2020. szeptember 19. szombatVilhelmina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Băsescu végleg átlépett az alternatív tények korába

B. P. E. 2017. október 17. 16:08, utolsó frissítés: 17:01

A volt államfő mindent megtesz, hogy a magyarellenes hangulatkeltés vezérszónoka legyen. Március 15-e hivatalos ünneppé nyilvánítása szerinte a románok megalázását szolgálná.


Miközben pártja a közvélemény-kutatások szerint 2-3% körül vergődik, úgy tűnik, Traian Băsescu továbbra is úgy gondolja, a magyarellenes hangulatkeltés a legjobb eszköz a PMP népszerűségi indexének növelésére.

Tegnap a szenátus visszaküldte a szakbizottságokba az RMDSZ törvénytervezetét, amely szerint március 15-ét hivatalosan is ünneppé nyilvánítanák, valamint a magyar közösség tagjai szabadnapot vehetnének ki, amennyiben részt vesznek az ünnep alkalmából szervezett eseményeken.A tervezetet március 15-én nyújtotta be az RMDSZ, június közepén pedig a szenátus összevont közigazgatási és emberjogi bizottsága kedvezően véleményezte azt. Március 15. hivatalos ünneppé nyilvánítása egyébként szerepel az RMDSZ és a PSD-ALDE által kötött parlamenti együttműködési megállapodásban, de az utóbbi hónapokban többször is tanúi lehettünk annak, hogy az ellenzék nyomására hogyan változik meg a koalíciós pártok álláspontja a magyarságot érintő kérdésekben. A centenárium évfordulójának közeledtével ma már nem tűnik vállalható az, ami pár hónapja még annak tűnt.


A tervezet ellen nagy volt a felhördülés a törpepárt PMP részéről már júniusban is. Az akkori, Sorin Grindeanu megbuktatásával végződött kormányválság kellős közepén született szakbizottsági véleményezést követően a pártelnök Băsescu a Facebook-oldalán fakadt ki, kollégái pedig Dragnea ajtajára kötöttek trikolórt, egyikőjük pedig hazafias énekeket hallgattatott kollégáival a képviselőház jogi bizottságában.

A szenátusnak múlt szerdán kellett volna döntenie a tervezetről (egyébként a tervezet esetében a képviselőház számít döntő háznak), de a PSD az időhúzás taktikáját választotta: frakcióvezetőjük szünetet kért, ami alatt elillantak szenátoraik, így kvórumhiány miatt berekesztették az ülést. Hétfőn aztán eljött Băsescu nagy napja, amikor a plénum előtt óvhatta nemzetét a magyarveszélytől.

A beszédet kivonatoló Stiri pe surse egyébként többször is téved, amikor nem szó szerint idézi a volt államfőt, a pesti parlament 1948. március 15-i nyilatkozatáról írnak, amelynek következtében “nagyon sok román és magyar vesztette életét”.

Băsescu egyébként nyári Facebook-posztjából merített ihletet. Felszólalásában úgy vélekedett, hogy a törvény célja nem a magyarok megünneplése, hanem a románk megalázása, mivel a pesti kiáltvány 12. pontja “kikiáltotta Erdély Magyarországhoz csatolását”. A kiáltványnak ez a pontja számos román és magyar halálát okozta, mivel konfliktushoz vezetett Erdélyben – mondta Băsescu.

“Fogjátok fel, hogy ha ti választottatok magatoknak egy ünnepet, az nem kell ünnep legyen Románia területén, a kiáltvány 12. pontja miatt meghalt több ezer román és magyar emlékére való tekintettel” – tette hozzá.

Három nemzeti ünnepetek van, válasszatok magatoknak egy másikat a háromból! – kérte. Aztán arról beszélt, hogy épp készülnek elfogadni egy törvényt a nemzeti kisebbségek napjáról. “Miért más a magyar kisebbség, mint a hasonló lélekszámú roma kisebbség? Értsétek meg, hogy ennek a projektnek nincs támogatottsága Románia parlamentjében, és soha többé ne próbálkozzatok vele!” – zengte Băsescu, "elfeledve", hogy a roma kisebbségnek (és a tatároknak is) van saját, törvény által szabályozott nemzeti ünnepe Romániában.

Horváth Anna Facebook-bejegyzésben kommentálta a volt államfő kirohanását, a "primitivizmus és szégyentelenség szobrának" nevezve azt. Kolozsvár volt alpolgármestere emlékeztetett arra is, hogy Traian Băsescu államfőként rendszeresen köszöntötte az erdélyi magyarokat a nemzeti ünnep alkalmából:Az RMDSZ – felmérve a kedvezőtlen erőviszonyokat – nyilatkozatban közölte, hogy nyitott a kezdeményezéssel kapcsolatos vitára, a felmerülő kérdések megbeszélésére. Úgy látják, hogy további párbeszédre van szükség a témában a román többséggel, ezért egyetértenek azzal, hogy a törvénytervezet visszakerüljön a szakbizottságokba.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS