2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A hazai utak zsúfolásig vannak használt autókkal

Ambrus István Ambrus István 2018. február 12. 10:40, utolsó frissítés: 10:48

2016-hoz képest nőtt a használt autók importja, egyre többen vásárolnak gépkocsit, a gépjárművezetői engedély megszerzése azonban továbbra is körülményes.


2017-ben 57%-kal több autót írattak be forgalomba Romániában mint egy évvel korábban. A használt autók behozatala és forgalomba íratása terén Románia rekordot döntött 2017-ben, a Vezetői Jogosítvány- és Gépjármű-nyilvántartó Hivatal adatai szerint(DRPCIV)múlt évben összesen 627 743 autót írattak forgalomba, 57%-al többet, mint 2016 folyamán. Ebből 125 000 új gépjármű, a többi nyugati országokból importált, használt személygépkocsi volt, amelyek nagyrészt Németország, Hollandia, Olaszország, és Franciaország területéről származnak.

Az érvényes forgalmi engedéllyel rendelkező autók száma jelenleg eléri a 7,63 milliót, amelyből a kétévesnél fiatalabb gépjárművek száma 200 000 –re tehető. 1,2 millió gépjármű életkora meghaladja a 20 évet, a 3 és 5 éves gépjárművek száma eléri a 255 000-et, 970 ezer pedig 6 és 11 év közt van.
A forgalomban lévő gépjárművek közül 3,46 millió benzin, míg 2,51 millió dízel üzemű. Adminisztratív területi egységekre lebontva a legtöbb gépjármű Bukarestben van, ezek száma eléri az 1,3 milliót.

A személygépkocsik átlagéletkora Romániában 14 évre tehető, ami változhat a közeljövőben annak függvényében, hogy a járművekre vonatkozó és a tervek szerint márciusban hatályba lépő intézkedések miatt milyen kategóriájú vagy életkort meghaladó autók műszaki engedélyét érvénytelenítik.

Márkatípusokra lebontva a legelterjedtebb kategóriájú személygépkocsi az országban a Dacia, amelyből 1 331 570 közlekedik a romániai közutakon. Volkswagenből 991 200, Opelből 679 354, Renault-ból 321 569 rendelkezik érvényes műszaki engedéllyel. Vezetői Jogosítvány- és Gépjármű-nyilvántartó Hivatal szerint az országban 23 000 autóbusz közlekedik, amelyből 8.900 több mint 20 éves, a forgalomban lévő 26.000 mikrobusz több mint fele idősebb 10 évnél.Az adevarul.ro-nak nyilatkozó Mihai Cune, az inspectorauto.ro portál működtetője a nagyszámú külföldi autó importját egyrészt a környezetvédelmi illeték eltörlésével magyarázza. Úgy véli, Romániában egyre nagyobb a vásárlóerő és egyre többen megengedhetik maguknak, hogy 1-2 ezer euróért használt személygépkocsit vásároljanak. A szakértő szerint abból kifolyólag, hogy egy autó másodkézből származik, még nem következik, hogy környezetszennyező is.

“Vannak olyan Euro 4-es besorolású autók, amelyek életkora eléri a 11 évet, és nem olyan környezetszennyezőek mint bizonyos Euro 5-ös társaik. A problémát az jelenti, hogy nem mindenkinek van anyagi kerete a gépjárművek megfelelő karbantartására, ami a használt autók esetében jelentős plusz költségterhet jelent. Bizonyos alkatrészek nem megfelelő időbeni cseréje, ezek elmulasztása okolható azért, hogy nagyon sok személygépkocsi környezetszennyezővé válik, ami nem utolsó sorban a közlekedés során is veszélyt jelent”.

Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter azt nyilatkozta, hogy idén márciusig kiderül a gépjárművekre vonatkozó környezetvédelmi illeték kiszámításának végső formája. Ez különbözni fog a már hatályon kívül helyezett első forgalomba íratási illetéktől, ugyanis ez egyaránt érvényes lesz a belföldön gyártott, valamint a külföldről importált használt autókra is. Gavrilescu azt is hozzátette, az erre vonatkozó tanulmányok elkészítése még nem zárult le és feltehetően tovább fog tartani mint azt tervezték.

Az autók számával párhuzamosan a járművezetői engedélyek száma is növekszik

2017-ben 1,2 millió járművezetői vizsgát bonyolítottak le a Vezetői Jogosítvány- és Gépjármű-nyilvántartó Hivatal szerint amelynek a gyakorlati részét 543.947 személy teljesítette sikeresen. Ez 8%-al több sikeres vizsgát jelent a 2016-os évhez viszonyítva. Elméleti vizsgán 704.628 személy vett részt, de összességében kevesebben szereztek gépjárművezetői engedélyt 2017-ben, mint egy évvel korábban. 2016-ban a sikeresen vizsgázók aránya 59% volt, 2017-ben pedig 56,4%. A múlt évi adatok alapján Romániában összesen 7,55 járművezetői engedély van érvényben. Az adevarul.ro szerint tavaly 32 000 jogosítványt vontak be az illetékes hatóságok.

A vizsgázok nagy aránya és a bürokrácia miatt egyre több időt kell várni a vizsgaidőpont kiírására. Ez a helyzet elsősorban a nagyobb városokra jellemző, ahol sikertelen vizsga esetén az újabb vizsgalehetőség több mint 2 hónap várakozási időt jelent, így egy autósiskolát végző sofőrnek egy évben nagyjából 3 próbálkozási lehetősége van, hogy sikeresen teljesítse a járművezetői vizsgát.

A környezetvédelmi adó eltörlését követően idén tavasszal, vagy várhatóan a nyár folyamán újabb illetéket fog bevezetni a kormány. Az új törvény alapján járműtípustól függően ez az összeg évi 50 és 200 euró között fog változni, amelyet a CO2 kibocsátás alapján állapítanak meg. Az Országos Környezetvédelmi Hatóság (ANPM) már elkezdte a szükséges méréseket, amelyek szerint megállapítható, hogy mennyire szennyezőek a 2017-ben Romániában forgalomba íratott autók.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS