2021. július 23. péntekLenke
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

MSZP-Párbeszéd látogatás Erdélyben: hogyan reagált a magyarországi sajtó?

Kulcsár Árpád Kulcsár Árpád 2018. február 05. 20:52, utolsó frissítés: 21:15

Nem volt jelentős sajtóviszhangja Kelemen Hunor Karácsony Gergelyék látogatása után tett nyilatkozatának. Szemléztünk.


Pénteken és szombaton Erdélyben járt Karácsony Gergely és Molnár Gyula. Előbbi a Párbeszéd Magyarországért elnöke, az MSZP és a Párbeszéd, meg még néhány baloldali párt miniszterelnök-jelöltje. Azon kívül, hogy lakossági fórumokon vettek részt Kolozsváron és Marosvásárhelyen, találkoztak Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével is. Kelemen erről a találkozóról beszélt a sajtónak is.

„Aki velünk találkozni akar és kíváncsi a véleményünkre, azzal mi találkozunk”, modta, továbbá hozzátette azt is, hogy a magyarországi politikusok megkérdezték, hogy szerintük mit kellene tenniük Erdélyben a választási kampányban. „Nagyon őszintén azt mondtam, hogy semmit. Ez teljesen fölösleges időtöltés és energiabefektetés, hiszen én azt gondolom: az erdélyi magyar emberek világosan tudják, hogy kire szavazzanak” - mondta.

Miután az MTI megírta, a magyarországi kormánypárti sajtó nagy része örömmel hozta le Kelemen Hunor nyilatkozatát: egyedül a Magyar Időknek volt Kolozsváron helyszíni tudósítója is, aki a tudósításának az Öngyilkos kampány Erdélyben címet adta.

A szerző szerint az, hogy Kolozsváron kevesen jelentek meg a kampányrendezvényen, összhangban áll a szövetségi elnök szavaival: Erdélyben minden magyar tudja, kire kell szavazni. „Egyébiránt az is tudnivaló, hogy ebben a kérdésben teljes a konszenzus az erdélyi magyar politikai formációk között. Karácsony Gergelyék jobb híján csupán abban bízhatnak hát, valami kevéske szavazatmennyiség nekik is fennmarad az erdélyi rostán” - írja cikkében Fábián Tibor, aki az írás végén feltüntetett információk szerint nagyváradi újságíró.


A szövetségi elnök mondatait a Pesti Srácok is idézte, amelyik a Keresi, de nem nagyon találja az utat a baloldal a határon túli magyarokhoz címet adta a hírnek.

Az RMDSZ elnökének kijelentését a baloldali médiumok többnyire inkább figyelmen kívül hagyták, de két portál is kritikus hangot ütött meg vele szemben. A mérce.hu szerzője, Jámbor András szerint Kelemen Hunor vagy nem jó politikus, vagy nem érdekli a közösségének sorsa. Ez a nyilatkozat szerinte ugyanis csak olaj lesz a tűzre, amelyet a Demokratikus Koalíció csihol, mert szavazatokat remél a határon túli magyar ellenességtől.

Jámbor szerint ez a nyilatkozat „pontosan azokat az ellenzéki politikusokat sodorja nehéz helyzetbe, akik ellenzékből is tenni tudnának, vagy akarnának a határon túli magyarokért. Pont Karácsony Gergely és Molnár Gyula fejére fogják ráolvasni egyik oldalról Gyurcsány bűneit, másik oldalról meg azt, minek akartok velük jónak lenni, hát látjátok, úgyis utálnak? Miközben tovább élezi majd a nyilatkozat a Magyarországon így is vészes határon túli magyar ellenességet”

Hosszabb elemzését adta a Kelemen-nyilatkozatnak Tamás Gáspár Miklós, aki a HVG oldalán jelentetett meg ezzel kapcsolatban egy publicisztikát. TGM szerint az RMDSZ elnöke „illetlen és szokatlan nyilatkozatában a legdurvábban megsértette, a vendéglátás és a protokoll minden szabályát megszegve, a magyarországi ellenzék egyik fontos részének a vezetőit, tagjait, rokonszenvezőit és szavazóit. Tette ezt ráadásul vendégei távollétében, voltaképpen a hátuk mögött – nem pedig mondjuk közös sajtóértekezleten, ahol Karácsony és Molnár tehetett volna észrevételt az ő megjegyzéseire”.

TGM továbbá maga is azt ecseteli, hogy az ilyen típusú nyilatkozatok még jobban erősítik azt a gyűlöletet, amelyet Magyarországon sokan az erdélyi magyarság irányába táplálnak.

„Senki, akinek egy csöpp valóságérzéke van, nem igényelheti az RMDSZ-től, hogy szembefordulva választóközönségének többségével és az erdélyi magyar intézmények fő szponzorával, Orbán miniszterelnök úrral, síkra szálljon a többpártrendszer, a politikai pluralizmus elveiért, amikor a tomboló orkánnak nem ez az iránya. De az erdélyi magyarság önbecsülése, méltóságérzete megkövetelné talán a lelki függetlenség minimumának akár szerény jelzését, amelyhez elég lett volna, ha Kelemen Hunor van annyira bátor, hogy hallgasson” - zárja írását.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS