2020. szeptember 19. szombatVilhelmina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Demeter Szilárd: tulajdonrészt vásárolt az Erdélyi Médiatér Egyesület a Prima Press Kft.-ben

2018. január 15. 15:02, utolsó frissítés: 15:07

A 4,5 millió eurós magyar kormánytámogatásból futja az Udvarhelyi Híradó tröszt 240 volt alkalmazottjának fizetésére is.


A csődvédelmet kért Udvarhelyi Híradó Kft. 240 volt alkalmazottját átvevő Prima Press Kft.-ben tulajdonrészt vásárolt az az Erdélyi Médiatér Egyesület, amely 2017 decemberében mintegy 4,5 millió eurós támogatást kapott a magyar kormánytól. Ezt a magyarországi támogatást kilobbizó Demeter Szilárd állítja az Átlátszó Erdélynek adott interjúban.

A Századvégnél dolgozó, korábban Tőkés László EP-képviselői irodáját vezető Demeter az interjúban „az Erdélyi Médiatér Egyesület nem hivatalos nagyköveteként” határozza meg magát, és válaszaiból kiderül: a támogatás egy része az erdélyi médiapiac legnagyobb szereplője, a csődvédelem alá került Udvarhelyi Híradó Kft. munkatársainak és médiaportfóliója helyzetének a rendezését szolgálja.

Demeter 2017 novemberéig egyébként kuratóriumi tagja volt a székelyudvarhelyi céget tulajdonoló „Határok nélkül a magyar sajtóért” Alapítványnak. Az UH Kft. 240 alkalmazottját 2018 január 8-án a Prima Press Kft. vette át. A Prima rádiót működtető cégnek eddig 6 alkalmazottja volt. Az, hogy a számottevő magyarországi támogatást lehívó Erdélyi Médiatér Egyesület bevásárolta magát az új munkaadóhoz, lehetővé teszi a 240 személy fizetéseinek kifizetését.
Az Udvarhelyi Híradó Kft.-nél kialakult helyzetről és a tervekről ezt nyilatkozta: “Az nem volt kérdés, hogy több száz erdélyi magyar munkavállalót (újságírókat, terjesztőket, az adminisztrációban dolgozókat stb.) nem lehet az út szélén hagyni. Az alapító Magyar Nemzet Kiadó Kft.-t nem érdekelte az egész ügy, kb. 24 millió forintból elkerülhető lett volna a csődhelyzet.
(…)
Az volt viszont a kérdés, hogyan lehetne megmenteni egyrészt az embereket, másrészt azokat a médiumokat, amelyeket sok év alatt felépítettek. Erre mondtuk mi azt, hogy önmagában viszont ez ma már nem elegendő, ugyanazt nem érdemes újraépíteni. Ha már adódik egy ilyen lehetőség, akkor próbáljunk meg jobbat csinálni. Ne csak médiát építsünk, hanem annál többet.”Az Átlátszó Erdély kérdésére, hogy mivel pályáztak az 1,45 milliárd forintos kormánytámogatásra, Demeter Szilárd elmondta: “Egy összetett koncepciót tettünk le az asztalra, amely egy integrált média felépítése mellett tartalmazza az erdélyi szcéna megteremtésének elemeit, valamint mindazon platformok koncepcióját, amelyek az ezen eszközökkel történő közösségépítést szolgálhatják. Hangsúlyosan online fejlesztéseket szeretnénk, mert errefelé megy a világ.”

“Felkutatjuk azokat a médiumokat, amelyeknek nem gazdája, hanem olvasója, hallgatója, nézője van, életciklusuk alapján fejlődőképesek, felkutatjuk azokat az újságírókat, szerkesztőket és alkotókat, akik közösségünk boldogulását és jövőjét nem saját nézeteik szabad áramlásának gátjaként tekintik. Szeretnénk velük együtt dolgozni” – mondta.

Az Erdélyi Médiatér Egyesület elnökének, Mohácsi László Árpádnak (aki egyébként Tőkés László EP-képviselő fotósa) január 4-én küldtünk kérdéseket a támogatással kapcsolatban, aki akkor kis türelmet kért, majd január 11-én azt kérte, várjuk meg a Demeter Szilárd-interjú megjelenését, “mivel a kérdéseire adandó teljes értékű válaszhoz beszélnünk kellene Demeter Szilárd szerepéről”. Papp Attila Zsolt, az Erdélyi Médiatér Egyesület által kiadott Főtér.ro főszerkesztője korábban azt nyilatkozta lapunknak, nincs tisztában az 1,45 milliárdos támogatás részleteivel.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS