2021. május 10. hétfőÁrmin, Pálma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Cseke Attila: a PNL-nek elsősorban gazdasági kérdésekkel kellene foglalkoznia

Ambrus István Ambrus István 2018. február 15. 16:01, utolsó frissítés: 16:01

A Nemzeti Liberális Párt helyi szinten ellehetetleníti, a parlamentben pedig támadja a katolikus líceum helyzetét rendező törvényt.


Míg Románia hivatalosan nagyon korrektül fellép az Ukrajnában élő román kisebbségi közösség érdekében, addig itthon az ellenzéki pártok egy része teljesen másképp, nacionalista módon közelíti meg ezt a kérdést - nyilatkozta Cseke Attila szenátor a Kolozsvári Rádió reggeli műsorában, a marosvásárhelyi katolikus líceum helyzetével kapcsolatban.

Az alkotmányossági kifogás kapcsán Cseke Attila elmondta, egy fontos témát vetett fel a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Népi Mozgalom Pártja (PMP)a katolikus líceum kapcsán, éspedig azt, hogy ez egy helyi önkormányzati hatáskörben levő döntés, amelyet a törvény értelmében parlament nem lenne hivatott szabályozni.

“A román alkotmány világosan fogalmaz azzal kapcsolatban, hogy a kisebbségek anyanyelven való oktatását garantálja a román állam. A helyi önkormányzatok, vagy a minisztérium hozhat létre oktatási intézményt Romániában. A mi értelmezésünkben a törvény azt mondja, hogy parlamenti szinten, törvény által szabályozható egy iskola megalapítását akkor, ha ezt a dolgot önkormányzati szinten már nem lehet megoldani.”-mondta a szenátor.

Cseke Attila szerint kérdéses, hogy egy liberális párt miért szól bele olyan kezdeményezésekbe, amelyek révén helyi szinten iskolák jöhetnek létre, és ez a gyakorlat alapján miért mond ellent a liberális doktrínának, amit elsősorban a liberális párton belül kell tisztázni.


"A Nemzeti Liberális Párt egyedüli politikája arról szól, hogy a magyar közösség ügyei ellen lép fel, támadja a magyar közösséget és az RMDSZ-t, ami rájuk nézve elszomorító. Egy liberális pártnak gazdasági kérdésekkel kellene foglalkozni, ilyen területen pedig lenne mit felróni a mostani kormánykoalíciónak"-hangsúlyozta Cseke Attila, aki szerint elszomorító, hogy miközben a marosvásárhelyi polgármester Dorin Florea a Nemzeti Liberális Párt tagjaként ellehetetleníti az önkormányzati szinten működtethető iskola megalapítását vagy a működését, közben a pártja a parlamentben azt hangoztatja, hogy ezt a problémát önkormányzati szinten kellene megoldani.

Cseke Attila úgy véli, az utolsó simítások amelyeket a szenátus mint döntő ház elvégzett, azok a kormány álláspontja alapján történtek meg, a tanügyminisztérium előterjesztése szerint úgy, hogy a törvény megfelelően illeszkedjen a román jogrendbe.

Az alkotmánybíróság döntési mechanizmusa alapján elképzelhető, hogy március 7-én még nem fog dönteni, ugyanis ennek folyamatnak része kikérni a kormány, a parlament két házának véleményét és az államelnöki hivatal az álláspontját is, amely alapján megvitatja a kérdést alkotmánybíróság plénuma.
(Kolozsvári Rádió/szerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS