadók Szövetségének elnöke, Cristian Greşanu szerint ez egységes, tipizált tankönyvek bevezetését jelentené, ezért nem tartja jó ötletnek. Úgy véli, a fő probléma elsősorban az, hogy az oktatási minisztériumnak a beszerzésre szánt költségvetése szűkös, a tankönyvkiadás tekintetében pedig nincs megfelelő stratégia.

A tankönyvkiadás "államosítása" kapcsán Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatásért felelős ügyvezető alelnöke a Transindexnek elmondta, ez részben a bürokrácia csökkenésével járhat. Melyek lehetnek az előnyei és a hátrányai ennek a lépésnek?


Magyari Tivadar: Én inkább központosításról beszélnék. Tudom, hogy az “államosítás” és a “központosítás” szavak egy sor negatív dolgot jelentenek, de ebben az esetben a megoldás tulajdonképpen a bürokrácia egy részének kiiktatását is jelenti. Nem arról van szó, hogy nem lehetnének akár alternatív tankönyvek, hanem inkább arról, hogy ezeket egyetlen kiadó adná ki - nyilatkozta kérdésünkre.

A tankönyvkiadás olyan értelemben eddig is állami volt, hogy a költségeit a központi költségvetésből fedezték. Ezentúl nem az történne, hogy különböző kiadók pályáznának ezekre a pénzekre, majd a vesztes kiadók sorozatosan megóvnák ezek eredményét, hanem egyetlen kiadó foglalkozna az egésszel. A hátránya ennek az lehet, ami minden nagy állami vállalat hátránya: a nehézkesség, a forráshiány. Akkor fogjuk tudni megmondani, hogy ez az intézkedés pozitív, amikor majd azt látjuk, hogy gyorsabb, kevésbé bürokratikus a tankönyvkiadás, és nincs minőségi veszteség a kivitelezésben.

A magyar oktatás szempontjából a régi rendszer kezelhetetlen, átláthatatlan volt. Ha egy tankönyvnek nem létezett a magyar változata, és valaki rászólt a minisztériumra, akkor az volt a válasz, hogy a kiadónál van a jog és a lehetőség a fordítás elkészítésére.

Amikor viszont egy alkalommal rákérdeztem az amúgy személyes ismerős román kiadó vezetőségi tagjára, akkor kerek szemekkel csodálkozott, hogy nem is tudta, hogy nekik ezt magyarul is ki kellene adni, soha eszükbe nem jutott. Amikor pedig utánaszámoltak, kiderült, hogy nekik ez a többlet vesztességes lenne. Lehet alternatív magyar tankönyvet is írni, de annak is hosszú és rémes a procedúrája, ráadásul egy jómadár román politikus kitalálta, hogy ezeket a könyveket csak úgy lehet versenyeztetni, ha románra fordítják őket.

A Romániai Kiadók Szövetségének elnöke szerint a tankönyvkiadás központosítása hátrányokat is jelentene. Előfordulhat, hogy ebben az esetben tipizált, negatív értelemben vett egységes tankönyvek kerülnének az iskolapadokra. Ugyanakkor pont a kiadók közti versengés, az óvások miatt késett majdnem minden évben a tankönyvek kiadása.

- A kiadók érdekeltek voltak ebben, de általában akkor, ha nagy példányszámú tankönyvekről volt szó, ugyanis alternatív tantárgyaknál, amelyeket csak bizonyos iskolákban oktatnak, illetve a kisebbségi nyelven írt tankönyvek esetében már nem voltak érdekeltek. Lehet, hogy valamiféle veszteség éri a magyar könyvkiadókat, de tudomásom szerint − majd kijavítanak, ha nem így van − elég sok vesződés volt ezzel, nem járt olyan tetemes haszonnal.

Az is felmerült ötletként, hogy a reál és a humán profilú osztályoknak külön tankönyvet nyomtatnának. Melyek lennének ebben az esetben az előnyök és a hátrányok?

- Nem rossz ötlet. Régebb is külön tantervek szerint tanítottak egyes tantárgyakat, és ezért például fejezeteket hagytak ki a tankönyvekből, attól függően, hogy reál vagy humán osztályban tanították. Ésszerű lenne már eleve külön megszerkeszteni az egyes tantárgyak könyveit, aszerint, hogy milyen profilú osztályoknak szánják őket.

Van-e valamilyen stratégiai ötlete, elképzelése az RMDSZ-nek a jelenlegi tankönyvek körüli probléma megoldására?

- Egy közös kiadóban meg kell teremteni a kereteit, feltételeit annak, hogy erős magyar szerkesztőség lehessen, illetve erős szakmai hátország segítse őket.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS