2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Négyszer nagyobb valószínűséggel halunk meg autóbalesetben, mint a svédek

B. P. E. 2017. november 20. 16:25, utolsó frissítés: 16:25

Ne csodálkozzunk, ha az ötórai hírekben gyakrabban szerepelnek halálos autóbalesetek, mint más országokban: nálunk sajnos tényleg több van belőlük.


Bulgáriában és Romániában a legmagasabb az autóbalesetek miatti elhalálozások aránya az Európai Unió országai közül. 2016-ban egymillió lakosból Bulgáriában 99, nálunk 97 vesztette életét autóbalesetben, miközben a rangsor másik végén lévő Svédországban 27-en. Az uniós átlag kereken 50 – azaz minden egymillió uniós állampolgárból 50-en vesztették életüket autóbalesetben.
És akkor mi a jó hír?


Az, hogy (Máltát kivéve) az EU minden országában csökken hosszú távon a halálos kimenetelű autóbalesetek száma és aránya. Persze nem mindenhol egyforma arányban. A jelenlegi uniós tagállamok szintjén 1996 és 2016 között 57,4%-kal csökkent a halálos balesetek száma. Romániában nem volt döbbenetes a csökkenés mértéke: szintén az egymillió lakosra számolt elhalálozásokat nézve az 1996-os 129-et (Romániában 1996-ban 2845-en haltak meg autóbalesetben) faragtuk le 97-re, eközben Portugáliában például 272-ről csökkent 55-re ez a mutató – ez majdnem 80%-os csökkenés, szemben a mi 25%-unkkal. Románia rossz mutatói azonban inkább az 1996-2010 közti periódus miatt vannak, az utóbbi hat évet nézve ugyanis biztatóbbak Románia mutatói: 2010-hez képest 20%-kal csökkent nálunk a közúti halálesetek száma, ez pedig meghaladja a csökkenés uniós átlagát.Évente mintegy 26-30 ezren vesztik életüket Európa útjain. Fontos tudni, hogy minden közúti balesetben elhunyt személyre négy nagyon súlyos, egész életre kiható sérülés (például agy- vagy gerincsérülés), 8 komoly és 50 könnyebb sérülés jut.
Melyek a balesetek okai?


Az Európai Bizottság 2011-ben kezdett egy tízéves programot a közlekedés biztonságának növelése érdekében. Ők a megelőzés irányából közelítve három nagy kategóriába sorolták az okokat: a jármű, az ember és az infrastruktúra.

A jármű inkább a megelőzés szempontjából fontos, hiszen a balesetek több mint 90%-a emberi mulasztás miatt következik be, a balesetek 10-30%-ában valami elterelt a sofőr figyelmét. Az intelligens autók számos ilyen esetet megelőzhetnének, de ugyanakkor fontos az autók biztonságosabbá tétele is.

Az ember: naná, hogy a legfontosabb tényező, már akkor is, ha csak azt nézzük, hogy a halálos balesetek egynegyedének köze van az alkoholfogyasztáshoz, a gyorshajtás pedig a közúti elhalálozások 30%-át okozza.

Az infrastruktúra – vagy inkább annak hiányosságai – komoly hatással van a balesetek számának alakulására. A halálos kimenetelű baleseteknek csupán a 8%-a történik autópályán. Eközben vidéken az áldozatok 11%-a gyalogos. Magyarán: több autópálya, kevesebb baleset.

Az okokat sorra véve egyértelmű, miért szerepel Románia ennyire rosszul ebben a statisztikában: autóparkunk biztonsági szempontból nyilván nem közelíti meg a nyugati államokét, infrastruktúránk elavult, rosszul karbantartott, autópályák pedig csak a politikusaik altatómeséiben szerepelnek.

Teljes adatok egyelőre 2015-ből állnak rendelkezésre, ebben az évben Romániában 1893 haláleset volt a közutakon, 28 944 baleset és 36 807 sérült.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS