2021. október 26. keddDömötör
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nincs tisztában az 1,45 milliárd forintos támogatás részleteivel a Főtér.ro főszerkesztője

Balázsi-Pál Előd Balázsi-Pál Előd 2018. január 04. 14:45, utolsó frissítés: 2018. január 05. 09:58

Papp Attila Zsolt hangsúlyozza: a pénzt nem a portál, hanem az Erdélyi Médiatér Egyesület kapja.


„Az Erdélyi Médiatér Egyesületet érintő kérdésekre akkor sem lennék illetékes válaszolni, ha tisztában lennék a támogatás pontos céljával, az egyesület terveivel és a kapott összeg felhasználási módjával. De nem vagyok tisztában; még a tagja sem vagyok az egyesületnek” – nyilatkozta lapunknak Papp Attila Zsolt, a kolozsvári Főtér.ro portál főszerkesztője. Az újságírót azzal kapcsolatban kerestük, hogy a portált kiadó Erdélyi Médiatér Egyesület egy december 27-én a Magyar Közlönyben közzétett kormányhatározat értelmében 1,45 milliárd forintos (mintegy 4,5 millió eurós) támogatásban részesült a magyar kormánytól.

„Az én felelősségem egyetlen területre terjed ki: a Főtér.ro működtetésére. Úgy tudom, a portál költségvetése nem változik jelentősen, nagyjából hasonló összegből kell gazdálkodnia ezután is, mint eddig” – mondta lapunknak a főszerkesztő, felhívva a figyelmet, hogy „ezt a támogatást nem a Főtér.ro kapta, ez nem a Főtér pénze, hanem a Médiatér egyesületé. Ezt azért fontos világossá tenni, mert – főleg némi rosszindulattal – a kettőt könnyű összemosni: holott bárki számára, aki nagyjából képben van egy, a Főtérhez hasonló nagyságrendű csapattal dolgozó hírportál finanszírozási kereteivel és szükségleteivel, nem lehet kérdéses, hogy ekkora összeg fölött nem mi fogunk diszponálni.”

Rákérdeztünk arra az értesülésre is, amely szerint lemond főszerkesztői tisztségéről. Papp Attila Zsolt ezzel kapcsolatban így fogalmazott: „Azt meg tudom erősíteni, hogy ebben a megváltozott helyzetben – amikor olyan terhek nehezednek rám, amelyekre nem érzem teljesen felkészültnek magam – mérlegre kell tennem, mivel használok többet: a családomnak, magamnak, a Főtérnek. De bármennyire is aljas személyes támadások érjenek, és bármilyen kihívásokkal is kell szembenéznem ebben a kétségtelenül változás előtt álló médiahelyzetben, igényt tartok arra, hogy a döntést én hozzam meg – amennyiben tehát ez bekövetkezik, nyilvánosan jelezni fogom, fogjuk.”

Az Erdélyi Médiatér Egyesület elnöke – Szakáts István alapító elnök távozása óta – Mohácsi László Árpád. Többször próbáltuk telefonon elérni, hogy rákérdezzünk a támogatás részleteire, illetve arra, hogy van-e összefüggés az egyesület számára megítélt támogatás és a között, hogy az Udvarhelyi Híradó Kft. (amelynek tulajdonosa a magyarországi „Határok nélkül a magyar sajtóért” Alapítvány) csődvédelmet kért decemberben. Az egyesület elnökét telefonon nem sikerült elérnünk, ezért e-mailben küldtük el kérdéseinket.


UPDATE: Mohácsi László Árpád ezt válaszolta e-mailes megkeresésünkre: "Kérdéseit megkaptuk, köszönettel vettük. Kis türelmet kérünk, a kellő időben tájékoztatjuk a közvéleményt."

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS