2023. december 6. szerdaMiklós
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Lőrincz István Zoltán: A KMDSZ nem csak rendezvényszervező, hanem érdekképviseleti szervezet is

Ambrus István Ambrus István 2018. február 13. 17:26, utolsó frissítés: 17:26

Milyen szerepet tölt be jelenleg a KMDSZ a kolozsvári egyetemisták életében, és mit kínál a diákszervezet a színvonalas bulik mellett?


Lőrincz István Zoltán 2016 óta tölti be a Kolozsvári Magyar Diákszövetség elnöki tisztségét. Az elmúlt évek során egyre népszerűbbek a diákszervezet rendezvényei és egyre bővül azoknak a száma, akik bekapcsolódnak a tevékenységekbe. Szerinte a diákszervezet sikere egyrészt abban rejlik, hogy egyre színvonalasabbak a rendezvények és egyre profibb a KMDSZ szervezői csapata.

Egy viszonylag frissen Kolozsvárra kerülő egyetemista miként juthat el oda, hogy a KMDSZ elnöke legyen ?

Lőrincz István Zoltán: Céltudatosan választottam Kolozsvárt, Bukarestbe is bejutottam közgazdásznak az egyetemre, de az volt a döntő szempont, hogy Kolozsváron van egy működő diákszervezet. Középiskolás koromban diáktanácsot is alapítottunk, így megvolt a kellő tapasztalatom. Amikor Kolozsvárra jöttem, már első évben részt vettem a KMDSZ rendezvényein, hogy minél jobban megismerjem a diákszervezet működését és a mentorprogramba is bekerültem.

Hogyan vonjátok be a KMDSZ működésébe és mivel próbáljátok motiválni a fiatalokat? Mekkora szerepe van ebben a mentorprogramnak?


A mentorprogramba egy komplex felvételi során lehet bekerülni, ahol sok más mellett azt is meg lehet tanulni, hogy például hogyan kell összeállítani egy költségvetést, hogyan kell koordinálni egy rendezvényt vagy, hogy milyennek kell lennie egy ilyen rendezvény menedzsmentjének. A téli majális egy pozitív példa, ugyanis megduplázódott a szervezői csapat száma, összesen 70 szervezővel dolgoztunk. Az elmúlt évekhez viszonyítva az érdeklődők száma növekedő tendenciát mutat, elsősorban a már említett mentorprogramnak köszönhetően. Az ebben résztvevő egyetemisták számára letisztult, hogy mi vagyunk az 1 százaléka az ifjúságnak, akik a közösségért dolgozunk a szabadidőnket is feláldozva. Idén 38 résztvevő van a mentorprogramban, amelynek az a célja, hogy az ebben résztvevő személyeket minél intenzívebben bevonjuk a KMDSZ működésébe, de ezen keresztül azt is megtanítjuk, hogy hogyan kell kommunikálni vagy kiállni a tömeg elé. Fél év alatt olyan előadásokat szervezünk nekik, amely segíti őket a szervezés területén. A képzések után pedig ez a mentorprogramos csapat lesz az, aki koordinálja a KMDSZ rendezvényeit.

Emellett még van egy karrierirodánk, ami nagy hangsúlyt fektet a nyelvoktatásra, múlt év óta egyre intenzívebben zajlanak a román nyelvoktató órák. Ezen megpróbálunk olyan alap és hétköznapi kommunikációval kapcsolatos fontos alapokat lefektetni, azokat a hiányokat próbáljuk pótolni, ami szükséges ahhoz, hogy a Kolozsváron élő egyetemisták jól tudjanak beszélni román nyelven, angolul, franciául és németül.

A K plusz térben már harmadik éve tevékenykedünk, ami a tehetséggondozásról szól. A KMDSZ-nek 16 szakosztálya van, akik a tudományos rendezvényeiket a K pluszban szervezik, ami abból a szempontból is fontos, hogy erősíti a tanárok és a diákok közti kapcsolatot. Egy ilyen térben sokkal közvetlenebb és interaktívabb egy tudományos előadás. Az elmúlt egy évben a KMDSZ szakosztályai több mint 40 rendezvényt szerveztek, amelyen összesen 7000 ember fordult meg.

A Diáknapokon és a Téli Majálison kívül melyek a legnépszerűbb rendezvényeitek?

A Tudományos Diákköri Konferencia országos szinten az egyik legnagyobb és legszínvonalasabb rendezvény amit a KMDSZ bonyolít le helyi és külföldi tanárok bevonásával. Ezen keresztül nagyon sok egyetemista tudományos tevékenységére fel lehet figyelni. A legkiemelkedőbb rendezvényünk a Diáknapok, ahol rengeteg program fut, ami mellett ott egy hatalmas szervezői csapat akit koordinálni kell. Ez szokott egy pozitív véleményformáló rendezvény lenni. Emellett a VIBE koli szervezésében nagy szerepet vállalunk, amelybe a többi város diákszervezetét is igyekszünk bevonni, olyanokét mint Vásárhely, Temesvár Bukarest vagy Brassó, hiszen ez a fesztivál nem kolozsvári cél, hanem egy erdélyi ifjúsági közös érdek.
Mennyire független politikailag a KMDSZ?

Politikailag független szervezetnek tartjuk magunkat. Nagyon sok olyan tagja volt a KMDSZ-nek, akik később a politikai pályát választották, van olyan is köztük, aki jelenleg vezetői pozíciót tölt be egy pártnál. Ez nem jelenti azt, hogy a KMDSZ politikai alárendeltségű. Elsődleges anyagi forrásnak a pályázatokat tekintjük, ezért kihasználunk minden pályázati lehetőséget. A diákszervezetünk rengeteg olyan frissen végzett fiatalt termel ki évente, akik karriert szeretnének építeni. Ha tízéves távlatban gondolkodunk és megnézzük, hogy ez alatt hányan választanak politikai pályát maguknak, akkor ez az arány nem nagy. Ugyanakkor az a tapasztalatunk, hogy a volt KMDSZ tagokat bármikor megkereshetjük, mert továbbra is segítik a diákszervezet munkáját ha lehetőségük nyílik rá.

Milyennek kell lennie egy jó vezetőnek, illetve milyen egy igazán eredményes KMDSZ elnök?

Egy jó vezető 24-ből 24 órát KMDSZ-ezik, ügyes pénzügyi beállítottságú, ügyes menedzser, és ügyes kontrolingja van, és persze szerény. Mindenképp fontos, hogy egy ilyen diákszervezet vezetője hogyan tartja a kapcsolatot a szervezet többi tagjával és hogy tartja össze a csapatot. A KMDSZ elnök feladata, hogy a csapattal eredményesen dolgozzon, és ha ez sikerül, akkor egy sikeres KMDSZ-t tudhat maga mögött.

Mennyire tanulható ez és mennyire függ a személyiségtől?

Ez fele-fele arányban oszlik meg, van ami tanulható, de sok múlik a személyiségen is. Ami fontos, hogy tisztában kel lenni a felelősség súlyával. A KMDSZ esetében nem csak az elnökön múlik egy döntés meghozatala, hanem a vezetőségi tanácson is, amely 9 emberből áll. Ha a diákszervezet elnöke nem tudja összehangolni a csapatot, akkor nagyon sok másik ember helyett kell dolgozzon. Ha a munkát megfelelően le tudjuk osztani, akkor oszlik a teher, oszlik a felelősség, és mindenkinek könnyebb teljesíteni a feladatát. Nekem is szükségem volt fél évre, hogy beletanuljak ebbe a feladatkörbe.

Hogy változott az évek során a KMDSZ szerepe a kolozsvári egyetemistákat illetően?

Sokan elfelejtik, hogy a KMDSZ nem csak úgymond rendezvények szervezésével foglalkozik, hanem egy fontos érdekképviseleti vonalat visz, aminek az a szerepe, hogy Kolozsvár szinte összekösse és képviselje a felsőoktatási intézményben tanló fiatalok érdekeit. Régen is ez volt és jelenleg is ez a fő cél. Idő közben voltak szórakoztató jellegű rendezvények, amelyek kinőtték magukat. Öt évvel ezelőtt a diáknapokon ezer résztvevő volt, jelenleg pedig kétezer. A legnagyobb változás és kihívás is egyben, hogy folyamatosan bővül az egyetemisták érdeklődési köre, akár érdekképviseleti, diáknapok vagy diákköri konferenciáról legyen szó. Ezek a rendezvények egyre színvonalasabbak is, így több munkát igényelnek. Évente 600-700 szervező fordul meg a KMDSZ irodában, akiből 200 plusz regisztrált tag, aki a diákszervezet döntő többsége tud lenni, döntéshozatali joguk van, többségük legalább heti kétszer részt vesz valamilyen KMDSZ tevékenységben.

Hogy látod a KMDSZ jövőjét?

Elsődleges célunk, hogy a jelenleg sikeres rendezvényeinket továbbra is megszervezzük. Tudományos diákköri konferencia szempontjából az a célunk, hogy hozzuk le a konferenciának az egyik szekcióját, amire volt példa 2o15-ben az ifjúsági főváros cím kapcsán. Ez azért fontos, mert Kolozsvárt tudományos szempontból is felhelyezi egy kicsit Közép-Európa térképére. Emellett pedig a mentorprogramunk színvonalának megőrzése a cél, így olyan csapatot és utánpótlást tudunk kialakítani a KMDSZ számára, ami egyben nagyobb tudással is felruházza az embereket.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS