2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Abszurd percek Horváth Anna és Fodor Zsolt pénteki tárgyalásán

Ivácson András Áron Ivácson András Áron 2018. január 19. 14:00, utolsó frissítés: 14:02

Ismét nincs lényeges előrelépés Horváth Anna és Fodor Zsolt ügyében, de legalább az igazságszolgáltatás alapot adott némi irodalmi párhuzamra.


Folytatódik az abszurd események sorozata Horváth Anna és Fodor Zsolt tárgyalásában. A január tizenkilencedikén reggel tíz órára kiírt tárgyalás egy elsőre enyhének tűnő technikai malőrrel indult, ugyanis a hangfelvétel, amely állítólag a Horváth Anna elleni vád legfőbb bizonyítéka lehet, és amelyet a titkosszolgálat készített el, egyrészt kifejezetten halk volt – nem csak az ott lévő nem épp jó minőségű hangfalaknak köszönhetően – hanem annyira zajos és kásás is, hogy semmi nem hallatszott belőle. Alig néhány részlet volt kivehető.

A bírónő kénytelen volt folyamatosan visszahívni a technikust, egészen addig, amíg megelégelte a huzavonát és megkérte, hogy maradjon a teremben, hogy ha bármilyen további probléma felmerül, ne kelljen mind hívogatni. A tolmács – ugyanis a hangfelvétel magyar – elővette a saját fülhallgatóját is, és elvileg az történt volna, hogy így a jelenlévők nem hallják magát az eredeti felvételt, csak azt, amit a tolmács fordít belőle. Ám, amikor ez sem volt elég, a technikus hozott egy nagyobb teljesítményű fülhallgatót. Azonban ez sem bizonyult elégnek a fordításhoz: előbb laptopon keresztül próbálták fülhallgatóval kibogozni a felvételt és amikor ez nem sikerült, akkor előbb a hangfalat kapcsolták a laptopra és a fülhallgatót a hangfalra, így remélve, hogy kitisztul a hanganyag.

Azonban még így is mindössze pár szófoszlányt és részletet sikerült a tolmácsnak kibogoznia a felvételből. A következő lépés az volt, hogy beindult az ötletelés, hogy vajon a Winamp vagy a VLC játssza le tisztábban a hangfájlokat, illetve, hogy a kettő közül melyik képes nagyobb hangerőt biztosítani. Közben azon gondolkodtam, hogy még az olyan kezdő hangvágóknak is, mint jómagam, tiszta, hogy ha kásás egy felvétel, akkor olyan köznapi egyszerű programok szükségesek, mint az Adobe Audition: betölteni a hangfelvételt és a „noise reduction” („zajtisztítás”) funkció segítségével, még ha nem is stúdióminőségben, de jelentősen tisztítható.

Teljesen szükségtelen részletesen leírni a további részleteket, ugyanis olyan kevés volt érthető a tolmács számára a hangfelvételből, hogy néhány szón kívül nem tudott mit mondani a jelenlévőknek, azok a szavak pedig az ügy szempontjából teljesen irrelevánsnak tűntek. A vádlottak szóhoz sem jutottak, hiszen nem volt mi alapján bármilyen kérdést feltenni a számukra vagy bármilyen nyilatkozatot tenni a történtek tükrében.


Mindenesetre, amikor minden módszer csődöt mondott, a bíró úgy döntött, hogy a tolmácsnak le kell fordítania a hanganyagot és az ő fordítását össze kell vetni a vád birtokában lévő fordítással. Ahogy fogalmazott: „úgy szépen, két oszlopban egymás mellett románul és magyarul az egymásnak megfelelő szövegrészek.” Ez után ügy döntött, hogy a tárgyalást elnapolják február tizenharmadikára.

A jelenlévőkben pedig mindössze egyetlen kérdés maradt: az eseményeket figyelve most akkor egy Örkény egypercesbe csöppentünk vagy egy Kafka novellába?

Mint korábban beszámoltunk róla Horváth Annát befolyással való üzérkedéssel vádolja az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA), amely hivatalból indította el az eljárást. Egy titkosszolgálati lehallgatásra alapozva a DNA Kolozs Területi Szolgálata ügyészei tavaly emeltek vádat Kolozsvár alpolgármestere ellen. A DNA vádiratában bűntársként tüntették fel Fodor Zsolt kolozsvári üzletembert, akit befolyásvásárlással és pénzmosással vádolnak.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS