2020. szeptember 23. szerdaTekla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Továbbra is növekszik a gyerekbántalmazás eseteinek száma Romániában

2017. december 12. 17:29, utolsó frissítés: 17:29

A gyerekeken alkalmazott fizikai erőszakból fakadó lelki traumák milliárdos veszteséget okoznak az államoknak.


A romániai szülők 51 százaléka saját bevallása szerint a "gyermek érdekében" alkalmaz testi fenyítést, mert úgy véli, a verés "csak hasznára válik" a gyermeknek. A következtetést a World Vision Romania gyermekvédelmi szervezet Miért verjük a gyermekeket című reprezentatív felmérése tartalmazza.

A tanulmány címében szereplő kérdésre a megkérdezettek további 10 százaléka azt válaszolta, hogy a verést a gyermek provokálja ki, 8 százalék vallásos meggyőződésére hivatkozott, másik 8 százalék mondta azt, hogy nem szeretné, ha kiderülne, hogy veri a gyermekét, 6 százalék elismerte, hogy ok nélkül is megüti a gyermekét, 5 százalék hivatkozott arra, hogy mások is alkalmaznak testi fenyítést, és csak 3 százalék mondta azt, hogy nagyon szégyelli magát, miután bántalmazta gyerekét - sorolta a News.ro portál beszámolója. A válaszadók alig 10 százaléka állította azt, hogy soha nem ütné meg a gyermekét.A felmérés arra is kitér, hogy 2015-ben világszinten 1,7 milliárd gyerek esett áldozatul valamilyen fizikai erőszaknak. A hatósági adatok alapján Romániában óránként két gyerek esik áldozatul valamilyen fizikai bántalmazásnak. 2016-ban Romániában összesen 14 323 gyerekeket bántalmaztak. Annak ellenére, hogy a kilencvenes évektől kezdve az ország lakossága folyamatosan csökken, a kiskorúakat ért bántalmazásos esetek száma évente növekszik. A Worldvision felmérése szerint évről évre ezer esettel több ilyen bántalmazást regisztrálnak az érintett hatóságok. Ez összefüggésben lehet azzal is, hogy az iskolákban egyre jobban figyelnek az ilyen esetekre, illetve a sértett gyerek környezetében élők is gyakrabban jelentik, ha bántalmazást észlelnek. A felmérés ugyanakkor arról is említést tesz, hogy a hétköznapi életben valószínűleg sokkal több gyerekbántalmazás történik, mint arról a hivatalos adatok szólnak.


"Bár a románok a harmadik legsúlyosabb társadalmi gondnak tekintik a kiskorúak bántalmazását a mélyszegénység és a nevelés minősége után, a megkérdezettek 90 százaléka csak akkor tekinti erőszaknak a testi fenyítést, ha az sebhelyet, véraláfutást hagy a gyermeken testén, vagy ha ok nélkül verik a gyereket" - idézte az Adevarul című lap Daniela Buzduceat, a World Vision Romania igazgatóját.A szakember úgy értékelte, hogy az utóbbi években javult a román társadalom mentalitása a gyermek elleni erőszak terén, ma már nem annyira általános a "ha a gyermeket nyakon nem vágják, megnyakasodik" típusú mentalitás, de a szülők több mint 80 százaléka továbbra is azon az állásponton van, hogy a "családi szennyest nem kell kiteregetni", háromnegyedük pedig elismeri, hogy őket is verték a szüleik gyermekkorukban.

A romániai gyermekvédelmi hatóság szerint a bejelentett kiskorúakat ért bántalmazások 86%-a nem a családon belül történik, ugyanakkor a felmérés azt is hangsúlyozza, hogy a román társadalomban a családon belül bántalmazás tabutéma, az ilyen esetek ritkábban jutnak a hatóságok tudomására. Azoknak a gyerekeknek az esetében, akiknél az erőszakból kifolyólag nem sikerül megfelelő érzelmi kötődést kialakítaniuk a szülők iránt, kilencszer erőszakosabbak azoknál a társaiknál, akik esetében nem áll fenn a testi fenyítés, fizikai bántalmazás hatása. Ez a jellegű érzelmi viselkedés a sérült személyek esetében felnőtt korban is megmutatkozik.

A felmérés készítői a gyermekek bántalmazásával hozták összefüggésbe, hogy Romániában a tizenévesek az európai átlagnál csaknem másfélszer nagyobb hajlamot mutatnak az öngyilkosságra: míg uniós szinten a 15-19 éves korosztályban 4,6 halálozás jutott 100 ezer lakosra 2014-ben, Romániában 6,3. A tanulmány készítői a "típusválaszokat" a családon belüli erőszak terén legrosszabbul álló Arges, Teleorman, Iasi, Vaslui, Dolj, Suceava és Maros megye, illetve Bukarest 4-4 kiválasztott családjának meghallgatása alapján dolgozták ki, majd több mint 1200 válaszadó bevonásával, telefonos módszerrel végezték el az országos reprezentatív felmérést.Több országban is készült olyan tanulmány, amely a gyerekek ellen irányuló erőszak különböző társadalmi és gazdasági hatásait vizsgálta. Ebből kiderült, hogy a jelenség anyagi szempontból is jelentős veszteségeket okoz az érintett országoknak. Bár esetenként eltérő a végeredmény, a tanulmány készítői szerint az erőszak okozta szociális, nevelési, oktatási és egyéb járulékos negatív mellékhatások pénzben kifejezett értéke országonként a GDP 2%-tól egészen a 8-10 %-ig terjed. Románia országos nemzeti összterméke 2016-ban 169 milliárd euró volt, amelyből ha a többi országhoz viszonyított 5%-os átlagot számítunk, akkor az derül ki, hogy a gyermekeket ért bántalmazás 8,45 milliárd eurójába került az országnak.

(MTI/Szerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS