2020. szeptember 27. vasárnapAdalbert
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Önálló külhoni választókerületeket javasol Karácsony Gergely, a PM miniszterelnök-jelöltje

2017. október 04. 18:25, utolsó frissítés: 18:25

A Párbeszéd Magyarországért politikusa szerint a Fidesz politikai túszként rángatja az erdélyi magyarságot.


Fontos, hogy az erdélyi magyarok is éljenek a szavazati jogukkal - hangsúlyozta a Párbeszéd Magyarországért miniszterelnök-jelöltje erdélyi kampánykörútjának szerdai, kolozsvári állomásán. Karácsony Gergely emellett kiemelten fontos, szimbolikus üzenetnek tartja, hogy amikor Magyarország a Romániában lévő autonómiatörekvéseket támogatja, akkor pont a magyarországi választási rendszer bizonyos hiányosságait nem veszi figyelembe, amely megfosztja a határon túli magyarságot egyfajta önrendelkezéstől.

Karácsony Gergely ennek kiküszöbölésére egy olyan választási rendszer elképzelését vázolta fel, amelyben önálló határon túli választókerületekben, magyar állampolgársággal is rendelkező erdélyi képviselők is indulhatnának a magyarországi országgyűlési választásokon.

A politikus ezt azért tartja fontosnak, mert szerinte jelenleg a választások lebonyolítására két rossz megoldás van. A mostani szabályozás szerint ugyanis az erdélyi magyarok, akik nem rendelkeznek magyarországi lakcímmel, a magyarországi országgyűlési választási listákra szavazhatnak, így nincs lehetőségük arra, hogy saját régiójukból juttassanak be képviselőket a magyar parlamentbe. Karácsony szerint ennek további hátránya, hogy a jelenlegi magyarországi választási rendszer minden negatívumát ráterheli az erdélyi közösségre.

Szerinte a másik rossz megoldás a Gyurcsány Ferenc által javasolt, amely a határon túli magyarok szavazati jogának megvonását jelenti. Ezt azért tartja rossznak a Párbeszéd Magyarországért, mert elfogadhatatlannak tartja egy szerzett jog elvételét.


Karácsony Gergely úgy véli, a Fidesz politikai túszként magával rángatja saját ügyei érdekében az erdélyi magyarságot, ami egyben árt az össznemzeti magyar érdeknek. Hangsúlyozta, elsősorban tanulni és nem kinyilatkoztatni érkezett Erdélybe, továbbá elismerően nyilatkozott az RMDSZ apró lépéses, konszenzusra alapuló politikájáról.

A Párbeszéd Magyarországért miniszterelnök-jelöltje elmondta, zöld pártként határozzák meg magukat, keresik a Román Zöld Párttal is a kapcsolatokat, mert a mai politikában a zöld már nem csupán egy kispárti jelző, hanem a politika fősodrának és a környezettudatos döntéshozatalnak a része. Mindemellett kiemelte, hogy elsősorban az RMDSZ-szel szeretnének jó viszonyt ápolni.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS