2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az ortodox egyház anyagilag is támogatja a Koalíció a családért népszavazási kezdeményezését

B. P. E. 2018. január 22. 17:20, utolsó frissítés: 17:20

Eddig is sejtettük, de már bizonyíték is van rá, hogy az egyház nemcsak morális támogatója a homofób alkotmánymódosítás kezdeményezőinek.


Bár hivatalosan mindig tagadta, de a romániai ortodox egyház nemcsak morálisan, hanem anyagilag is támogatja a Koalíció a családért (Coalitia pentru Familie) népszavazási kezdeményezését a család fogalmának alkotmányos meghatározásáról. A safielumina.ro oldalon közölt oknyomozó anyag bebizonyította, hogy az egyház tízezer kiadványt nyomtatott ki a saját pénzén és terjesztett Erdélyben.

2017 szeptemberében, néhány nappal azt követően, hogy Liviu Dragnea bejelentette, októberben szeretné megtartani a népszavazást az alkotmánymódosításról, a Kolozs és Beszterce-Naszód megyei ortodox templomokba nagy mennyiségű propagandaanyag érkezett.

A tízezer darab 64 oldalas kiadvány nyomtatási költségeit a kolozsvári érsekség állta, amit el is ismernek, de ugyanakkor azt állítják, a kézikönyv csupán a papok tájékoztatását szolgálta. Az egyházmegye szóvivője, Bogdan Ivanov elmondta: a nyomtatványt elektronikus formátumban közvetlenül a Koalíció a családért bukaresti képviselőitől kapták meg emailben.

A kiadványok legyártása 10000 lejbe került, és a műveletet logisztikai okokból két részre osztották: a nyomtatást egy kolozsvári nyomda végezte, míg a kötést és a fűzést az egyház saját nyomdája, az uniós támogatással felépített nádaspapfalvi Renasterea nyomda végezte. Az egyházi nyomdában ugyanis túl sok időbe került volna ekkora mennyiség kinyomása.


Bár az egyházmegye azt állítja, a kiadvány belső használatra készült, ennek sok minden ellentmond. Elsősorban az, hogy az érsekség fennhatósága alá 635 ortodox pap tartozik, de ennek többszörösét nyomtatták ki. Továbbá az a körlevél is, amelyet a besztercei egyházmegye küldött ki, és amelyben a propagandaanyagok szórására kérik fel a papokat.


A safielumina.ro újságírója, a Casa Jurnalistului-nál is rendszeresen közlő Oana Moisil több konkrét példával is cáfolta az egyházmegye állításait. Besztercén Marius Chiuzan helyi újságírót bízták meg a tájékoztató anyagok szórásával, aki elmondta: 3000 példányt osztottak szét aktivisták, hívők között.

Daniel Crișan tordai esperes szintén elismerte, hogy egy-két önkéntes osztogatta a kiadványt az egyházkerületben, viszont elmondása szerint nagyobb akcióra nem került sor, hiszen azóta sem tűzték ki a népszavazás időpontját, és egyelőre arra várnak, hogy kapjanak utasításokat arra vonatkozóan, mi a további teendőjük a kiadványokkal.

A román ortodox egyház mindig azt állította nyilvánosan, hogy csak morálisan támogatja a Koalíció a családért kezdeményezését, de anyagilag és infrastruktúrájával nem. Az egyház szóvivője, Vasile Bănescu, amikor az újságíró szembesítette a tényekkel, azt válaszolta, nem volt tudomásuk a kolozsvári érsekség támogatásáról, és az egyházmegyék autonómiájával magyarázta az esetet.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS