2020. november 25. szerdaKatalin, Katinka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Három hét múlva itt az érettségi: milyen újdonságokra számíthatunk?

Ambrus István Ambrus István 2018. január 22. 14:36, utolsó frissítés: 14:36

Az idén első alkalommal februárban kezdődnek a szóbeli vizsgák, de az online javítást egyelőre nem tudják bevezetni.


Az elmúlt tanévhez képest a román nyelv és irodalom tételek felépítésében lesznek változások. A 2017/2018-as tanévben február 12-én kezdődnek a szóbeli kompetenciavizsgák, az írásbeli vizsgákra a tanév végén, június-július folyamán kerül sor. Ennek előnye, hogy megoszlik az érettségi tananyag mennyisége, és a diákoknak több idejük marad az írásbeli vizsgákra való felkészülésre - érvelnek, akik kitalálták.

Gál Kriszta-Zsuzsa, a Kisebbségi Oktatásért Felelős Államtitkárság sajtóreferense kérdésünkre elmondta, hogy nem valószínű, hogy az idei évtől megvalósul a szaktárca azon terve, hogy a dolgozatokat digitalizált formában, egy speciális rendszer segítségével titkosítva, online javítsák. Egy ilyen változtatás hatékonyságát annak törvényes bevezetése előtt fel kellene mérni. Erre azonban a próbaérettségi időszakában nem került sor, így a dolgozatokat a megszokott módon javítják majd.

Az érettségi követelményrendszerét az érvényben lévő tanterv alapján úgy állították össze, hogy a tananyag alapján felmérjék a diákok elemző, összefoglaló, elvonatkoztató és általánosító képességeit.

A román nyelv és irodalom vizsga tételmintáinak a felépítése, illetve a hozzájuk tartozó javítókulcs részben változott. Az első tételben egy nem szépirodalmi szöveggel kapcsolatos kérdésekre kell válaszolniuk a diákoknak, majd írniuk kell egy minimum 150 szóból álló érvelést, ami 50 pontot ér. A második tételben egy szépirodalmi szöveggel kapcsolatos feladatot kell megoldaniuk, ami 10 pontot ér. A harmadik tételben pedig egy esszét kell írniuk, mindezt 30 pontért. A magyar nyelv és irodalom vizsga tételmintáinak felépítése nem változott az előző évhez képest, ez a minisztérium honlapján is megtekinthető.


Azok a diákok, akik nem jelennek meg, vagy nem vizsgáznak sikeresen egy vagy több szóbeli vizsgán, részt vehetnek ugyan a nyári írásbeli vizsgákon, de esetükben nem számolnak érettségi átlagot. A 4792/2017-es miniszteri rendelet által jóváhagyott 2018-as érettségi vizsgaidőpontok szerint augusztus 20-27. között lesz lehetőség először az írásbeli, majd a szóbeli vizsga megismétlésére, vagyis pótvizsgázásra.

Liviu Pop oktatási miniszter korábban azt nyilatkozta, hogy a diaszpórában élő román kisebbség számára speciális jellegű tankönyvek kiadását tervezi. Arra a kérdésre, hogy ennek megvalósulása lehet-e referencia a jelenlegieknél hatékonyabb, a magyar kisebbségnek szóló tankönyvek kiadására, Gál elmondta, jelenleg a magyar oktatás legégetőbb problémája a magyar diákok tankönyveinek hiánya, és prioritásként kell kezelni a kisebbségek számára minél jobb minőségű tankönyvek szerkesztését és kiadását.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS