2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Továbbra is gondot okoz az immunoglobulin hiánya a romániai egészségügyben

Ambrus István Ambrus István 2018. február 07. 14:37, utolsó frissítés: 14:37

Még mindig nem oldódott meg az autoimmun betegségben szenvedők megfelelő gyógyszerellátása. A clawback-adó miatt több más olcsó készítmény is eltűnt a romániai gyógyszerpiacról.


Az autoimmun betegségben szenvedők továbbra sem jutnak megfelelő orvosi készítményekhez Romániában. Az ilyen betegséggel élők és azok családtagjai múlt év végén tüntetést is szerveztek a kormány épülete előtt, hogy országosan is felhívják a figyelmet a problémára. Az autoimmun betegséggel küzdők már múlt év júliusától kezdve szembesültek ezzel a problémával, és jelezték is ezt az egészségügyi minisztériumnak, ahol a páciensek képviselői szeptember 4-én tárgyalásokat is folytattak a probléma megoldásáért.

Az immunoglobulin-készítmények plazmából kivont antitestek, amelyek általános, vagy egy bizonyos specifikus betegség kezelésére szolgálnak, olyan páciensek esetében, akiknek a szervezete valamilyen okból kifolyólag nem termel ilyen antitestet. Ezek olyan készítmények, amelyeknek nincs alternatívájuk és a gyártási technológiájuk is bonyolult, mert a vérközpontokból begyűjtött plazmából vonják ki a készítési eljárás során.

László Attila szenátor, az Egészségügyi bizottság elnöke a Transindex kérdésére elmondta, országos szinten nagyjából ezer embert érint az immunoglobulin, vagyis az ellenanyag hiánya. Az ilyen gyógyszerkészítmények hiányát az elmúlt évek sorozatos árvitái is súlyosbították.

A helyzet kialakulásában az is közrejátszott, hogy 2011 nyarán, az IMF nyomására Romániában bevezették a clawback típusú adót, amelyet negyedévente kötelesek fizetni a gyógyszergyártók. A szenátor hozzátette, az ilyen készítményekre országos szinten külön anyagi keret is vonatkozik, de a nehézkes beszerzési gondok miatt ezeknek 2016-ban csupán a 30 százalékát sikerült elkölteni. Ezzel párhuzamosan a betegek azzal szembesültek, hogy nem voltak készítmények a gyógyszerpiacon. Ennek további oka, hogy ezeket a készítményeket Romániában nem gyártják, ugyanis a plazmából vagy bioszintézis útján előállított gyógyszerek gyártási költsége magas, a termelési időszak pedig 8-9 hónap tart.


Ezek a készítmények 100%-ban térítésmentesek, az ilyen betegségben szenvedők egy országos egészségügyi program részeként kapnak kezelést, orvosi egyetemi központokban vagy megyei kórházakban.

A szenátor azt is elmondta, a clawback-adó miatt méltánytalan helyzet alakult ki, ez a plusz teher 2017-ben elérte az árbevétel 20%-át. Létezik egy térítéses gyógyszerekre szánt költségvetési keret, amelynek a túllépése esetében az ebbe a kategóriába tartozó gyógyszerkészítmények összegének 70%-át kell visszafizetni. Ez a keretösszeg 2011 óta nem módosult, így a gyógyszerárak növekedése a költségkeret túllépéséhez vezet. Ennek egyik következménye, hogy az olcsó gyógyszerek eltűntek a piacról. László Attila hozzátette, megoldási javaslatként az is felmerült, hogy a 10 lejes összeg alatti gyógyszerkészítmények mentesüljenek minden adótól. Erre azért is lenne szükség, mert a clawback-adó összegének növekedése miatt az elmúlt két évben több gyógyszergyártó is kivonult a romániai piacról.

2017 novemberében született egy kormányhatározat, amely arról szól, hogy a plazmából illetve a vérkészítményekből származó gyógyszerek két évre mentesüljenek a clawback-adó befizetése alól. A kormányhatározat hamarosan a szakbizottságok asztalára kerül, amelyről 45 napon belül szavazhat a parlament.

A szenátor elmondta, ezeket a készítményeket a jövőben is külföldi gyártóktól kell importálják, mivel a magas gyártási költségek miatt Romániában kicsi a valószínűsége, hogy ilyen termékeket állítsanak elő. László Attila hozzátette, a beszállító cég garantálja, hogy amennyiben az erre vonatkozó törvény hatályba lép, nem lesznek fennakadások a gyógyszerkészítmények kézbesítésével.

Nyitókép forrása: Stela Pîrvu Facebook-oldala

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS