2021. január 22. péntekVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Novák Csaba Zoltán: a szülők érdeme is a marosvásárhelyi líceum helyzetének rendezése

Ambrus István Ambrus István 2018. február 07. 17:14, utolsó frissítés: 17:26

A Maros megyei szenátor szerint Johannisnak nincs morális vagy jogi alapja arra, hogy visszaküldje a törvényt.


Döntőházként megszavazta szerdai ülésén a szenátus a marosvásárhelyi római katolikus teológiai líceum létrehozására vonatkozó törvényjavaslatot, miután a képviselőház első fórumként múlt év decemberében már elfogadta azt. A törvénytervezet a szavazásnál 71 igen és 20 nem szavazatot kapott, 4-en pedig tartózkodtak.

“Sajnálatos módon a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal nem tett semmilyen lépést az iskola jogi helyzetének rendezéséért, sőt, ahol lehetett, különböző jogi ügyekre hivatkozva elgáncsolt minden olyan kísérletet, amellyel helyi szinten rendezni lehetett volna az iskola ügyét. Ennek megoldása nagyon hosszú munka volt, a szülők is bekapcsolódtak, erős közösségi akarat és szándék volt, amelyben nagyon sok tényező közrejátszott. Nagyon örültem annak, hogy a nehéz pillanatokban Marosvásárhely megmutatta, hogy amikor egy közösségi ügyről van szó, akkor van összefogás”- mondta el Novák Csaba Zoltán Maros megyei szenátor, a felsőház oktatási bizottságának alelnöke.

A katolikus líceumot a magyar közösség kérésére alapították évekkel ezelőtt, amely során adminisztratív bonyodalmakba ütköztek. Ezeket kihasználva bizonyos körök, csoportok a bíróságon adminisztratív úton támadták meg az iskola létét. A szenátor hozzátette, az elmúlt év közös munkával telt el, melynek során a szülőkkel, az iskola tanáraival, az egyház képviselőivel és az RMDSZ helyi, megyei és országos képviseletével karöltve dolgoztak a probléma megoldásán - foglalta össze az eddig történteket.Miután helyi szinten nem sikerült rendezni az iskola jogi helyzetét, a Szövetség törvénytervezetet dolgozott ki ennek megoldására. Novák Csaba Zoltán azt is hangsúlyozta, hogy a törvénytervezetet nagyon sok munka és egyeztetés előzte meg, a szülők és a tanügyminisztérium közti kommunikációt is beleértve. A jogszabálytervezet végső változatát hétfőn szavazta meg a szenátus oktatási szakbizottsága, amelyben 11 tagból 10 mellette és 1 ellene szavazott.

Kelemen Hunor szövetségi elnök a törvény kihirdetése kapcsán szerdán azt nyilatkozta, bízik benne, hogy az államfő nem fogja azt visszaküldeni a parlamentbe.

“Nem követelünk semmi olyant a marosvásárhelyi román közösségtől, az Unirea líceumtól, ami bennünket nem illetne meg. Senki nem vonja kétségbe azt, hogy az Unirea líceumnak optimális körülmények között kell működnie, csupán azt szeretnénk, hogy nekünk saját oktatási intézményünk legyen. Ha ezeket figyelembe veszi az államelnök, semmilyen morális vagy jogi alapja sincs arra, hogy ezt a törvényt visszaküldje, ezért bízom benne, hogy partnerként fog viselkedni” - fejtette ki a szenátor.

Ugyanakkor hozzátette, az iskola épületére vonatkozóan az Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítványnak és a polgármesteri hivatalnak a feladata, hogy egyezségre jusson az iskola épületének bérleti szerződését illetően. A korábban megkötött szerződés addig érvényes, ameddig a katolikus iskola is létezik.

Ami az oktatási folyamatokat illeti, az elfogadott törvény kitér arra is, hogy milyen lépésekkel, hogyan kell újjászervezni az iskolát. A törvény hatályba lépésétől számított 30 napon belül a megyei tanfelügyelőségnek kötelessége, hogy beillessze az oktatási hálózatba a katolikus iskolát. Ennek keretében az iskola megalapítására vonatkozó törvény arra is kitér, hogy miként kerülnek vissza az áthelyezett osztályok a Bolyai Farkas Elméleti Líceumból az új jogi alapokra helyezett iskolába.

Azzal kapcsolatpan, hogy a PMP és a PNL az alkotmánybíróságon akarja megtámadni az iskola jogi helyzetét rendező törvényt, Novák Csaba Zoltán úgy vélekedett, hogy mindenképp meg kell várni az alkotmánybíróság erre vonatkozó döntését, de ettől függetlenül sikerként könyvelhető el a szenátus által ma megszavazott törvény.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS