2024. február 27. keddÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A pataréti gettót és a szeméttelepet csak hosszú távon lehet felszámolni

2017. október 26. 18:02, utolsó frissítés: 18:12

A hulladéktüzek mellett Pataréten a társadalmi kirekesztés is problémát okoz. Ennek visszaszorítására alakul akciócsoport Kolozsváron.


Október 21-én pénteken és szombaton is tűz ütött ki a pataréti szeméttelepen. Az október 22-i tűzeset során a Kanton utcában felállított barakkok egy része is kigyulladt. Az eset kapcsán Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere sajtótájékoztatón elmondta, a tűzesetben a Kanton utcában levő lakások közül tíz leégett, 16 kiskorú maradt fedél nélkül. A szociális egészségügyi igazgatóság emberei a helyszínre siettek, a tűzoltással gondok támadtak, de személyi sérülés nem történt. Az alpolgármester szerint a szeméttelepen keletkező és a barakkokban történt tűzeset kapcsán nincs konkrét összefüggés, utóbbi egy improvizált tűzhelynek tudható be. Az épületek gyúlékony anyagból készültek, ezért a tűz gyorsan tovább terjedt az épületsoron.

A károsultaknak az önkormányzati szociális igazgatóság felajánlotta, hogy a fennhatósága alá tartozó két szociális központba költözhessenek átmenetileg az érintettek, főként az édesanyák és kiskorú gyerekek, de ezt visszautasították a rászorulók. Az alpolgármester elmondta, a törvényes lehetőségeknek megfelelően élelmiszersegélyekkel támogatta az érintett személyeket, ugyanakkor elkezdődött a károsult személyek hivatalos okiratainak kiállítása is.

Oláh Emese hozzátette, a törvény értelmében kártérítést is folyósíthatnak az érintett családoknak a következő napokban, amelyek kifizetése az ilyen jellegű sürgősségi esetekre elkülönített költségvetésből történik, amelyet a tűzoltóság által kiállított jegyzőkönyv alapján utalnak ki.

A szociális esetek megoldása érdekében a városi tanács egy olyan határozattervezet készül megszavazni, amelyben 5 ideiglenes szociális lakást bocsátanak károsult családok rendelkezésére.


Csak hosszútávú stratégiával kezelhető a probléma

Oláh Emese hangsúlyozta, egyértelművé vált, hogy hosszútávú stratégiát kell kialakítani a pataréti lakosok problémáinak megoldására. Ennek érdekében egy akciócsoport létrehozását kezdeményezték, melynek neve Inkluzív Kolozsvár Egyesület (Asociaţia Clujul Incluziv). Az alapító tagok között szerepel Kolozsvár önkormányzata, az ennek keretében működő szociális és egészségügyi igazgatóság, a metropolis övezetért felelős egyesület A Babeş-Bolyai Tudományegyetem, emellett pedig több olyan egyesület, amely bebizonyította, hogy ilyen téren érdemi tapasztalattal rendelkezik, többek közt a görög-katolikus püspökség keretében működő Caritas Egyesület és az AltArt alapítvány, székhelye a Szociális és Egészségügyi Igazgatóság épületében lesz. Az egyesület megalakulásáról októberi rendes tanácsülésen dönt a helyi képviselő testület.

“Ennek feladata egy szakemberek általi, hosszú távú stratégia kidolgozása, amely minden téren orvosolná a pataréti gondokat. Ezek közt olyan kérdések megoldása is szerepelne, hogy miként lehet biztosítani az egészségügyi ellátást, illetve a célnak megfelelő pályázatok lehívását is megvalósítanák, amelyek alapján a stratégia gyakorlatba ültethető”- mondta az alpolgármester. A tervek szerint ez az akciócsoport európai uniós fejlesztési alapokhoz is hozzáférne, amelyek a pataréthez hasonló veszélyeztetett zónákban alkalmazható, és a szociálisan hátrányos közösségeket célozza. Az önkormányzat jelenleg biztosítja ennek működéséhez szükséges költségterheit. A jelenlegi 50 ezer lejes tőkealapból 2 hónapig finanszírozható ennek működése.

A szociális problémák megoldása érdekében Kolozsvár abban is gondolkodik, hogy egy támogatási s programot indítson, melyben a marginalizált családokat segítené. Jelenleg évente 10 szociális lakást adnak át önkormányzati szinten az érintetteknek.

Ennek egyik oka, hogy a kolozsvári önkormányzat tulajdonában nincs olyan terület, amely megfelelne a szociális lakások építéséhez. Kolozsváron jelenleg 300 ilyen célból épített önkormányzati ingatlan van, ugyanakkor évente 400 ilyen jellegű igénylést nyújtanak be a hátrányos helyzetűek.

Az alpolgármester szerint nincs kilátás arra, hogy újabb szociális lakások építésével orvosolják a jelenlegi helyzetet, ezért abban látná a megoldást, ha ezzel párhuzamosan, a közvita után ez az ideiglenes szubvenció oldaná meg a lakhatási problémákat. Ennek során az önkormányzat lakbértámogatással is hozzájárulna a hátrányos helyzetű személyek problémájának megoldásához. Ennek összege havonta 600 és 1200 lej közötti lenne, az érintett család az ingatlanra vonatkozó bérleti szerződés megkötése után folyamodhatna a polgármesteri hivatalhoz a támogatásért, amelyet közvetlenül a főbérlőnek utalnának.

Nem csak a hulladéktüzek okoznak problémát Pataréten


A nyár folyamán bekövetkezett földcsuszamlás, illetve az elmúlt hetekben keletkezett tűz miatt a Kolozs Megyei Tanácsnak büntetést kell fizetnie. A pataréti szeméttelepen kialakult helyzet miatt Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter október másodikán tett látogatást, amely során a helyszínen győződött meg a környezetvédelmi mulasztásokról. A látogatást követően arra kérte Alin Tișe Kolozs megyei elnököt, hogy váltsa le a Kolozs megyei környezetvédelmi őrség vezetőjét, ugyanakkor bírálta a megyei tanácsot, hogy az elmúlt hét évben nem zárta be a szeméttelepet, illetve a tervezett integrált hulladékfeldolgozó megépítésének elmulasztását is szóvá tette. A helyzet megoldása végett a megyei önkormányzat riadókészültség elrendelését kérte a megyei készenléti bizottságtól, de azt végül nem hagyták jóvá.

A Transindex kérdésére Vákár István a Kolozs Megyei Tanács alelnöke elmondta, a helyzet orvoslására a Kolozs megyei tanács egy erre a célra tervezett szennyvízfelfogó és víztisztító berendezés megvásárlását tervezi, ennek beszerzésére már megtették a szükséges intézkedéseket. A tervek szerint ez a berendezés egy évig működne, de ennek felszerelését és üzembe helyezését az is nehezíti, hogy az erre a célra kijelölt terület nem a Kolozs Megyei Tanács tulajdona, ennek megvásárlását pedig bürokratikus eljárások nehezítik. Feltételezhetően az említett területet vagy bérleti szerződés, vagy kisajátítás útján birtokba veszi a Kolozs Megyei Tanács.

Ennek az eljárási folyamatnak a felgyorsítását elősegítette volna, ha jóváhagyást kapott volna a pataréti szeméttelepen kialakult körülmények miatti riadókészültség. Vákár István azt is hozzátette, ha ez bekövetkezett volna, akkor a probléma és annak megoldása nem a megyei tanácsot terhelte volna, hanem kormányzati beavatkozással oldódott volna meg a helyzet.

Vákár István azt is hozzátette, a Pataréten a földcsuszamlás következtében a csurgalékvízből keletkező tó a használaton kívüli szeméttelep környékén jött létre, de az ennek szomszédságában található, ideiglenes lerakó is gondot okoz, ugyanis nem felel meg minden téren a környezetvédelmi előírásoknak. „Ilyen szempontból a megyei tanács a bokszzsák, de ez a helyzet fennáll és meg kell oldanunk”- tette hozzá Vákár István

A jelenlegi tovább folytatódik a használaton kívüli szeméttelep lezárása, amelynek részeként ott is nagy gondot fordítanak a szemét miatt keletkező szennyvíz tisztítására. A közeljövőben üzembe helyezendő szennyvízfelfogó és tisztító kapacitását illetően Vákár István elmondta, naponta 160 köbméter vizet fog megtisztítani, amely ezt követően a Szamosba ömlik. A megyei tanács alelnöke úgy vélte, a károk elhárítására tett erőfeszítések a megfelelő ütemben haladnak, november második felében üzembe helyezhetik víztisztítót. Ez azért is fontos, mert az őszi esőzések miatt a csurgalékvíz mértéke megnövekedhet.

Vákár István szerint a pataréti helyzet miatt a megyei tanácsnak hozzávetőlegesen 3 millió lejes büntetést kell fizetnie, ugyanakkor ha időközben sikerül újabb intézkedéseket tenni a helyzet orvoslása végett, a kiszabott büntetés összege csökkenhet. A szeméttelepen keletkező tűzesetek kapcsán a megyei tanács alelnöke elmondta, a szeméttelepet működtető cégek alkalmazottai felügyelik a lerakót, az ilyen esetek megelőzése elsősorban az ő feladatuk.

A katasztrófavédelem (ISU) vezetője szerint szándékos gyújtogatás okozza a tüzeket Pataréten. Ion Moldovan arról számolt be, hogy 2016-ban összesen 15-ször gyulladt ki a pataréti hulladéktároló, 2017-ben viszont már 29 tűzeset történt.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS