2020. október 24. szombatSalamon
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A hét kérdése: a DNA fejét veszik-e a parlamentben?

B. P. E. 2018. február 14. 12:18, utolsó frissítés: 12:32

Csütörtökön mutatják be a parlamentben a DNA tevékenyéségről készült különbizottsági jelentést. Túléli-e Kövesi, aki körül egyre több a botrány?


„Ha a Digi24-et olvassuk, egy újabb összeesküvésre derül fény, amely azt mutatja, mennyire jól szervezettek a bűnözők, akik ismét rúgnak egyet a DNA-ba, a hírhedt Ghiţă, a saját és még ki tudja kik kitalációival. Mert párhuzamos államnak nyoma sincs, a vizsgálatok és a vádemelések pedig soha nem is voltak politikai indíttatásúak.

Ha az Antena3-at vagy az RTV-t nézzük, akkor viszont épp a végső bizonyítékokat mutatják be, amelyeknek Laura Codruta Kövesi lemondatásához kell vezetniük, illetve a DNA megtisztításához vagy teljes felszámolásához, mert ezúttal döntő bizonyítékok vannak arra, hogy valakik körültekintően és alaposan hamisítottak bizonyítékokat bizonyos ügyekben.”

Romániában két párhuzamos valóság fut. Alina Mungiu-Pippidi jellemzi így a jelenlegi helyzetet, és persze hozzáteszi: a nagy gond az, hogy lehetetlen eldönteni, mi az igazság: korrupció elleni harc, vagy korrupcióellenesség elleni harc zajlik éppen.

Egy azonban valószínű: a DNA vezetőjének pozíciója még soha nem volt annyira ingatag, mint most. Tudorel Toader igazságügyi miniszter félbeszakította Japánban tett látogatását, hogy a miniszterelnök kérésére részt vegyen a DNA tevékenységét vizsgáló parlamenti bizottság jelentésének bemutatásán, ez pedig jelzésértékű. A bizottság, amely előtt Kövesi nem volt hajlandó megjelenni, olyan jelentést készített, amely javaslatokat is tartalmaz. És lehet tippelni, mi lehet az a javaslat, amelyért a minisztert hazarendelték Japánból.


Ezzel párhuzamosan két nagyobb botrány is kibontakozóban van. Az egyikben Vlad Cosma PSD-s volt parlamenti képviselő vádolja a DNA ploieşti-i ügyosztályának vezetőjét és egyik ügyészét azzal, hogy hamis vallomás tételére és bizonyítékhamisításra akarták rávenni. Vasárnap este az Antena 3 televízió műsorában nyilvánosságra került több olyan hangfelvétel, amelyeken állítólag Lucian Onea, a DNA ploieşti-i ügyosztálya főügyészének párbeszéde hallható Vlad Cosmával, aki ellen korrupció miatt emeltek vádat.

A felvételek kapcsán a DNA hétfőn sajtóközleményt adott ki, leszögezve, azokkal a Vlad Cosma és Sebastian Ghiţă perét előkészítő ügyészek és rendőrök lejáratása a cél.

Az ügyben a legfőbb ügyészség egy büntetőpanasz alapján, a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács keretében működő Igazságügyi Felügyelet pedig hivatalból eljárást indított annak megállapítására, hogy történt-e fegyelmi vétség.

A DNA állítása szerint a befolyással való üzérkedéssel vádolt Vlad Cosma (akinek a perét február 19-én tárgyalja a legfelsőbb bíróság), hangfelvételeket készített, majd azok részleteit összevágva, elferdítve mutatta be a valóságot bizonyos büntetőjogi ügyekről.

A másik ügy szintén vasárnap robbant. Mihaela Moraru Iorga DNA-ügyész, aki ellen a DNA múlt héten vádat emelt bűnpártolás és közokirat-hamisítás miatt, szintén az Antena3-on azt állította, felettese, Laura Codruţa Kövesi egy alkalommal megpróbálta rávenni, hogy mielőbb álljanak a nyilvánosság elé egy olyan dossziéval, amelyben egy volt miniszter, akkori potenciális kormányfőjelölt is érintett volt.

„Egy adott pillanatban ki kellett jelölni a miniszterelnököt, és egy volt miniszter neve is felmerült. Folyamatban volt akkor nálam egy nyomozás azzal az exminiszterrel kapcsolatban. Azt kérdezte akkor tőlem, lehetséges lenne-e minél előbb a nyilvánosság elé állni azzal a dossziéval. Azzal magyarázta ezt, hogy ha az illető urat kinevezik miniszterelnöknek, Dana Gîrbovan (a Romániai Bírák Országos Szövetségének elnöke - szerk. megj.) lesz az igazságügyi miniszter, ami katasztrofális lenne ránk nézve" - fogalmazott Iorga az Antena 3 hírtelevízió egyik műsorában.

Kövesi természetesen tagadta a vádakat, állítása szerint sem Iorgával, sem más ügyésszel nem beszélt potenciális miniszterelnökként emlegetett exminiszterek dossziéiról.

Kívülről nézve nehéz eldönteni, kinek van, kinek lehet igaza ezekben az ügyekben. Annyi azonban érzékelhető, hogy nagy erők feszülnek egymásnak, amelyek rengeteg szálat mozgatnak, saját médiával rendelkeznek (amelyek egyébként pont ettől válnak hiteltelen forrássá), és a tét nem kicsi.

A parlamenti bizottság jelentése várhatóan súlyosan elmarasztalja Kövesit, aki nem is számíthat másra, miután nem tett eleget a meghallgatására vonatkozó kéréseknek. Kérdés azonban, hogy a jelentést egy elmozdítási kísérlet is követni fogja-e, hiszen a PSD minden eddiginél nagyobb kockázatot vállalna ezzel a lépéssel, amely minden bizonnyal újabb nagy tüntetéseket eredményezne, és sokan a végső bizonyítékát látnák annak, hogy a PSD célja a korrupcióellenes harc ellehetetlenítése.

A kormány nemzetközi megítélésének is sokat ártana egy ilyen lépés, elsősorban az amerikai kapcsolatoknak. Az Egyesült Államoknak gyakorlatilag a DNA az egyetlen sikersztorija a kelet-európai államok korrupcióellenes harca terén, így érthető, hogy ragaszkodnak hozzá, és mindenhol pozitív példaként emlegetik, ahogy érthető az is, miért támogatják rendületlenül Kövesit is.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS